Skocz do zawartości
kubek_wody

płyta do amd

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Planuje zakup płyty głównej. do bartona 2.5. Pod uwagę biorę jedynie płyty oparte na KT600 do ceny około 350zł. Zasilacz porządny Fortron 300W. Która z nich będzie najbardziej odpowiednia:

1) Epox 8KRAI (nie ma raid :( a może się w przyszłości przydać)

2) MSI KT600 Delta LSR

3) ASUS A7V600-X

4) SOLTEK SL-KT600RL

Czy ma ktoś jakieś doświadczenia z w/w płytami ?? Jak się zachowują, czy mają jakieś wonty z pamięciami (mam noname).

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a czemu tylko kt600 a nie nf2 ?

za kt600 przemawia stabilność co jest dla mnie dużo bardziej ważniejsze niż procenty w benchmarkach czy klatki w grach z których dawno już wyrosłem. A pzoa tym cena. Za nf2 z takim wyposażeniem muszę zapłąciź średnio 100 zł więcej co jest dla mnie wyrzuceniem pieniędzy w błoto

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Planuje zakup płyty głównej. do bartona 2.5. Pod uwagę biorę jedynie płyty oparte na KT600 do ceny około 350zł. Zasilacz porządny Fortron 300W. Która z nich będzie najbardziej odpowiednia:

1) Epox 8KRAI (nie ma raid :( a może się w przyszłości przydać)  

2) MSI KT600 Delta LSR  

3) ASUS A7V600-X

4) SOLTEK SL-KT600RL

Czy ma ktoś jakieś doświadczenia z w/w płytami ?? Jak się zachowują, czy mają jakieś wonty z pamięciami (mam noname).

Pozdrawiam

wez asusa ale jak cie stac to tego bez x :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

asusa nie polecam - klopotliwa plyta

KRAI nie ma RAIDa? pierwsze slysze. bardzo dobra plyta.

MSI - dobre dla lamerow - nie popodkrecasz za bardzo.

soltek - calkiem dobra.

piszesz ze do 350 a sciemniasz, ze NF2 za drogie - przeciez swietna plyta Abit NF7 kosztuje 355zl, EPoX RDA3I - 293zl, Soltek FRN2-L 310zl.

masz zamiar podkrecac? a jesli tak to jak mocno (jakie FSB, jakie timingi pamieci, jakie napiecia, jakie chlodzenie)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak ma być tabilna i tania to polecę ASRock K7S8XE+, ma s-ata, RAID, stabilna jak skała, FSB do 250 można dociągnąć, kosztuje ok 230zł a wydajnością przebija każde KT600.

co go tak namawiacie na nF2 :?: ma prawo chcieć KT600 i uszanujcie decyzję. z KT600 jeśli niema być podkręcania na maxa to MSI lub EPOX, reszta to cienizna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

asusa nie polecam - klopotliwa plyta

KRAI nie ma RAIDa? pierwsze slysze. bardzo dobra plyta.

jeśli ma to ja biore :)

MSI - dobre dla lamerow - nie popodkrecasz za bardzo.

ja nie podkręcam. jestem lamerem ??

piszesz ze do 350 a sciemniasz, ze NF2 za drogie - przeciez swietna plyta Abit NF7 kosztuje 355zl, EPoX RDA3I - 293zl, Soltek FRN2-L 310zl.

przecież one nawet nie mają serial ata. Jesli sprzet ma służyć 2 lata to może to być dość niewygodne gdy bedzie kupowany nowy dysk. Poza tym nawet jeśli już droższe modele mają to nie działa to w pełni 150mb tylko 133, bo komunikuje się przez pci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rapra napisał : MSI - dobre dla lamerow - nie popodkrecasz za bardzo.

Miałeś tą płyte żeby się wypowiadać. Jak dla ciebie płyta oferująca Vcore do 2,3V, Vdimm do 3,2, i u mnie stable 1800+@2310Mhz (10,5*220) przy 1,85V na Coolmaster Silient za 40 zł no to ja nie wiem czego ty wymagasz od płyty.

MSI kt6 delta - stabilna ,dobry do podkrecania, SATA, Raid, 3 fazowy system zasilania, pasywne chłodzenie, układ Corecell.

Polecam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poza tym Rapra jak o czymś piszesz to uzasadniaj a nie pisz dwa słowa.

Jeszcze co do MSI KT6 Delta napięcie dla procka ciągnie z 12V.

Nforce2 - dual prawie nic nie daje, problematyczna praca pod Linux i Win98se, wybredna co do pamięci, poza tym relatywnie droga. Podobno problemy ze stabilością - tak słyszałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja kupuje Mobilnego Bartona 2500+. Czy jest jakaś płyta tak do 350 zł która by się nadawała do dość mocnego podkręcania? :)

W tej cenie polecam Epox-a 8RDA+.Fajnie sie kreci i ma bardzo dobra dzwiękówke no i cena jest bardzo przystępna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to zostaje mi do wyboru msi delta i epox krai. hmm. płyty prawie takie same tylko że epox tańszy :) Raczej wezmę epoxa.

Jak już pisałem wyżej trzymaj się z daleka od MSI na kt 600. miałem 2 dni i wiem. :)

EpoX 8krai jest lepsza, wydajniejsza. mimo ze ma 2 fazowe zasilanie lepiej się na niej podkreca. jest wydajniejsza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie miałem Epoxa więc się nie wypowiem , ale z tego co czytałem to też nie jest bezproblemowa płyta, zresztą jak każda inna.

Co do MSI mam i żadnych problemów nie miałem.

Przeciwnik napisz coś więcej niż "MSI KT600 unikaj....miałem 2 dni i chcialbym zmazać te chwile z pamięci" bo to żadne uzasadnienie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie miałem Epoxa więc się nie wypowiem , ale z tego co czytałem to też nie jest bezproblemowa płyta, zresztą jak każda inna.

Przeciwnik napisz coś więcej niż "MSI KT600 unikaj....miałem 2 dni i chcialbym zmazać te chwile z pamięci" bo to żadne uzasadnienie.

porównuje MSI KT600 do EpoXa 8krai

przy takich samych ustawieniach na MSI w 3dmark2001 400 punktów mniej.

dziwne zachowanie płyty po oc. ( podkręciłem proca z 2400 do 2600XP i wynik w 3dmark prawie bez zmian) na EpoXie był 400 punktów większy.

sporadyczne resety ( w sumie były 2 ) o tych resetach czytałem już w komputronik.pl ale nie brałem sobie ich do serca :)

czasem komp mulił nawet jak "chodziłem po necie." takie przycinki ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

porównuje MSI KT600 do EpoXa 8krai

Jestem coraz bardziej przekonany do epoxa. Tym bardziej że może nawet będę go miał nieco taniej niż w sklepach :D. Najchętniej bym wziął epoxa 8KRA2+ (raid na ata, serial ata) ale już go wycofali z produkcji i dostać go to cud :|. Swoją drogą dziwne. Najlepsza płyta na kt600 epoxa i zaprzestają produkcji. Nie schodziła im czy jak.

pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałeś tą płyte żeby się wypowiadać. Jak dla ciebie płyta oferująca Vcore do 2,3V, Vdimm do 3,2, i u mnie stable 1800+@2310Mhz (10,5*220) przy 1,85V na Coolmaster Silient za 40 zł no to ja nie wiem czego ty wymagasz od płyty.

MSI kt6 delta - stabilna ,dobry do podkrecania, SATA, Raid, 3 fazowy system zasilania, pasywne chłodzenie, układ Corecell.

Polecam

no nie do konca 3-fazowy ,raczej mieszanka 2i3 fazowego bo ma dwa dlawiki ,ale jak bede mial ta plyte na dluzej to rozpracuje to zasilanie i okresle jakie w koncu jest

zasilanie z 12v jest coprawda plusem przy wiekszosci dzisiejszych zasilaczy ,ale zawsze mozna dobrac odpowiedni zasilacz pod plyte (choc to zawsze wydatek)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zbiorczo:

Polecam

tak sie sklada, ze na codzien montuje komputery i mam jako takie pojecie o roznych modelach roznych producentow. a z tym, ze MSI jest znacznie mniej wydajne od innych producentow, nie spieraj sie - takie sa po prostu fakty. MSI nie sa tez takie superstabilne jak mniemasz - mialem z MSIakami wiele klopotow zwiazanych z ich niekompatybilnoscia z np kartami graficznymi oraz wymiekaniem w mocniejszych konfiguracjach.

Poza tym Rapra jak o czymś piszesz to uzasadniaj a nie pisz dwa słowa. 

Jeszcze co do MSI KT6 Delta napięcie dla procka ciągnie z 12V. 

Nforce2 - dual prawie nic nie daje, problematyczna praca pod Linux i Win98se, wybredna co do pamięci, poza tym relatywnie droga. Podobno problemy ze stabilością - tak słyszałem.

to moze ty uzasadnij? przyganial kociol garnkowi...

Epox 8KRAI - 2 fazowy system zasilania. Przy ostrym podkręcaniu mogą pojawić się problemy z stabilnością - od razu lepiej obsadzić radiatorami

bardzo dobra rada - naprawde.

Jeśli Epox 8RDA+ to w odpowiedniej wersji - 2.3

a czemu akurat ta rewizja a zadna inna? mozesz uzasadnic?

Przeciwnik napisz coś więcej niż "MSI KT600 unikaj....miałem 2 dni i chcialbym zmazać te chwile z pamięci" bo to żadne uzasadnienie

masz jedna sztuke w jednej konfiguracji. cieszymy sie razem z Toba, ze Ci dziala i nie robi problemow. ale tak jakos jest ze plyta glowna ma zakichany obowiazek dzialac i nie sprawiac problemow i to w kazdej konfiguracji. a z mojego doswiadzczenia wynika, ze plyty MSI miewaja problemy z poprawnym dzialaniem. zwlaszca nie podobaja mi sie w nich stabilizatory ktore sprawiaja wrazenie slabo trzymajacych napiecia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi