Skocz do zawartości
dziungwaj

wysoka temperatura procesora .

Rekomendowane odpowiedzi

witam wszystkich :D a wiec temp. procka mam 58-60 a w ostrym stresie 61-62 ( tzn.uzycie procesora 60-80% przez 15 min non stop). no ale bez meczenia temp. nie spada ponizej 58 powinna byc chyba troche nizsza???? w budzie mam 27 stopni , zasilacz wystawiony na zewnatrz, w gorze wiatraczek wyciaga cieple powietrze , na procku jest tunel , z przodu obudowy na wysokosci CPU mam wiatraczek <span style="color:red;">ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: ktury</span> wdmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>e do budy zimne powietrze a od razu za nim jest wmontowany dysk przy okazji chlodzi. tydzien temu od razu po przerobce temperatura w ostrym stresie mnialem do 60 a teraz juz wzrosla o dwa stopnie dlaczego tak jest a moze pasta wyplynela czy co no nie wiem (uzylem pasty silikonowej H 4-5zl podejrzewam ze tani to badziew) podradzcie cos ludzie . jezeli chodzi o stres to jest spoko bo wczesniej przed przerobka dochodzilo nawet do 75 a czasem wylonczalo mi kompa przy 80 stopniach . czt ta temp w spoczynku juz nie zmaleje chodz do 55 to juz bym byl zadowolony . czekam na jakies opinie . a tak apropo to mam foty ale nie mam serwerka moge komus przeslac niech zarzci . foty marnej kopi ale da sie cos zobaczyc.POZDROWKI

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wiesz - ja u siebie mam 57 - 58 w windowsie, w stresie do 65. Ale ja nie mam zadnego tunelu. Mam tylko dwa wyciagajace powietrze wentyle ze starych zasilaczy - ktore i tak chodza na nizszym napieciu. Moze powinienes zdjac radiator z proca i zobaczyc czy pasta przypadkiem nie skruszala. I mozesz zarzucic arctic silver 5 i piekna sprawa :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Winchester no tak -wez pod uwage ze ty masz prawie dwa razy wiekszego procka od mojego , a pasta smarowalem tydzien temu. a nad tym arctic silver 5 to zastanowie sie moze odzaluje 30 zeta

a tu kilka fotek slabej jakosci ale zawsze costam mozna zobaczyc.jak cos zepsulem to podpowiedzcie co poprawic co przerobic zeby bylo jeszcze lepiej

http://makumbahub.w.interia.pl/foto/gora.jpg

http://makumbahub.w.interia.pl/foto/klapa%...a%20%20lewa.jpg

http://makumbahub.w.interia.pl/foto/przud%20budy1.jpg

http://makumbahub.w.interia.pl/foto/srodek%20budy.jpg

http://makumbahub.w.interia.pl/foto/tyl%20...%20zasilacz.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam :D mOj cooler to GLACIALTECH SILENT BREEZE 462 || do tego dokrecona przejsciowka na 80x80 + od starego wiatraczka obudowa a na koncu NOISEBLOCKER ULTRA SILENT 1 to wszystko razem skrecone i w taki sposob powstal tunelik noi w klapie ponawiercalem dziury do zassysania zimnego powietrza. w podpisie juz zmienilem thx

POZDRÓWKI

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do tych dodatkowych otworów, trzeba zwrócić uwagę czy powietrze nie krąży w taki sposób, że omija cpu. Może lepiej by wywiercić na grze obudowy i wstawić wentyl który by wyciągał powietrze.

Co do coolera polecam Spire WR IV około 50zł tylko obowiązkowe szlifowanie spodu coolera. W stresie na Bartonie 2500+@3100 mam 51C (dniami i nocami liczone SETI i tam inne takie). W obudowie mam dwa wentyle dolny wdmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>e, górny wyciąga.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam :D tytul tematu zmieniony Dijkstra :) erekcji nie dostalem chyba ze ty masz z tym problem . pisz konkrety a nie sie czepiasz do byle czego . jak cos nie tak to moderator sie czepia a ty jestes zwyklym forumowiczem . no juz 1.5 roku na forum to zaczeles cwaniakowac ja chcem pomocy a nie jakis bredni

MARIOSKARPA proc nie byl krecony . tez mysle ze czujnik jest trefny. no wiec jak teraz sprawdzic ten czujnik czy jest dobry . dotykajac bloku i wnioskujac cieply zimny porownujac z temp . to nie jest sposob

zeberko w budzie mam 27 stopni . a twoim zdaniem dobrze wietrze bude czy moze jakis wentyl przestawic no nie wiem podradz cos :lol:

POZDRAWIAM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8O nie wiedzialem ze Dijkstra jest moderatorem . i teraz nasuwa mi sie takie pytanie do moderatora "czy nie bedziesz mi kasowal blokowal moich postow zeby sie odegrac , wykurzyc mnie z forum"

ralphi13 niczego sie nie boje to jest forum co myslalem to napisalem. wracajac do tematu IMHO podaj linka gdzie muglbym zerknac,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"czy nie bedziesz mi kasowal blokowal moich postow zeby sie odegrac , wykurzyc mnie z forum"

Nie, ani mnie nie obraziłeś, ani nie złamałeś regulaminu - poza poprzednim tytułem posta. Ale naruszenia regulaminu owszem, będę ścigał. Na pocieszenie dodam, że ostatnio bywam raczej łaskawy ;]

ralphi13  niczego sie nie boje to jest forum co myslalem to napisalem

No widzisz, ja też. Tytuł absolutnie nic nie mówił i był kretyński. Ale teraz jest OK.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie w stresie bez dodatkowych wentyli w budzie(otwarta) jest 59st. A idle 36 .Pewnie trzebaby paste zmienic bo boxowa (arctic silicone) i odkurzyc conieco bo zwiekszyla sie roznica miedzy dioda socket z 6 st do 10st.

aaa i jeszcze dioda duzo szybciej sie nagrzewa niz wczesniej tak ze roznicz socket-dioda wynosi w stresie do 20st (na poczatku) pozniej socket dochodzi i po ok 20min prime jest 59 dioda i 50 socket.

Genaralnie wiem co robic :idea: ,ale dodatkowe rady mile widziane :arrow:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi