Skocz do zawartości
Elmer

S2KControl - programowe chłodzenie procków AMD

Rekomendowane odpowiedzi

z progsem jest jak najbardziej wszystko ok, u mnie na antku 1700+ palomino@1700mhz (no co lipna plyte mam bo shuttle ak23L :P) wszystko chodzi bardzo ladnie, zadnych trzaskow w muzie, zadnych zwolnien a temp spadla z 55 (tak to jest wlasnie urok palomino, a chlodzenie mam za 60zl) na 42C wiec to jest 13C;] polecam progsa i nie wymyslac ze sie cos zepsuje bo uzywam juz bardzo dlugo i nic sie nie dzieje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ktoś na forum wcześniej napisał że ten progs moze skracać żywotność procesora bo wyłącza nieużywane bloki CPU a jak są potrzebne to je włącza , jeśli to prawda to spadnie żywotność , jak byś włączał pc np. 100 razy dziennie to na pewno by żywotność spadła :D

na ABICIE AN7 ten program nie działa....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ktoś na forum wcześniej napisał że ten progs moze skracać żywotność procesora bo  wyłącza nieużywane bloki CPU a jak są potrzebne to je włącza , jeśli to prawda to spadnie żywotność , jak byś włączał pc np. 100 razy dziennie to na pewno by żywotność spadła :D  

no to jest prawda hdd tez najbardziej sie zuzywa przy starcie i inne komponenty tak samo to ameryki nie odkryles ....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ech, panowie przestańcie opowiadać bzdury.

Programik ten niczego nie wyłącza w sensie odcinania napięcia. Jego działanie polega na wyłączaniu magistrali, czyli odcięciu częstotliwości magistrali od procka. Każdy kto choć troszke zna się na elektronice wie że procki pobierają najwięcej prądu podczas przełączania bramek, czyli im większa częstotliwość tym więcej prądu i tym bardziej grzeje się procek. Odcięcie częstotliwości powoduje więc naturalne przejście części procka w stan spoczynku (podczymywania stałego stanu procka) co w efekcie daje nam obniżenie temperatury.

Ze względu na duże i częste wahania poboru mocy efektem ubocznym mogą być większe wahania napięcia na procku, co w konsekwencji może doprowadzić do niestabilności na bardzo wyżyłowanych i pracujących na granicy prockach.

Niestety nie wszystkie płyty są dobrze przygotowane do obsługi tej funkcji i stąd m.in. problemy z dźwiękiem czy przechwytywaniem video.

Mam nadzieję że te wyjaśnienia rozwieją nieco wasze obawy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ktoś na forum wcześniej napisał że ten progs moze skracać żywotność procesora bo  wyłącza nieużywane bloki CPU a jak są potrzebne to je włącza , jeśli to prawda to spadnie żywotność , jak byś włączał pc np. 100 razy dziennie to na pewno by żywotność spadła :D  

U mnie obnizył temperaturę o 10 C.

dziwne, że nie działa, bo to raczej kwestia chipsetu niż płyty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ehh , mam ten sam modem ale nie mam jak sprawdzić czy bez modemu działa ten program s2kctl dlatego bo po włączeniu tego programu ustawia sie domyślnie najwieksza liczba (chyba 128/128) i pc sie zawiesza , jak uda mi sie dać 64/64 to nie da sie kulturalnie wyłączyć pc i trzeba reset , a wtedy niezapamiętuje zmiany w tym programiku na 64/64 , i moge tak w kółko resetować pc i zmieniać na 64/64 :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

jestem uziemiony :lol: :lol: :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może właśnie na tym polega problem z niedziałaniem S2Kcontrol ??

Zapewne działają u Was jakieś splikacje w tle i nie macie prawdziwego trybu IDLE, a tylko wtedy S2KControl działa!

Ja mam stałe łacze i progs działa. Ale kiedy włącze nawet prostą gierkę, temperatura idzie w górę.

Myślę, że winne są te Wasze modemy, a dokładniej zapewnie oprogramowanie z nimi związane.

Mogę się mylić, ale zdaje się że to jest przyczyna.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A mi program działa idealnie ... z 45 stopni w idle zeszło do 36 (35) także w idle przy włączonym winampie i przeglądaniu www. W stresie jeszcze nie testowałem programiku ale juz wiem ze przy nim zostaje ...

Dla nie wierzących ...

Dołączona grafika

Ps. Athlona 3000xp+ (wczoraj ukruszyłem rdzeń) nieco podkręciłem ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Organoleptycznie stwierdzilem, ze program s2kctl nie dziala gdy do komputera podpiete jest urzadzenie na USB (sprawdzalem na kilku modemach ISDN, kablowki, neo). Po prostu idea jest odlaczanie magistrali od procka a gdy mamy jakies urzadzenie na USB, to tej operacji przeprowadzic nie mozna, bo kontroler USB nie tylko dostarcza napiecie dla urzadzenia ale i monitoruje przekazywane dane, co zajmuje magistrale.

Innymi slowy - chlodzenie programowe dziala, ale gdy nie mamy aktywnych urzadzen na USB!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Organoleptycznie stwierdzilem, ze program s2kctl nie dziala gdy do komputera podpiete jest urzadzenie na USB (sprawdzalem na kilku modemach ISDN, kablowki, neo). Po prostu idea jest odlaczanie magistrali od procka a gdy mamy jakies urzadzenie na USB, to tej operacji przeprowadzic nie mozna, bo kontroler USB nie tylko dostarcza napiecie dla urzadzenia ale i monitoruje przekazywane dane, co zajmuje magistrale.

Innymi slowy - chlodzenie programowe dziala, ale gdy nie mamy aktywnych urzadzen na USB!

Wyjątkiem mogą być chyba drukarki, bo te o ile wiem korzystaja z magistali USB w momencie przesyłania danych do drukarki co trwa stosunkowo krótko.

Nie wiem czy moje wnisoki są słuszne, ale jedynym urządzeniem jakie mam obecnie na USB jest drukarka i nie zauważyłem żadnego jej wpływu na działanie s2kctl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@wheelerfan

Twoje wnioski sa jak najbardziej sluszne! Jak juz napisalem chodzi o AKTYWNE urzadzenia USB. Drukarka rzeczywiscie pracuje tylko od czasu do czasu a do tego nie pobiera pradu z USB, bo przeciez ma wlasny zasilacz... Tak czy inaczej z tymi USB, to pewne niemal na bank...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Używałem firmowego softcoolera msi i modemu od neo i nie było problemów. Teraz używam central brain identifier (chyba jedyny ogólnodostępny softcooler, który działa na kt880) i też nie mam problemów. Może to o czym piszecie występuje tylko na płytach nv?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam. program jest o wiele lepszy od cpuidle extreme co najmniej pod dwoma wzgledami chlodzi ok 1-2 stopni lepiej a co najwazniesze nie powoduje "czkawek" w grach 8)

ale mam z nim problem :evil: nie moge go zmusic zeby startowal wraz z systemem, tzn jak dodam plik do autostartu lub prosto do rejestru, to owszem program sie wlacza w trayu lecz po chwili znika i sie wylacza :evil: jak go prawidlowo usawic. :?: w opcjach programu wlaczalem opcje autorun!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam. program jest o wiele lepszy od cpuidle extreme co najmniej pod dwoma wzgledami chlodzi ok 1-2 stopni lepiej a co najwazniesze nie powoduje "czkawek" w grach 8)

ale mam z nim problem :evil: nie moge go zmusic zeby startowal wraz z systemem, tzn jak dodam plik do autostartu lub prosto do rejestru, to owszem program sie wlacza w trayu lecz po chwili znika i sie wylacza :evil: jak go prawidlowo usawic. :?: w opcjach programu wlaczalem opcje autorun!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wtam na moim Asusie A7V8X-X programik nie działa (obecnie). nie mam zadnego modemu ani podłaczonych na stałe urzadzeń USB, ale tak sie zastanawiam czy kwestia działania czy nie działania programu nie jest zwiazana ze sterowanikami do nForce. Po zainstalowaniu systemu programik działał a gdy zainstalowałem stery nvidi już nie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ponawiam swoje pytanie... jak go ustawic zeby sie wlaczal altomatycznie podczas startu i nie wylaczal po chwili :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ponawiam swoje pytanie... jak go ustawic zeby sie wlaczal altomatycznie podczas startu i nie wylaczal po chwili :?
Czwarta zakładka czyli S2K settings

Jedyne okienko Enable Bus Disconnect - nalezy zaznaczyć i po sprawie.

Jeżeli to nie zadziała, znaczy, że coś nie jest OK.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...