Skocz do zawartości
Toadie

Problemy z Asusem P2B

Rekomendowane odpowiedzi

Cytat
Co moze byc gdy mam napiecie 5V na wiatraczkach???????

A moze kto ma instrukcje do tej plyty, jasli tak to bede dozgonnie wdzieczny za skan.

Poprostu wiatraki beda wolno chodzily. Moze nawet bedzie je trzeba palcem rozkrecac :)

Niestety instrukcji nie mam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po 1 skad wiesz ze masz +5V - sprawdzales jakims miernikiem do pradu, czy jakims softem - najlepiej zobacz w BIOSie czy wentylatory obracaja sie z nominalna predkoscia (tzn jak kupowales wentylator ktory ma miec 5000rpm to czy ma zblizona predkosc) jezeli tak to cos masz zle ustawione w sofcie :?:

po 2 jak chcesz instrukcje w PDF'ach, BIOS'y itp to patrz TU 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sytuacja jest duuzo gorsza. W kompie siedzi tylko plyta, proc, pamieci i karta graficzna. Wlaczam zasilanie i kreci sie tylko wiatrak na karcie graficznej (na procku ani rusz), a na monitrze czarno. Dioda od zasilania miga, a zasilanie na gniazdach od wiatraczkow wynosi 5V (sprawdzilem miernikiem). Ratuuujcie!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jezeli nic nie grzebales w kompie - TZN nie wycigales proca itp to masz wszystko dobrze powkladane - tak :?:

spytam tez czy uzywales caly czas programu antywirusowego - bo o ile sie nie myle to jest/byla niedawno :oops: rocznica wybuchu w Czarnobylu wiec moze to dzialanie wirusa o nazwie CIH vel Czarnobyl - ja kiedys tez (3 lata temu) "stracilem" mojego Asusa P2B z tego powodu, ale byl na gwarancji i za darmo wymienili mi kosc z BIOSem (dodam ze objawy byly podobne)

najlepiej wyjmij HDD i daj go komys zeby sprawdzil jakims antywirem i ewentualnie poszukaj kogos z programatorem EPROMow zeby zapisal od nowa kosc z BIOS'em - dodam ze w przypadku CIH'a nie dziala sposob ozyskiwania BIOS'u z botujaca dyskietka ze spreparowanym plikem wsadowym... - a przynajmniej mi wtedy nie zadzialalo :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilacz OK. Meczylo mnie 5V na wiatraczkach. Doszlo do desperackiego czynu. Wyciagnelem BIOSa (plyta jest gola, tylko zasilanie). Nadal 5V. To chyba nie BIOS. Awaria w Czarnobylu byla chyba 26 kwietnia. Sprawdze plyte w serwisie. Za pomoc dzieki!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmiana BIOSa nie pomaga.

Po drugie:skoro ma isc na zlom to mam jedno pytanie:Jesli jest to plyta wiencej niz dwu warstwowa to czy scierzki napieciowe sa terz w srodku, bo moze wysiadl oprnik (kontruler napiencia OK - chyba).

P.S. Moze kto chce kupic ta plyte :D :D :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...