Skocz do zawartości
filmic

BIOS Radeon 9500 PRO [please]

Rekomendowane odpowiedzi

Helo,

Przydalby mi sie ODblokowany BIOS do Radeona 9500 PRO, najlepiej FICa z pamieciami Hynix 3,6...

Wiem ze teoretycznie FICy powinny miec odblokowany BIOS jednak moja tak nie ma :( Wgralem BIOS ze strony FICa ale tez nie pomoglo...

Prosze o kontakt kogos kto ma taka grafike i odblokowany BIOS tak ze moze ja podkrecac dowolnym programem na Catalystach...

z gory dzieki :)

GG: 1542742

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a nie będzie

bezpieczniej wykorzystać skrypt Riva Tuner'a o wdzięcznej nazwie "ATIOverclockingAntiprotection"...? Nie musisz bawić się w podmianę biosu, martwić się o kompatybilnośc nowego biosu z posiadanymi pamiątkami na karcie itp. Moj Hercules 9500pro też miał zablokowany bios i po aktywacji powyższego skryptu kręci się jak złoto..

p.s. aha oczywiście update skryptu wykonujesz w trybie awaryjnym jako głowny administrator systemu (jeśli masz Win 2k lub XP)...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a nie będzie bezpieczniej wykorzystać skrypt Riva Tuner'a o wdzięcznej nazwie "ATIOverclockingAntiprotection"...?

Heh, akurat zmiana BIOSu to nie jest dla mnie jakies ryzyko bo testowalem juz chyba z 5 BIOSow a po niektorych karta nawet sie nie budzila ale to mnie nie stresuje bo wiem jak z tego wybrnac ;)

A co do RivaTuner to rozumiem ze ta opcja jest w "Power User"? Bo narazie mam RadLinker ale sprawdze tego skrypta ;) Hm... jakos nie zauwazylem wczesniej zeby tam byl :| Moze bedzie w awaryjnym...

Dzieki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A Radlinkerem niedadady krecic? Ja mam tak: Omegi+Rage 3D, i kreci sie bez problemu. A jesli tak sie na bios napaliles to sciagnij sobie: Atiflash, Radedit, Flasfrom, i recznie ustawiaj taktowania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh, akurat zmiana BIOSu to nie jest dla mnie jakies ryzyko bo testowalem juz chyba z 5 BIOSow a po niektorych karta nawet sie nie budzila ale to mnie nie stresuje bo wiem jak z tego wybrnac ;)

Dzieki

A ja sie tak spytam z ciekawości jak ??

Jeśli zaktualizuje bios i karta nie chce wstać to co zrobić ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A Radlinkerem niedadady krecic?

Aj, chodzi o to ze na Omegach wszystko dziala :) Ale ja bym chcial zeby dzialalo zawsze i to nie na stale :twisted:

Wiem ze wiekszosc kart FICa ma odblokowany BIOS... ja bym chcial jede taki sobie wgrac ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli zaktualizuje bios i karta nie chce wstać to co zrobić ?

Heh, simple :)

Podstawa to miec dyskietke startowa z flashrom.exe i wgranym orginalnym (lub innym dzialajacym) BIOSem i znac dokladnie jego nazwe...

Komp uruchamia sie bez monitora ale startuje z dyskietki w DOSie i trzeba wpisac na slepo: flashrom -p -f 0 (bios).bin :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To u mnie tez nie dalo sie podkrecac dopiero sprobowalem w opcjach RivaTuner overclocking/more/clock frequency generation accuracy i zmien to na HIGH.

Jak u mnie bylo na LOW to karta wracala zawsze do defaultowych ustawien za kazdym razem jak ustawilem inne i odpalilem 3dsmarka.

Moze to jest problemem u ciebie bo u mnie wlasnie to bylo :)

P.s. jesli chcesz to gdzies w czelusciach dysku twardego ;) mam biosa zmodyfikowanego do FIC'a bo sam chcialem upgrade'owac bo myslalem ze to wina zablokowanego BIOSU.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli chcesz to gdzies w czelusciach dysku twardego ;) mam biosa zmodyfikowanego do  FIC'a bo sam chcialem upgrade'owac bo myslalem ze to wina zablokowanego BIOSU.

Hm, bo to chyba jest wina BIOSu :?

W kazdym razie zmodyfikowanych BIOSow to ja mam mnostwo ;)

W takim razie poprobuje z tym RivaTunerem... A ta opcja co piszesz to... wydaje mi sie ze sluzy do czegos innego :? Ale wybadam to 8)

[EDIT]

Niestety opcja z clock costam HIGH nie dziala :( Karta nadal resetuje sie na default :x

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aha oczywiście update skryptu wykonujesz w trybie awaryjnym jako głowny administrator systemu (jeśli masz Win 2k lub XP)...

Znalazlem to i spatchowalem to w trybie normalnym... poszlo ale nadal sie resetuje :? Sprawdze teraz rastart i awaryjny...

Dzieki bardzo, mam nadzieje ze to mi pomoze 8)

[EDIT]

Hehe, dziala :D Jupi!!

A czy ten plik ati2mtag.sys to sie zmienia po kazdej instalacji sterownikow? Czy za kazdym razem bede go musial patchowac?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem to samo na swoim FIC .zmieniłem bios na 9500WARP.BIN i wszystko chodzi jak trzeba, daj namiary namaila to Ci przesle

Dzieki, tez mam ten BIOS (jak zreszta wszystkie dostepne na sieci chyba ;)) i rzeczywiscie wszystko chodzi jak trzeba :) Pomijajac ze mi wykrywa jako Radeon9700 (ale to normalne) tylko ze pamieci mi sie strasznie grzeja bez podkrecania na tym :? Dlatego wole pozostac przy orginalnym BIOSie... stracic te 200pkt w 3DMarku :P

Zreszta, juz sobie poradzilem i odblokowalem overclocking RivaTunerem :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dołączona grafika - to mój 9500

I dokladnie tak powinno byc... Wszystkie obslugiwane opcje sa identyczne w Radeonie 9500PRO i 9700 wiec to nie wplywa na dzialanie karty... Jedynie co to moga sie roznic timingi pamieci (ale tego juz nie wybadam :roll: )

W kazdym razie ja pozostane przy orginalnym BIOSie i patchu RivaTuner 8)

Zreszta... testowalem sobie 3dMarkiem2001SE i zyskuje okolo 100-150pkt na 5MHz w gore (pamieci) ale poki nie zaloze radiatorow zostawiam na default z wynikiem ok 12000pkt :) (na BIOSie WARP - 12130pkt)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi