Skocz do zawartości
Beny

ECS K7VZA + DURON 1800, co zrobić żeby działało?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie

Jestem nowy na tym forum i nie wiem czy to już było czy nie, ale jest mi to niezmiernie potrzbne. Jak uruchomić nowego DURON'a 1800 na płycie ECS K7VZA Rev. 3.0? Bios z 2002 r. wersja 3.7. Po włożeniu go do tej płytki, bios wykrywa go jako UNKOWN CPU Type 1500+, a później w windowskie pokazuje go jako 1,35 GHz. Może nowy bios trzeba, i skąd go ściągnąć?

Pozdrawiam

Beny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po pierwsze poszukaj nowego biosu, na stronie producenta, albo wpisz w googlu nazwe plyty i slowo bios. Po drugie zmien szyne ze 100 na 133, a po trzecie przejzyj dzial FAQ. Powodzenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udało mi się go odpalić jako UNKOWN CPU TYPE 1800+. Alew windows (XP) widzi go jako UNKOWN CPU TYPE 1,51 GHz. To normalne i nie trzeba się tym przejmować, czy raczej trzeba coś jeszcze zrobić? Czy może przinstalować Windowsa ?

Pozdrawiam

Beny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A zaktualizowałeś BIOS?

Bez aktualizacji BIOSU, ten proc będzie działał bez SSE, pobrań wyprzedzających, itp.; co nieźle go zwolni.

Koniecznie zaktualizuj ten BIOS.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem taką płytkę tylko rev1. Bios 3.7 to z tego co pamiętam jestnajnowszy... Koniecznie zworka na 133 (jest w okolicy gniazdek IDE na płycie). Co poza tym... Reinstalka jeszcze nigdy nie zaszkodziła! Ewentualnie wsadzić mu płytę i puścić naprawianie istniejącej instalacji (ale to rozwiązanie połowiczne).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nic CI to nie da- reinstall windy. Jest widziany przez bios jako Unknown to w windzie też jako taki będzie występował. Zobacz jak bardzo po wydajności oberwał za tą "niewidzialność"...

Jeśli proc jest wykrywany jako 1,51 to zworka jest w dobrym miejscu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam zestaw ECS K7VZA z biosem 3.7 i procek przy starcie kompa pokazuje jako UNKOWN CPU Type 2200+.

W windows XP pokazuje UNKOWN CPU Type a ponizej jest 1,80 GHz.

Ustawienia procka to 13,5 x 133 - 133 mhz magistrala jest ustawiona zworkami.

Gry wykrywaja normalnie SSE i 3DNOW oraz MMX.

Szukam tylko jak odblokowac cache na procku i ktore mostki sa za co odpowiedzialne !? tzn ktore od napiecia mnoznika itp !! i jak maja byc ustawione.

Wszystko pracuje stabilnie i bez problemow.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...