Skocz do zawartości
pcserwis

CAŁA PRAWDA O KARTACH POWERCOLOR RADEON 9800SE 128MB

Rekomendowane odpowiedzi

Ja tylko z ciekawosci zapytam czy jest ten topic zgodny z regulaminem? Niby topic jest o radkach 9800SE ale tak naprawda to jest w sumie niezla reklama PCSerwis ;)

..i to wielkie zolte Poczta@pcserwis.neostrada.pl ..ale przeciez to pewnie tylko ochrona praw autorskich tej fotki ;)

po pierwsze to wydaje mi sie ze on chcial tutaj pokazać Karte Graf a nie mail !

a po drugie - dymy - wydaje mi sie ze chyba zabardzo hiperbolizujesz !

odpowiedz mi na jedno pytanie: czy nielepiej mieć ALTERNATYWE - przeciez nikt ci nie kaze kupowac modowalnego R9800SE - mozesz sobie równie dobze kupic R9800PRO - i bedzie :gitara:

ale niektorzy wola miec wiecej alternatyw - dlatego szukaja - i znajdują dzieki pcserwis. Dla niektorych naprzyklad jest satysfakcja ze kupią sobie sprzet tańszy o 200-250pln - o takiej samej wydajnosci !!

nie potrafisz tego zrozumiec ?

a co do tych sterów omegi - to przeciez on niekaże ci aby ODBLOKOWYWAC zablokowane potoki - jak chcesz to mozesz ciągnac na standardowych sterach i na 4x1

peace

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obiecuję, że nie będę się więcej wypowiadał na temat:

WARTO CZY NIE WARTO kupić kartę Radeon 9800SE

Dlaczego?

Bo moja opinia nie może być OBIEKTYWNA!

Wolę sam sobie zarzucić brak obiektywizmu, niż ktoś miałby to zrobić za mnie.

Wolę wypowiadać się na temat, czy lepiej kupować ładniutkie jabłuszka za wyższą cenę, czy też takie sobie za cenę niższą, bo tu mogę wystawić obiektywną ocenę. Moim zdaniem wszystko zależy od ceny, jaką trzeba zapłacić za lepszy towar.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

..i to wielkie zolte Poczta@pcserwis.neostrada.pl ..ale przeciez to pewnie tylko ochrona praw autorskich tej fotki ;)

Zdjęcie pochodzi z innego serwisu, nie powiem jakiego, żeby nie było kryptoreklamy. Po prostu innego nie miałem.

Adres zamieszczony na zdjęciu został umieszczony w celu zapobieżenia wykorzystywania tego zdjęcia przez osoby nieupoważnione, ponieważ jest to oryginalne zdjęcie ( powszechnie spotykana praktyka ). Sam adres nie ma tak wielkiego znaczenia, bo przecież, jeżeli ktoś chce się z nami skontaktować, to może wysłać np. prywatną wiadomość.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[a co do tych sterów omegi - to przeciez on niekaże ci aby ODBLOKOWYWAC zablokowane potoki - jak chcesz to mozesz ciągnac na standardowych sterach i na 4x1

Z tym to ja się nie mogę zgodzić. Kupowanie katy niemodowalnej, ze względu na cenę, nie opłaca się.

A miałem już więcej nie pisać takich opinii.

Sorry, to naprawdę ostatni raz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po pierwsze to wydaje mi sie ze on chcial tutaj pokazać Karte Graf a nie mail !

..kwestia spojrzenia ;) (karte? mozna ale po co?)

a po drugie - dymy - wydaje mi sie ze chyba zabardzo hiperbolizujesz !

odpowiedz mi na jedno pytanie: czy nielepiej mieć ALTERNATYWE - przeciez nikt ci nie kaze kupowac modowalnego R9800SE - mozesz sobie równie dobze kupic R9800PRO - i bedzie  :gitara:  

ale niektorzy wola miec wiecej alternatyw - dlatego szukaja - i znajdują dzieki pcserwis. Dla niektorych naprzyklad jest satysfakcja ze kupią sobie sprzet tańszy o 200-250pln - o takiej samej wydajnosci !!

nie potrafisz tego zrozumiec ?

..sam hiperbolizujesz ..bez urazy :) ale moim zdaniem oferta modowalnych 9800SE nie jest az tak atrakcyjna ..ze az dzieki pcserwis. :) i niekoniecznie zgadzam sie ze kupią sobie sprzet tańszy o 200-250pln - o takiej samej wydajnosci !! korzystajac wlasnie z niej ..i tylko tyle chcialem wtracic nikogo nie obrazajac :)

a co do tych sterów omegi - to przeciez on niekaże ci aby ODBLOKOWYWAC zablokowane potoki - jak chcesz to mozesz ciągnac na standardowych sterach i na 4x1

peace

..no jak to? i na tych standardowych bede mial zmodowana karte? bez odblokowanych potokow? wydaje mi sie ze nie. tak wiec te sterowniki sa skladowa uslugi za ktora doplacam :idea:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdjęcie pochodzi z innego serwisu, nie powiem jakiego, żeby nie było kryptoreklamy. Po prostu innego nie miałem.  

Adres zamieszczony na zdjęciu został umieszczony w celu zapobieżenia wykorzystywania tego zdjęcia przez osoby nieupoważnione, ponieważ jest to oryginalne zdjęcie ( powszechnie spotykana praktyka ). Sam adres nie ma tak wielkiego znaczenia, bo przecież, jeżeli ktoś chce się z nami skontaktować, to może wysłać np. prywatną wiadomość.

:lol: ..w takim wypadku stosowniej ( powszechnie spotykana praktyka ) jest umiescic polprzezroczysty napis z linkiem do tegoz serwisu (taki znaczek wodny) ..i to niekoniecznie ogromna czcionka w oczojebnym kolorze w samym centrum fotki :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeśli chcecie dokładnia sprawdzić swoje karty potrzebne wam bedzie aguamark3 i licencja profesjonalna do tego programu.

nalezy uruchomić program,potem zakładka "special features" i uruchomić aquamark3 SVIST, jest to pokaz shaderów jeśli nie po odblokowaniu potoków pojawiom się jakieś smieci na ekranie to potoki są walnięte, najlepiej sobie porównać zapuszczając ten test przed modem i po modzie karty

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeśli chcecie dokładnia sprawdzić swoje karty potrzebne wam bedzie aguamark3 i licencja profesjonalna do tego programu.

Skąd wziąć ten program i licencję do niego?

Chce kupić taką kartę:

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=25685585

z tego co wiem, to nie ma problemu ze zwrotem karty.

Chcę dokładnie ją przetestować, dlatego proszę o sugestie, jak to zrobić

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skąd wziąć ten program i licencję do niego?

Chce kupić taką kartę:

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=25685585

z tego co wiem, to nie ma problemu ze zwrotem karty.

Chcę dokładnie ją przetestować, dlatego proszę o sugestie, jak to zrobić

no ja u nich zamowilem i czekam ...

a aquamark3 znajdziesz tu: http://www.aquamark3.com/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nalezy uruchomić program,potem zakładka "special features" i uruchomić aquamark3 SVIST, jest to pokaz shaderów jeśli nie po odblokowaniu potoków pojawiom się jakieś smieci na ekranie to potoki są walnięte, najlepiej sobie porównać zapuszczając ten test przed modem i po modzie karty

Zakupiłem licencję do tego programu. zainstalowałem, zapuściłem ten test i........... obraz jest dziwny, tak, jakby wszystkie tesktury walnęły. Więc czytam tekst pokazujący się przed demem, a tam informacja, że to benchmark pokazujący za pomocą 3 kolorów jaka wersja pixel shadera została użyta do wygenerowania danego obiektu.

Aby to potwierdzić wkładam inną kartę - to samo, następną - to samo. Przetestowałem 5 sztuk, na każdej ten sam efekt!!!!

Zainstalowałem zwykłe sterowniki Catalyst, bez odblokowanych potoków i ........ to samo. Włożyłem kartę Gigacube Radeon 9800Pro 128MB i ...... to samo. Wkładam NIEMODOWALNĄ grafkę Radeon 9800SE i też to samo, nie ma żadnej róznicy w obrazie na modowalym i niemodowalnym na Radeonie 9800SE i Radeonie 9800PRO.

Ne wiem o jakich smieciach piszesz, bo cięzko tu zauważyć jakiekolwiek śmieci.

No to jeszcze jeden test na karcie niemodowalnej, zapuszczam standartowy test Aquamark i ...... wszystko jest idealnie!!!

Zapuszczam Artifact Tester - masa żóltych kropeczek.

W Far Cry nie daje się grać

Mam prośbę. Ponieważ coraz częściej zdarza się, że wszystkie błędy w wyświetlanej grafice lub problemy z komputerem interpretowane są przez uzytkowników jako problemy z odblokowanymi potokami apeluję o porządne sprawdzenie, najlepiej na "świeżym" systemie. Unikniemy w ten sposób kosztów przesyłek i niepotrzebnych nerwów.

Zespół PC Serwis

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zakupiłem licencję do tego programu. zainstalowałem, zapuściłem ten test i........... obraz jest dziwny, tak, jakby wszystkie tesktury walnęły. Więc czytam tekst pokazujący się przed demem, a tam informacja, że to benchmark pokazujący za pomocą 3 kolorów jaka wersja pixel shadera została użyta do wygenerowania danego obiektu.

Aby to potwierdzić wkładam inną kartę - to samo, następną - to samo. Przetestowałem 5 sztuk, na każdej ten sam efekt!!!!

Zainstalowałem zwykłe sterowniki Catalyst, bez odblokowanych potoków i ........ to samo. Włożyłem kartę Gigacube Radeon 9800Pro 128MB i ...... to samo. Wkładam NIEMODOWALNĄ grafkę Radeon 9800SE i też to samo, nie ma żadnej róznicy w obrazie na modowalym i niemodowalnym na Radeonie 9800SE i Radeonie 9800PRO.

Ne wiem o jakich smieciach piszesz, bo cięzko tu zauważyć jakiekolwiek śmieci.

No to jeszcze jeden test na karcie niemodowalnej, zapuszczam standartowy test Aquamark i ...... wszystko jest idealnie, brak artefaktów.

Zapuszczam Artifact Tester - masa żóltych kropeczek.

W 3D Marku 2003 w teście Mother Nature pionowe kreski na wodzie.

W Far Cry nie daje się grać z powodu sieczki na ekranie.

Mam prośbę. Ponieważ coraz częściej zdarza się, że wszystkie błędy w wyświetlanej grafice lub problemy z komputerem interpretowane są przez uzytkowników jako problemy z odblokowanymi potokami apeluję o porządne sprawdzenie, najlepiej na "świeżym" systemie. Unikniemy w ten sposób kosztów przesyłek i niepotrzebnych nerwów.

I jeszcze podziękowania, za sugestie sposobu testowania kart. Wszystkie staramy staramy się na bieżąco wprowadzać, chociaż nie wszystkie są trafne, chociażby ta z Aquamarkiem.

Zespół PC Serwis

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiemu juz ze wina sterownikow jest pojawjenie sie bialych kropek w 3dM03 (PixelShader 2.0)

A czy NORMALNE jest pojawjenie sie kilkudziesieciu prostokatow po placzeniu AA w Aquamarku 3 nie w tescie lecz po wcisnieciu ptrzycisku test ustawien ?????

Czy to trze wina sterownikow ???

Ad2

Jakim cudem dwie karty (takie same !!!!) dzialaja zupelnie roznie na tych samych sterownikach ???? ( przy operacji jedna wyciagam druga wkladam)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

My pracujemy do 18, czasami ktoś zostaje dłużej, ale to nie jest regułą. Jeżeli ktoś wysyła zapytanie o 17:23 to może liczyć się z tym, że nie dostanie tego samego dnia odpowiedzi. Przecież my nie siedzimy non-stop na forum w celu odpowiadania na pytania, jest też wiele innej pracy.

Jeżeli chodzi o testy na Aquamarku, to dopiero wczoraj odpaliliśmy go pierwszy raz, efekty są takie jak opisane wcześniej.

Sprawdzę opisany problem i wtedy mogę odpisać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiemu juz ze wina sterownikow jest pojawjenie sie bialych kropek w 3dM03 (PixelShader 2.0)

A czy NORMALNE jest pojawjenie sie kilkudziesieciu prostokatow po placzeniu AA w Aquamarku 3 nie w tescie lecz po wcisnieciu ptrzycisku test ustawien ?????

Ad2  

Jakim cudem dwie karty (takie same !!!!) dzialaja zupelnie roznie na tych samych sterownikach ???? ( przy operacji jedna wyciagam druga wkladam)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ad2  

W Aquamarku klikam na options, zmieniam wszystkie ustawienia ma max, a rozdzielczość na 1024x768, następnie klikam na przycisk test changes i .... obraz wraca do głównego menu, nie obseruje żadnych nieporządanych efektów.

Proszę o podanie konkretnie, o co chodzi, bo na podstawie tego opisu nie mogę zrozumieć o co chodzi.

Jakie są objawy różnego działania dwóch takich samych kart?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak sobie czytam i czytam .... i mam z tego czytania takie dwa wnioski .. wlasciwie trzy :

1.

NIE OPLACA SIE JUZ KUPOWAC MODOWALNYCH 9800SE za 900 zetow

i to jest FAKT , pojawiaja sie juz x800 i 9800 poleca na pysk.

Wiec mozna juz kupis Prosiaka za 900--1000

a wiec niewiele drozej niz SE modowalny a 8 potokow jest z prostej.

Dziwne jest dla mnie ze dalej w takich ilosciach sprzedaja sie modowalne SE za tak bandycka cene vide ostatnie rozdanie na allegro.

2. Firma PC-Serwis mimo wszystko rozi pozytywne wrazenie , wypowiedzi tu na forum i opinie wiekszosci ich klientow daja dobre swiadectwo , a ze sa i niezadowoleni to normalka wiem cos o tym bo sam pchalem wozek zwany sklepem komputerowym przez 8 lat i dzieki bogu mam to za soba, niektorzy klienci potrafa byc wredni.

3. Ci co kupili modowalne SE a im dzialaja nie powinni w sumie byc zawiedzeni, dreszczyk emocji tez kosztuje ;-)

a puenta jest taka nie kupuj SE za taka kase .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Roon7 ---> jak poleca radki do 1000 to chyba rynek zaeaguje odpowiednia obnizka cen r9800se@pro :)

..nie koniecznie. bo jesli linie technologiczne tych modeli sa faktycznie tak podobne (czego dowodem jest modowalnosc) to koszty rowniez a co z tego wynika :arrow: marze na pelnych kartach sa duzo duzo wieksze wiec ich cena ma z czego spadac :) tak wiec nie spodziewaj sie przelomu. historia lubi sie powtarzac. 9700 zaczynaly od 2k a konczyly swoj zywot na ok 900 zl a 9500 zawsze smigaly kolo 700~800..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

e ... no mysle ze poleca no chyba ze bedzie mało radków 9800 Pro na rynku , faktem jest ze jak dzis zobaczylem w jakims sklepiku internetowym w stanach ze X800 kosztuje 389 $ -> 1520 zl. to malo mnie nie trafilo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy ktoś ma kupić czy nie to jego sprawa ,więc nie piszcie o tym w tym topiku ,który jest założony po to aby rozwiązywać problemy posiadaczy i naświetlić sprawe tym którzy chcą kupić tą karte ,a kilkanaście postów czy warto czy nie kupować tej karty nic nie daje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Roon7 ---> jak poleca radki do 1000 to chyba rynek zaeaguje odpowiednia obnizka cen r9800se@pro :)

tylko czy doczekam tego w ciagu najblizszych tygodni ? :)

ceny już poleciały w dół. Przykład:

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=25863315

a podobno poza Allegro można urwać jeszcze 20zł, bo taka jest prowizja Allegro od każdej transakcji.

Jak wytarguję na 800zł , to chyba warto będzie kupić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a moj problem wrocil !

karta(PowerColor 9800SE@PRO) niby pracuje i jest zmodowana - wszystkie testy przechodzi idealnie z AA i ANIZO

ALE

w tescie ArtifactTester5

jak ustawie na test software i wybiore bitmape Artifact Tester 3 Set

to wyswietla mi ze mam około 9-13 atrefaktów i to na 4x1 jak i na 8x1 :?: :?:

dzieje sie to tylko na bitmapie Artifact Tester 3 Set - na pozostałych nie wyswietla artefaktów :!: :!: :!:

w tescie DirextX7 nic nie wykrywa artów wogóle :!: :!:

testowalem to na Omeach 4.4, 4.5 i orginalnych Catalistach 4.5

mozecie mi pomóc - czy mam wymieniać kartę ??

(deflautowe taktowanie tej karty to 380/340)

a jak ustawie taktowanie 370/330 to juz tych atefaktów jest mniej około 4-2 - i przypominam ze to niema róznicy czy na odblokowanych potokach czy nie - !!

Prosze o POMOC :!: :!: :!: :!: :!:

UPDATE:

czy mógłby ktos zrobic ten test na swoim zmodowanym PowerColorze

czy tylko mi sie takie coś dzieje ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam u mnie dzieje się to samo ale na pulpicie i w żadnych aplikacjach 2d nie żadnych artefaktów niw wiem co jest grane , może sam program fiksuje , nawet jak włącze monitor z programu to po kilkudziesięciu sekundach wykazuje artefakty , najdziwniejsz że wogóle ich nie widać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi