Iverace Opublikowano 17 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2004 W domu posiadam 2 kompy jeden ma dostep do neta przez siec osiedlowa. Ostatnio dokupiłem jeszcze jedną karte sieciową i podlaczylem 2 kompy w domową sieć. Gdy udostępniam pliki to są widoczne w sieci osiedlowej oraz na 2 kompie. Jak mogę ustawić aby pliki które udostepniam byly widoczne tylko w sieci domowej ?? Na obu komputerach jest winxp. Jak mogę udostępnic neta na drugiego kompa?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domik Opublikowano 17 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2004 postawić możesz sobie ftpa ewentualnie jeśli oba xp utworzysz kąta dla urzytkowników na hasło.a aby mieć net 2 wpisz bramę taką samą jaką masz w 1 kompie lub/i musisz mieć własny adres ip nie wiem jaką masz sieć na DHCP ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noose Opublikowano 18 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2004 albo grupy robocze sobie ustal... :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Walker3d Opublikowano 18 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2004 Jeżeli masz w tej sieci osiedlowej server DHCP z przydziałami po adresach MAC , a wszystkie inne połączenia z IP które nie są zdefiniowane w tablicach DHCP mają priorytet drop to wątpie czy uda ci się go podzielić , ale spróbować można. Może admin nie przewidział takich rzeczy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Iverace Opublikowano 18 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2004 Sieć jest na DHCP. Jak ma <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> sie do udosteoniania neta na 2 kompie , bo niebardzo wiem jak sie to robi? Pozdro for ALL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
snaj* Opublikowano 19 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2004 Jeżeli masz w tej sieci osiedlowej server DHCP z przydziałami po adresach MAC , a wszystkie inne połączenia z IP które nie są zdefiniowane w tablicach DHCP mają priorytet drop to wątpie czy uda ci się go podzielić , ale spróbować można. Może admin nie przewidział takich rzeczyHmmm albo ja Cie nie rozumiem albo walnales bafe :) Przeciez byle maskarada podmieni sourcowe mac-ki na mac kompa dajacego neta i na jego ip spurce ip bedzie zmienione. Wiec ja nie wiem w czym problem widzisz :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Iverace Opublikowano 19 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2004 Sorry ale jestem kompletnie zielony w sprawach sieci. Ciagle próbuje skonfigurowac neta lecz mi sie to nie udaje , kompy sie widza , mozna grac , udostepniac pliki. Gdy na 1 kompie staram sie ustawic udostepnianie internetu z kreatora w winxp i i wszystko wydaje sie ze jest juz ok , wyskakuje okienko koncowe , wystapil blad podczas konfiguracji na tym komputerze, spróbuj recznie. Gdy ustatwiam recznie ,brame , maske na 2 kompie tez nic to nie daje! Co zrobilem źle. Prosze o pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
snaj* Opublikowano 19 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2004 Widzisz na wrozke jeszcze nie awansowalem ;] Zapodaj jakie ustawienia aplikujesz na obu kompach to moze pomozemy i znajdziemy rozwiazanie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Iverace Opublikowano 19 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2004 Komputer1 ip 169.254.25.47 maska podsieci 255.255.0.0 Komputer 2 ip 169.254.34.0 maska podsieci 255.255.0.0 brama 169.254.25.47 dns 169.254.34.0 alternatywne dns nic nie wpisane Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
snaj* Opublikowano 19 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2004 Jak sie domyslam komp1 - to ten podlaczony do neta ? Skoro tak to musi miec dwie sieciowki i obie musza byc skonfigurowane - podaj wiec dokladna konfiguracje OBU. Dla komputera ktoremu chcesz zapodac neta stosuj raczej adresy prywatne - 192.168.0.x z maska /24, zeby bylo zgodnie ze wszystkimi regulami ;) Na Polaczeniu sieciowym tym od sieciowki z netem musisz we Wlasciwosciach wlaczyc Udostepnianie. Jesli to nie pomaga to napisz jeszcze raz, ale tym razem dokladne i wszystkie informacje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matee Opublikowano 20 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2004 aaaale komp 2gi nie jest przeciez DNS'em.. wiec nie wpisuj jego ip jako DNS.. wpiknij tepsowe 194.204.152.34 217.98.63.164. jesli to nie pomoze, to zrob udostepnianie lacza (ics) na kompie pierwszym, a na drugim ustaw automatyczne ip... powinno pojsc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...