Cherub Opublikowano 18 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2004 No wlasnie Dostalem od kumpla kontroler IDE Promise Ultra100 - 2 kanaly postanowilem zatem go wykorzystac no i dac lekko odpoczac mojemu pieckowi wiec ladnie podlaczylem kontroler, zainstalowalem w Windzie 2000 i wszystko bylo ok dodam tylko, ze do tasmy podlaczylem IDE1 - CDRW IDE2 - DVD dyski zostaly na kontrolerze plyty (na oddzielnych oczywiscie kanalach) niestety pierwsze problemy sie pokazaly jak chce cokolwiek nagrac na plytke nagranie plyty z filmem to jakies ~15 minut !! 8O :o nagrywarka zamiast normalnie ciagle nagrywac (czerwona diona na Lite-On'ie) robia taka lipe, ze nagrywa 1 sek i stoi 3 sek - od razu przyszlo mi do glowy takie same zjawisko, ktore wystapilo u mnie po przestawieniu trybu UDMA na PIO wiec mysle sobie - ok, we wlasciwosciach kontrolera zmienie na UDMA i bedzie ok no i tu wielki ZONK :( kontroler wykrywany jest jako SCSI i niestety nie ma mozliwosci wlaczenia UDMA ! jak zatem normalnie mozna uzywac napedow CD-RW na tego typu kontrolerze? myslalem juz ze zrobie to inaczej, najprosciej jak sie da - podlacze do Promise'a jeden dysk i DVD a do plyty drugi dysk (koniecznosc bootowania) i CD-RW no i niestety dysk dziala niby ok - nawet ladnie przyspieszyl ALE przy okolo 30-40% kopiowania zaczyna sie zarzynka - proces kopiowania praktycznie staje i pozniej idzie baardzo wolno - wyczytalem gdzies, ze to dlatego ze dysk podlaczony do takiego kontrolera nie korzysta z cache'u i stad spowolnienie i z tad moje pytanie - co zrobic, zeby uzywac tego kontrolera bo sie zajaralem a tu taki syf wychodzi, ze jak na razie to go odlaczylem i lezy na polce - sam kontroler niby wykrywa UDMA bez problemu zarowno dla dyskow jak i napedow DVD/CD-RW jednak juz w Windzie jest kicha :evil: :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_i_t_t Opublikowano 18 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2004 Hmm - z tego co się orientuję to te kontrolery służą wyłącznie do podłączania twardych dysków a nie CD, nagrywarek itd. W moim przypadku na karcie Chaintecha opratej o Highpoint HPT370 nie ma w ogóle możliwości podpięcia czegoś innego niż dysk. Co do wykrywania jako SCSI i problemów z DMA - to już wielokrotnie było o tym mówione że w WinXP nie ma możliwości tego uaktywnienia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cherub Opublikowano 18 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2004 dzieki za odpowiedz ok, zatem zakladamy ze nie ruszam napedow optycznych i chce podlaczyc tylko dyski HDD (1x80GB Seagate Barracuda 7) pytabue mam zatem jakies wydajnosci moge sie spodziewac na tych dyskach jak beda podlaczone do Promisa i co mozna zrobic, zeby ja polepszyc (o ile cos w ogole mozna zrobic) ? jesli nie ma zatem w WinXP DMA (rozumiem, ze w Win2K tez bo to prawie to samo) to w jakim trybie chodza dyski ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_i_t_t Opublikowano 18 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2004 Wydajność będzie w porządku. O jej polepszaniu nie słyszałem. Sam mam podłączony dysk Barracuda V 80GB jako Primary Master do wspomnianego wcześniej kontrolera. Trybu transferu (ze względu na SCSI) w WinXP nie widać, ale widać go w Biosie do kontrolera - powinieneś mieć coś podobnego (u mnie wejście do Biosu inicjuje kombinacja CTRL+H). Wszystko działa jak należy, nic nie zwalnia a prędkość przy przegrywaniu na drugi dysk (Barracuda IV podpięta do kontrolera na płycie) jest ~38 MB/s wg Total Commandera. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...