Skocz do zawartości
theM

Atman 305 + 3Bloki... i temperatury.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Wszystkich

To moj pierwszy post, wiec prosze o nie zjechanie mnie na samym wstepnie :)

Mam takie pytanko, otoz podmontowalem sobie ostatnio WC, oto co mam:

-3 Bloki (Cpu - Crystal C3 i NB - Abadon Lite od Mate ,Gpu - Proxima od Bloki.pl,)

-Nagrzewnica od Kadetta + shroud + 2 wiatraczki na 7V

-Rezerwuar 5L

- Weze 12/16

no i oczywiscie pompka.... Atman 305.

Teraz moje pytanie. Czy Atman 305 nie jest za slaby?? Bo wydaje mi sie ze woda cos slabiutko plynie w obiegu :? . Czy dala by cos wiecej wymiana na Atmana 306? Nie mam za duzo kasy, wiec na Eheima mnie nie stac :(

I jeszcze jedno pytanko, w tej chwili mam 37C na procku przy normalnej pracy (WWW,Office, itp) a w stresie (temp sprawdzana po 8 godz stresu) wynosi 50C. Czy sa to prawidlowe temp?byly mierzone na przy pomocy programy SpeedFan... ps. mam Athlona XP 2000+ a plyta glowna to MSI KT4V

uff... no i to by byl juz koniec.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam Wszystkich

To moj pierwszy post, wiec prosze o nie zjechanie mnie na samym wstepnie :)

Mam takie pytanko, otoz podmontowalem sobie ostatnio WC, oto co mam:

-3 Bloki (Cpu - Crystal C3 i NB - Abadon Lite od Mate ,Gpu - Proxima od Bloki.pl,)

-Nagrzewnica od Kadetta + shroud + 2 wiatraczki na 7V

-Rezerwuar 5L

- Weze 12/16

no i oczywiscie pompka.... Atman 305.

Teraz moje pytanie. Czy Atman 305 nie jest za slaby?? Bo wydaje mi sie ze woda cos slabiutko plynie w obiegu :? . Czy dala by cos wiecej wymiana na Atmana 306? Nie mam za duzo kasy, wiec na Eheima mnie nie stac :(

I jeszcze jedno pytanko, w tej chwili mam 37C na procku przy normalnej pracy (WWW,Office, itp) a w stresie (temp sprawdzana po 8 godz stresu) wynosi 50C. Czy sa to prawidlowe temp?byly mierzone na przy pomocy programy SpeedFan... ps. mam Athlona XP 2000+ a plyta glowna to MSI KT4V

uff... no i to by byl juz koniec.

Zmień pompkę bo przepłyt na tym 305 jest mizerny

Temp z mobo możesz sobie o kant [gluteus maximus] ... :D

Temperatury za wysokie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te 50st to torche duzo ale: ;-)

- 0 AT305 na 3 bloki to za mało. 306 to minimum. Mam 305 wiec wiem z doświadczenia.

- Uzyj dobrej pasty ze srebrem.

- wywal coopershima jezeli takowego posiadasz

- dociśnij blok

- upewnij sie czy na pewno nigdzie nie są zagięte węże

- czy nagrzewnica/chłodnica jest czysta w środku? jak jest usyfiona to nie oddaje tak ciepła jak powinna. więc to moze powodować wysoką temperature.

Ale na 99% to wina pompki.. za małe waterflow ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki za info... musze pomyslec o tej 306-tce.

no ale jednak moje obawy sie rozwialy :)

w tej chwili przy normalnym uzytkowaniu kompa mam 34C i nie idzie wyzej.

A dzis zostawilem na caly dzien komp z jakims programikiem do grzania procka (AMD stability Test czy cos podobnego) i jak wrocilem to temp byla 41-42C, po wylaczeniu progamu, spadla do 38 i po woli wyrownala do 35.

Po dlugich :wink: rozwazaniach, wpadlem na pomysl co bylo problemem. Pasta Arctic Ceramique, ktora uzywam :) przypomnialem sobie ze w instrukcji bylo cos o tym ze ona musi sie rozgrzac zeby zaczac dobrze cieplo oddawac., bo na poczatku to ona dziala jak izolator ciepla, czy cos w tym stylu... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi