elh Opublikowano 21 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2002 Dlugo sie czailem, ale w koncu nie moge: jaka miedzi jest najlepsza do radiatorow, blokow wodnych etc... Dotychczas spotykalem sie z opinia, ze im czystsza miedzi tym lepiej. Jednakze: 1.Czysta miedzi jest miekka 2.Znalazlem w jednym katalogu miedz z lekka domieszka (0.5%) srebra, a jak wiadomo srebro jest lepszym przewodnikiem ciepla niz miedz. Wypowiedzcie sie. A teraz pompka: poszedlem sobie raz do NOMI , patrze i sobie leza AquaSzuty ogrodowe, np 3600l, lub 2000l i wiekszym cisnieniem. A ogladalem, bo mam teraz takie akwariowe gowno (AquaEl 600l) i jak dla mnie jest za glosne, to sobie mysle, ze moge kupic takiego aquszuta, raptem okolo 100zl - w porownaniu do cen miedzi lub gotowych WB to i tak nieduzo. Ponadto jesli bedzie za glosna, to moge oddac, ktos mial do czynienia z tymi pompkami? I jeszcze taka <span style="color:red;">[ciach!]</span>lka, jesli bedzie WB i na grafice i na procq, a wylot tych pompek jest dosc duzy, chbya ok. 1 cala, to chyba bedzie korzystniej rozdzielic strumien i puscic oddzielnymi wezami, niz szeregowo mialoby sie dlawic? Btw. ostatnio wypolerowalem sobie WB i rdzen Durona, w bloku moge sie przejrzec, a z proca starlem te glupie napisy no i tez lustro - efekty mizerne, nie warto dla 1st C tak ryzykowac, przy okazji starlem chyba anodyzowana warste, naprawde nie ma sensu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elh Opublikowano 21 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2002 heh, czy siem nikt nie czuje kompetentny, moze ja cos niezrozumiale napisalem? No nic poczekam moze w tygodniu ktos sie wypowie... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam78 Opublikowano 22 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2002 Zarówno miedź czysta jak i z domieszką srebra jest b dobra. Należy unikać raczej mosiądzu (cynk pogarsza przewodność) i ogólnego zanieczyszczenia miedzi tlenkami itp. (szybciej koroduje) Lepiej połączyć równolegle. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M@Xio Opublikowano 22 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2002 co do miedzi - to zeby byla jak najczystsza jest mieka (chamsko sie ja szlifuje i poleruje - 4 h roboty !!! przy polerowaniu WB) a co do pompki to jest glosna bo jest zapowietrzona ! mam Aquaszut i chodzi cichutko. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Toadie Opublikowano 22 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2002 Ja mam co innego, ale takze rodem z ogrodka. jest to papka przystosowana do napendu przez wiertarke,ale moja napendza silnik na 12V od wiatraka nagrzewnicy z fiata125p :lol: No i...cicho, sprawnie, i bez problemow. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kilgur Opublikowano 22 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2002 gdzie ty ta miedz kupujesz ??? ze jest droga ??? za miedz to jest nie wiecej niz 30zl za 1 kg Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M@Xio Opublikowano 23 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2002 ja za moj blok 60x60x20 + pokrywa 60x60x5 dalem w hurtowni metali niezelaznych 14 zl !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...