Pasat01 Opublikowano 15 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2004 Witam Właśnie kupiłem dysk Maxtora 6Y160PO (160GB, 8MBcache, łożyska olejowe itd.). W programie HD-Tach wypadł bardzo mizernie.W testach u innych wypada ok. 110MB/s.Ja posiadam kontroler UDMA 100, taśmy 80 żyłowe. Pyt1. Co jest przyczyną i co mogę zrobić aby pracował szybciej? Pyt.2 W czasie testu „Testing random Access Speer” w HD-Tach, dysk pracuję bardzo głośno, podobnie jak starsze dyski 1o gigowe. Dla mnie jest to dziwne ponieważ posiadam starszy dysk Maxtora 6E030L0 (30GB) i w czasie tego testu prawie go nie słychać, głowice chodzą bardzo cichutko. Czy to jest normalne? PZDR Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wunat Opublikowano 15 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2004 cos porabales z konfiguracja jak zabiera Ci 23% procka ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
2002JSQ Opublikowano 15 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2004 Tym sie nie ma co sugerowac. Zajrzyj w moj temat: http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=55082 Tam widac, ze niektorzy maja ponad 30%. Akurat te dyski, ktore testowalem na swoim sprzecie, nie przekroczyly 7% - prawde mowiac nie wiem od czego to zalezy. Pasat01, podaj konfiguracje podlaczenia urzadzen IDE. Pri_MA? Pri_SL? Sec_MA? Sec_SL? Bycmoze problemem jest to, ze masz podlaczony stary dysk na jednej tasmie z nowym. Sprobuj przeprowadzic test na sprzecie tylko z nowym dyskiem - reszte odepnij. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piaskoon Opublikowano 15 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2004 Witam Właśnie kupiłem dysk Maxtora 6Y160PO (160GB, 8MBcache, łożyska olejowe itd.). W programie HD-Tach wypadł bardzo mizernie.W testach u innych wypada ok. 110MB/s.Ja posiadam kontroler UDMA 100, taśmy 80 żyłowe. Pyt1. Co jest przyczyną i co mogę zrobić aby pracował szybciej? Pyt.2 W czasie testu „Testing random Access Speer” w HD-Tach, dysk pracuję bardzo głośno, podobnie jak starsze dyski 1o gigowe. Dla mnie jest to dziwne ponieważ posiadam starszy dysk Maxtora 6E030L0 (30GB) i w czasie tego testu prawie go nie słychać, głowice chodzą bardzo cichutko. Czy to jest normalne? PZDR Te 110MB/s, o które ci chodzi, to (sądzę, że to wiesz) teoretyczna przepustowość interfejsu, która w twoim przypadku (52MB/s) jest większa niż maksymalna prędkość osiągana przez HDD (48MB/s), dzięki czemu wielce prawdopodobne jest, że jej nie ogranicza. Powoduje "jedynie" wzrost czasu dostępu. Sądząc po wartości tego pomiaru, dysk pracuje w trybie ATA66. Można to prawdopodobnie naprawić programem udostępnionym na stronie producenta dysku (grzebie się nim w firmware dysku). O ile dobrze pamiętam, jego nazwa to MaxBoost (możesz też nim sciszyć odgłosy pracy głowic). Być może przyczyną jest też stary BIOS płyty głównej lub stara wersja sterowników pod windowsami (Via Hyperion). Sterowniki mają też wpływ na CPU Utilization. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pasat01 Opublikowano 16 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2004 @piaskoonBios płyty głównej mam najnowszy i sterowniki Via też są najnowsze. Programik już ściągam i biorę się do testowania. A może coś w biosie mam źle ustawione np: Wyszukiwanie dysków ma ustawione na tryb AUTO: i jest coś takiego: - Access Mode: CHS LBA LARGE Z tego co pamiętam to dyski powinny chodzić w trybie LBA, tryb AUTO wybiera tryb CHS, czy mogę zmienić tryb na inny i czy przez zmianę, dysk się nie walnię? Z tego co zauważyłem to, ze te tryby różnią się ilością głowić. Może zmiana coś pomoże? A może jest coś jeszcze w Biosie co ma wpływ na wydajność dysków? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
unckle Opublikowano 9 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2004 dołączam się do pytania pasata Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...