Aimar Opublikowano 15 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2004 Mój problem dotyczy dysku, który nagle przestal dzialac...ale tylko w pewnym sensie - Najpierw byla zwiech Windy, po czym restart kompa... ...Komp zaczyna sie wlaczac i wykrywa dyski ...zamiast wykryc dysk jako "Maxtor *******" (te * to symbol dysku - nie pamietam go dokladnie) to wykrywa go jako "Maxtor ATHENA" po czym wyskakuj blad "Primary Master Disk Fail". Moge wlaczyc F1 aby kontynuowac ==> ale system sie nie uruchamia bo niby dysk nie dziala Oprócz F1 moge wybrac Del aby wbic sie do Bios'a ==> tam przywrocilem wszsytkie domysle ustawienia i dalem zeby wykryl mi dyski...zaczyna wykrywac i wszsytko jest ok - wyswietla liczbe sektorow itd. i nie ma zadnego bledu. Restart kompa i dalej ten sam blad...Ogolnie to dysk pracuje, bo czuc ze talerze sie kreca, ale nic z nim nie mozna zrobic ... ...Wie ktos co to moze byc i jak to naprawic ?? Bardzo prosze o pomoc... P.S. Pisze bez polskich znakow, bo mi sie uklad klawiatury przestawil... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romek Opublikowano 15 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2004 Sluchaj wiec tak: 1. sprawdz kable czy sa dobrze podlaczone, zaniesc do kogos ten dysk i sprawdz czy ten blad sie powtarza. 2. sciagnij sobie ze strony producenta program serwisowy, piszesz ze masz Maxtora wiec program pobierz z TEGO MIEJSCA. Nagraj na dyskietke i odpal z niej kompa, sprawdz dysk i spisz sobie jesli wystapi jakis blad, jego kod. Pozniej sprawdz na stronie producenta kod bledu i bedziesz wiedzial co dolega twemu dyskowi. 3. malo dales informacji o dysku, jesli nie wiesz jaki dokladnie to model to spisz jego numer z jego obudowy (Maxtor Athena to dysk o pojemnosci 20gb i predkosci 5400, kodowy numer to: 2B020H1, zgadza sie z twoim), masz jeszcze gwarancje na ten dysk? Sproboj powinno to pomoc (tak zazwyczaj jest). powodzenia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aimar Opublikowano 16 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2004 1. Jeśli chozdi o kable itd. to wszystko jest ok, bo sprawdzałem go na swoim kompie (ten Maxtor 20G to dysk mojego brata) i byBo to samo - bios go widzi, ale pózniej jest blad (Primary disk fail) i juz nic sie nie da z nim zrobic. 2. Ten program to pobralem i zaraz sprawdze...moze rzeczywiscie cos da... 3. Dysk to dokladnie taki jak podales :) A co do gwarancji to juz dawno minela :( ...Jak sprawdze tym programem to napisze co i jak... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aimar Opublikowano 16 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2004 Dysk juz sprawdzilem i pokazalo mi taki kod bledu: 0fffffffa0070000 Ale podczas testu dysku bylo sprawdzane kilka rzeczy i wszystko bylo ok, oprocz "Partition information" ...Read Fail Co z tym zrobic ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...