radek_z Opublikowano 17 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2004 Chciałbym aby tutaj podawać same dane, bez dyskutowania o nich. Dobrze by było gdyście podawali jaki macie procesor, na jakich chodzi ustawieniach, na jakim napięciu i mniej więcej opisać swój układ WC. Przy podawaniu danych, unikajcie uproszczeń w stylu "jak w opisie". Każdy z was co jakiś czas zmienia sprzęt, zaraz potem opis i po pewnym czasie takie dane nie będa miały żadnej wartości. Podajcie temepraturę CPU i jeśli możecie wody w układzie. Zacznę od siebie. Chciałbym żeby tak mniej więcej wyglądal każdy wpis. Mój procesor to Athlon 1700@2205 MHz (10,5x210 MHz), na napięciu 2,15v (ciężko się kręci). Do chłodznie używam tego zestawu: http://www.bloki.webpark.pl/index.php?name...=extreme_system . Połączony jest on z nagrzwnicą od kadeta, narazie bez wenetylatorów. Teraz temperatury CPU (wody jeszcze nie mierzyłem): - bez obciążenia 52-54 stopnie C - w Prime95 58-59 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 17 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2004 problem w tym ze kazda plyta glowna ma inny blad pomiarowy temperatury.Takie zestawienie ma sens tylko gdy temperatura bylaby mierzona zewnetrznymi czujnikami,a nie tym badziewiem z MoBo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dafcio Opublikowano 17 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2004 mobo abit nf7-s, spider extreme, 2,06v, 2,26ghz idle 36 max 51, w zestawie sa jescze bloki na gpu radku 9800pro i mostku polnocnym, nie jade na wodzie tylko na plynie do chlodnic bo ma pare zalet, ale ma mniejsza pojemnosc cieplna Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chaos Gdańsk Opublikowano 17 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2004 jak nawrzucam kostek lodu du zbiornika to temperaturki potrafie mieć bardzo niskie, w zimie experymentowałem ze śniegiem :):) generalnie temp wody mierze termometrem takim na desce :) ale napewno dokładny, a proc to wiadomo odczyt z mobo :) a więc tak woda zazwyczaj 27 stopni a proc 6 stopni więcej, jak woda 30 stopni to proc też 6 więcej i tak dalej, ogólnie nie wierze odczytom z mobo bo wg skuteczności bloku powinna być roznica 14 stopni przy 100W mocy zakładając że mój proc ma około 68-70 W to powinna być roznica około 10 stopni, czyli prawdopodobnie moja mobo kłamie o 4 stopnie :) ale to tylko moje przypuszczenie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chaos Opublikowano 17 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2004 OT: temat troche tak jakos "nieładnie" sformułowany :)) u mnie w WC zimno :) .. załatwiam sie jak najpredzej i uciekam :) JOKE! :) a tak serio to powiedzcie mi bo jeszcze mi ino pompki brakuje i tez zloze WC .. czy zastosowanie kolanek pod kątem 90* tuzo zmiejsza przeplyw wody i co za tym idzie wydajnosc układu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chaos Gdańsk Opublikowano 17 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2004 zamiast kolanek rozejrzyj sie za bardziej gietkimi wężami :) a ponoć lepiej 2x po 45 stopni niż raz 90 stopni :) ja osobiście nie mam kolanek, zawsze to 2 kolejne miejscva gdzie może nastąpić wyciek :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sailence Opublikowano 17 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2004 u mnie w WC jest ogółem 6 kolanek 90* i wszysco ładnie ch(ł)odzi wycieków nie zanotowałem, może dlatego, że węże igielitowe bardzo dobrze przylegają do gładkich powierzchni na zasadzie adhezji (tak jak silikon), do tego uszczelniłem je butaprenem i jest wszystko oki, suchutko :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radwan Opublikowano 18 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2004 Chyba bardziej obrazowe było by podanie różnicy temperatury miedzy wodą a otoczeniem :idea: Pomiary z płyt są do... każydy wie czego. U mnie naprzykład czyujnik wskazuje 43-44 C zaraz po włączeniu zimnego kompa i wskoczeniu do biosa. :evil: Maskimum jakie pokazywał w stresie to 52 C idle 46 Temperatury wody: idle 24.5 stres 26.6 przy temperaturze powietrza 22.3 Czujnik temp zanurzony w zbiorniku z pompką. Układ składa sie 3 bloków CPU,GPU,NB nie wiem ile to w sumie odbier tych toretycznuch watów :roll: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zuli007 Opublikowano 18 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2004 Athlon XP obecnie 2400@2325 Mhz przy 1,73V Bloczek North Star (bloki.pl) pompa Maxi Jet 1000 pracująca jako zewnętrzna nagrzewnica miedziana z czego to nie wiem, jak kupowałem to mi gość mówił że z autosanu... Temp (mb) 30 przy wł. bus disconnect/ 34 bez (idle) 35 Full load. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kane76r Opublikowano 19 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2004 Swietnie ze taki temat sie trafił. Mam A2000+@2083 ( 12.5x166 1.825V ) na abit nf7s rev.2. Moje temp to 32C w spoczynq i okolo 40 po mocnym grzaniu. Uklad to nuk2 kadet i mj1000 z wolnobieznym wiatrakiem 1200obr/min. A teraz mam pytanko. Czy u was tez po resecie temperatura jest wyzsza o 10 stopni ? Po wlaczeniu op raz pierwszy mam temp 20 stopni i rosnie do 32 a po resecie 36 i rosnie do 40 w idle. I kolejne pytanie. Po nagrzeniu procka do 40C ( przy pierwszym starcie) nie jestem w stanei osiągnąc 32 stopni w idle po skonczeniu grzania ... Za malo wieje wiatrak ? Za duzo wody do ochlodzenia ? mam zbiornik kolo 2 litrow. Thx 4 hlp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zuli007 Opublikowano 20 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2004 Hm u mnie nic takiego z resetem nie występuje- temperatury raczej się trzymają cały czas...A do ilu Ci schodzi temperatura po grzaniu ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lucasd Opublikowano 20 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2004 Po wlaczeniu kompa oczyt z NF&-S mozna sobie w d.. wsadzic Ten po reseci ejest wairygodniejszy i powiedzmy zblizony do rzeczywistej Czyli w idle masz 40 stopni Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 21 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2004 EPoX 8RDA3, Barton 2500+ @ 2318 MHz @ 1.85V, NUKLEON 2 Rev.1.0, Idle 35C Max 45C (wedlug MBM), Idle 32 Max 41C (obciety z nadmiary folii czujnik od Aerogate 2 wsadzony pomiedzy blok a CPU). W ukladzie mam jeszcze bloki CFD Pawnee na Radeonie 9000Pro i MCS CHIP 2 na NB. Pompa Hailea HX6520 - 1000l/h Black Ice Pro + wentyl 12cm @ 1400rpm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Butcher Opublikowano 21 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2004 Ja nie wiem jak wy uzyskujecie takie niskie temperaturki :( U mnie na WC mam 56*C w Stresie :( Oby na miedzianym radiatorze. I nie wiem czemu. Pompke mam Atmana At-305 Zbiorkin 1Litr z Obi Blok wodny made in piwnica I jakas mala chlodniczka, nie wiem z kad bo ja dostalem. Wedlug tego co ten gość mi mowil co mi ją dawal to powinna oddawac 400W ciepła :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jackass_Ass Opublikowano 21 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2004 ASRock K7S8X v3 Duron 1,6@2,0@1,5v blok homemade, 28c idle, 36 stress. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ghazi Opublikowano 21 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2004 Wedlug tego co ten gość mi mowil co mi ją dawal to powinna oddawac 400W ciepła :( Ta, 10kW od razu. Masz na niej jakies wentylatory? Jak nie to sprawa jest jasna :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Butcher Opublikowano 21 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2004 Mam na niej 2 wentylatory. I ciagle temperatura taka duza :( Węże sa proste nigdzie nie sa mocno zgięte. Poprostu nie wiem co robic juz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ghazi Opublikowano 22 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2004 Widze 3 wyjscia: 1. Jak masz wysoką temp wody to chłodnica nie wydala 2. Woda jest zimna - blok źle odbiera ciepło (prawdopodobnie mocowanie) 3. Mobo leci w kulki i zawyza :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubasik Opublikowano 22 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2004 za czasow swietnosci mojego wc to mialem 37*idle , 41* stress na : uriel rev 2 , g2 na nb , g2 na gpu , kadett i papst 17,2 :) o ile wierzyc czujnikom mobo ofkoz :D aha , proc na 1,85V i 2,3ghz :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Proximo Opublikowano 22 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2004 Idle 30 stress 35 jak w podpisie tylko vcore 1.6 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Butcher Opublikowano 22 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2004 Widze 3 wyjscia: 1. Jak masz wysoką temp wody to chłodnica nie wydala 2. Woda jest zimna - blok źle odbiera ciepło (prawdopodobnie mocowanie) 3. Mobo leci w kulki i zawyza :P ad1. Tez zaczynam przypuszczac ze to chlodnica, od poniedzialku zaczne szukac nowej :( ad2. Mocowanie mojej wlasnej produkcji made in piwnica (szkoda ze nie mam cyfrówki bo bym zdjecia wkleil) ad3. Mobo nie leci w kulki :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marp Opublikowano 22 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2004 40-45 C idle stress nukleon2 na Athlon 2600XP na solteku + blok wiercony na R9600XT + atman 306. Co ciekawe do niedawna na CPC (2 bloki CPU i GPU) w takiej samej konfiguracji było 44-50 (tylko + 5 C) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chaos Gdańsk Opublikowano 22 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2004 tak czy inaczej mobo zawsze leci w kulki BTW ktoś sprawdzał jaki ma błąd odczytu epox 8rda3 ??? wiem że gigabyte 7vrx miał taki błąd że woda była cieplejsza od proca lol , tak jak by proc chłodził wode LOL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nazir123 Opublikowano 23 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2004 2xColdCrown, Smart (i reszta jak w opisie): stress 40-43*C Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Butcher Opublikowano 23 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2004 Fajnie ze moje mobo leci w kulki :( Sprawdzalem na 3 blokach wodnych (wszytkie mojej roboty) i na kazdym jest 58*C :( A Jak mialem Tytana miedzianego na procku to w stresie tez bylo 58*C Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radek_z Opublikowano 25 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2004 Zamontowałem wentylator 80 mm z zasilacza, na swoją chłodnicę. Temperatury znacząco spadły. Teraz w idle mam 43-44 stopnie, w Prime do 53. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Butcher Opublikowano 26 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2004 Ja zaczne robic nowe chłodzenie wodne. Bo te to jakis niewypał. W nowym wsadze nagrzewnice z Kadeta, rułki 12mm. Moze to cos pomoze, jesli nie to zostane przy powietrznym :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radek_z Opublikowano 29 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2004 Trochę przestałem się dziwić dlaczego mam nieco wyższe temperatury niż wy. Jak właśnie policzyłem mój Athlon wytwarza 154W ciepła :? Takie są koszta wysokiego napięcia. Wzór do obliczania znajdziecie tutaj. Po tych obliczeniach także przestaje się dziwić dlaczego pod Prime 95 mój Chieftec 420 DF trochę skacze z napięciem 12V. W końcu na linii +5V i +3,3V może dać łącznie do 220 W mocy. Epox zasila procka z linii +5V, a o ile się nie mylę z +3,3V idzie na karty PCI. Przetwornica ma prawo trochę nienadążać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gujos Opublikowano 1 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2004 Epox8k7a, A2000, rad98pro- Blok nukleon2, pompka 150l, blok na grafie, i na mostku, 35 litrowe akwarium i nagrzewnica od Kadeta do której dochodzi rura Co (taka giętka aluminiowa) z wiatrakiem zasilanym zewnetrznie z zasilacza zregulacją napięcia, dzięki temu moge włączyć witrak niezależnie od komputera. Wiatrak włączam zazwyczaj po 3 lub 4 godziach jak temperatura zwiększy się w akwarium (sprzawdzam dotykając stopą akwarium). Temperatury wolno rosną, do około 40 stopni i raczej jej nie przekraczają, chyba że komputer jest exploatowany cały dzień, bez włączonego wiatraka. Pzdr. Ps. nagrzewnica jest na zewnątrz komputera (akwarium też oczywiście). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thuGG Opublikowano 1 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2004 AXP Barton 2500+ 1833MHz @ 11*200MHz 1,75V Blok: ColdCrown; Nagrzewnica: Polonez + Sunon 12x12 8V; MJ1000. Temp: Idle 32C, Load 41C Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...