Skocz do zawartości
Aimar

MAXTOR 20GB ==> ATHENA

Rekomendowane odpowiedzi

Mój problem dotyczy dysku, który nagle przestal dzialac...ale tylko w pewnym sensie - Najpierw byla zwiech Windy, po czym restart kompa...

...Komp zaczyna sie wlaczac i wykrywa dyski ...zamiast wykryc dysk jako "Maxtor *******" (te * to symbol dysku - nie pamietam go dokladnie) to wykrywa go jako "Maxtor ATHENA" po czym wyskakuj blad "Primary Master Disk Fail".

Moge wlaczyc F1 aby kontynuowac ==> ale system sie nie uruchamia bo niby dysk nie dziala

Oprócz F1 moge wybrac Del aby wbic sie do Bios'a ==> tam przywrocilem wszsytkie domysle ustawienia i dalem zeby wykryl mi dyski...zaczyna wykrywac i wszsytko jest ok - wyswietla liczbe sektorow itd. i nie ma zadnego bledu.

Restart kompa i dalej ten sam blad...Ogolnie to dysk pracuje, bo czuc ze talerze sie kreca, ale nic z nim nie mozna zrobic ...

...Wie ktos co to moze byc i jak to naprawic ??

Bardzo prosze o pomoc...

P.S. Pisze bez polskich znakow, bo mi sie uklad klawiatury przestawil...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sluchaj wiec tak:

1. sprawdz kable czy sa dobrze podlaczone, zaniesc do kogos ten dysk i sprawdz czy ten blad sie powtarza.

2. sciagnij sobie ze strony producenta program serwisowy, piszesz ze masz Maxtora wiec program pobierz z TEGO MIEJSCA. Nagraj na dyskietke i odpal z niej kompa, sprawdz dysk i spisz sobie jesli wystapi jakis blad, jego kod. Pozniej sprawdz na stronie producenta kod bledu i bedziesz wiedzial co dolega twemu dyskowi.

3. malo dales informacji o dysku, jesli nie wiesz jaki dokladnie to model to spisz jego numer z jego obudowy (Maxtor Athena to dysk o pojemnosci 20gb i predkosci 5400, kodowy numer to: 2B020H1, zgadza sie z twoim), masz jeszcze gwarancje na ten dysk?

Sproboj powinno to pomoc (tak zazwyczaj jest).

powodzenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Jeśli chozdi o kable itd. to wszystko jest ok, bo sprawdzałem go na swoim kompie (ten Maxtor 20G to dysk mojego brata) i byBo to samo - bios go widzi, ale pózniej jest blad (Primary disk fail) i juz nic sie nie da z nim zrobic.

2. Ten program to pobralem i zaraz sprawdze...moze rzeczywiscie cos da...

3. Dysk to dokladnie taki jak podales :) A co do gwarancji to juz dawno minela :(

...Jak sprawdze tym programem to napisze co i jak...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dysk juz sprawdzilem i pokazalo mi taki kod bledu:

0fffffffa0070000

Ale podczas testu dysku bylo sprawdzane kilka rzeczy i wszystko bylo ok, oprocz "Partition information" ...Read Fail

Co z tym zrobic ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi