Skocz do zawartości
seba11

[windows] Niemoge żadnego zainstalować!!! POMÓŹCIE !!!

Rekomendowane odpowiedzi

Niemoge zainstalować żadnego windowsa na kompie! Naprawde niewiem co jest grane! Kombinowałem już dużo i dalej nic! Sprzęt złożyłem niedawno i nigdy sam jeszcze nie chodził.

WIN 98 SE - zawiesza się przy na początku instali, gdy ładuje pliki potrzebne do instalacji, zaraz po ich skopiowaniu lub gdy włączy już instalatora wyskakują błedy z jakimiś plikami.

WIN 2000 pro - zaraz na początku instali wyskakuje błąd STOP

BIOS w tym systemie nie jest w pełni zgodny ze standardem ACPI. Skontaktuj się z dostawcą systemu lub odiwedź strone (..) w celu uzyskania aktualizacji biosu. Jeżeli niemożesz uzyskać aktualizacji BIOSu lub nojnowszy BIOS oferowany przez dostawcę nie jest zgodny ze standardem ACPI, możesz włączyć tryb ACPI podczas instalacji w trybie tekstowym. W tym celu, gdy pojawi się wezwanie do zainstalowania sterowników pamięci masowej, naciśnij F7. (..)
Nieraz nie wyświetli tego błędu, ale za to inny:

INNACCESSIBLE_BOOT_DEVICE, jeżeli ten ekran błędu stop widzisz po raz pierwszy, to uruchom ponownie komputer. Jeżeli ten ekran znów się pojawi, wykonaj następujące kroki:Sprawdź czy w kompie niema wirów. Usuń wszelkie nowe zainstalowane dyski twarde, lub kontrolery dysków twardych. SPrawdź czy dysk twardy jest prawidłowo skonfigurowany i zakończony terminatore. Użyj polecenia CHKDSK /f aby sprawdzić, czy dysk nie został uszkodzony, po czym uruchom ponownie kompa. (...)

WIN XP PRO - podobnie jak w przypadku wina 2000 zaraz na początku instalacji wywala błąd kodu 4 lub 7. Przynajmniej win 2000 wywala o co chodzi z błędem, a ten pokazuje tylko jego kod :evil:

Konfiguracja kompa: ESC KZVTA3 v.3.0 z najnowszym biosem (dopiero co kupiona na allegro); DURON 750 mhz; DDR 256 MB 266MHZ CL2,5 ; GF2 MX 400 64 MB 128 bit (też kupiona na allegro ale sprawdzona); HDD SEAGATE 40 GB ULTRA ATA. Większość używana, prócz dysku - 2 miesięczny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

spróbuj sparwdzić czy nie masz żadnych błednych sektórów w mbr tez miałem kiedyś taki problem spróbuj usunąć wszystkie partycje i zrobić je od początku u mnie to nie pomogło i miłem wymiane dysku a jak to nie pomoże może sprzesiadka na linuha pomoże z tego co pamiętam to boot tam można zainstalować powyżej 1024 cylindra a na windozie sie nie da

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeslii chodzi o dysk to podłączałem też inny na którym normalnie chodzi win XP i też sie nie odpala. Zresztą na tym dysku na którym próbowałem instalować wina, postawiłem bez żadneo problemu na kompie z którego pisze te posty wina 2000, więc to chyba nie wina dysku. Z ramem byłem sprawdzić do kumpla i wszystko spoko u niego działa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi