Skocz do zawartości
grocal

EPOX 8RDA3+ i zawias w czasie POSTa

Rekomendowane odpowiedzi

Komputer:

Epox 8RDA3+ rev 3.1

512 MB Kingston 400MHz

Athlon 2600+ Barton (11.5x166) FSB 333

Karta graficzna na PCI (ATI Mach64) - w celu malego poboru mocy

nic poza tym!

Zasilacze:

1. Moj stary typowy 220W (max 125W na wyjsciu)

2. Codegen 300W (max 120W na wyjsciu)

3. Codegen 300W (max 180W na wyjsciu)

Problem:

Zasilacz nr 1: Wiatraczki sie kreca, mruga wyswietlacz, nic poza tym,

Zasilacz nr 2 i 3: Komputer sie uruchamia, wykrywa procesor ale jako 100x11.5 Athlon 1150Mhz, pamieci ustawia na DDR400 (200MHz), zawiesza sie na twardo przy kodzie 6Dh (wg. instrukcji: przporzadkowywanie zasobow ISA PnP i przydzielanie numerow portow w BIOSie do COMow), wyswietlane napiecie na procka na ekranie POST to: 1.63V (powinno chyba byc 1.65?)

Plyta jest nowa, dopiero co kupiona w sklepie. Procesor stabilnie zalozony, nie przegrzewa sie. Wentylator Spire WhisperRock IV. Zworka ustawiona na FSB 133/166/200.. itd. Zadnych pikniec, wszystko ladnie szumi, jedynie ten blad (czyli zawias).

Pytania:

1. Co sie dzieje? ;)

2. Czy to wina slabego zasilacza? Innymi slowy czy zasilacz lepszej marki wyeliminuje ten blad?

3. Czy nic sie nie uszkodzilo? Czy nic nie bylo wczesniej uszkodzone?

Dzieki z gory! Pozdrowka!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1) i 2) Wina zasilacza IHMO. Spraw sobie coś lepszego (350W lub więcej) ale nie Codegena 400W!!!

Mialem miec Chieftec'a ATX-1136H 360W, ale przy odbiorze podzespolow okazalo sie, ze juz nie ma. Mieli tylko jakies taniochy, wiec nie wzialem nic, ale dzis pewnie polece do innego sklepu po Chieftec'a HPC-360-302-DF 360W. Albo jak sie wkurze to zamowie na necie ;)

Co do Codegenow to mialem z nimi juz niemile przygody w postaci zawieszajacego sie Radeona, wiec generalnie moglem sie spodziewac, ze na nowej konfiguracji nie bedzie weselej.

3) Raczej nie powinno. Sprawdzisz na normalnym zasilaczu.

No i tutaj mam nadzieje, ze te 'raczej' zamieni sie w 'na pewno'. Mysle, ze gorzej by bylo dla urzadzenia, gdyby dostalo wiekszy prad niz mniejszy, nie? :lol:

Dzieki za odpowiedz kazik2000... Ktos jeszcze ma ja jakies teorie?! Czekam i z gory dziekuje!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam teorię :) związaną z przerwaniami - jeżeli możesz dostać się biosu to powyłączaj USB, COMy, LPT i zintegrowaną muzykę.

Jeśli nie pomoże lub nie możesz wejść do biosu zamień slot w którym trzymasz obecnie grafikę. Jeżeli to nie pomoże to wysiadam, ew. j.w. zasilacz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki chlopaki za pomoc! Sprawa juz rozwiazana. Oczywiscie problemem byly goowniane zasilacze ;) Mam teraz Chieftec'a 360W z dwoma wentylatorami i moglem spokojnie uruchomic sprzet. Dziala swietnie! No i lekki szumek wentylkow i niska temperaturka na procku (max 42C na razie zaobserwowalem). Urzadzen tez juz podpialem sporo (graficzna, dwa dyski, dwa napedy - DVD i nagrywarka, modem ISDN na USB, drukarka laserowa, MS Sidewinder pad) i dziala elegancko!! Napiecia stabilne i bez zarzutu. Podoba mi sie ta plyta ;)

Topic mozna by juz bylo zamknac.

Pozdrowienia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki chlopaki za pomoc! Sprawa juz rozwiazana. Oczywiscie problemem byly goowniane zasilacze ;) Mam teraz Chieftec'a 360W z dwoma wentylatorami i moglem spokojnie uruchomic sprzet. Dziala swietnie! No i lekki szumek wentylkow i niska temperaturka na procku (max 42C na razie zaobserwowalem). Urzadzen tez juz podpialem sporo (graficzna, dwa dyski, dwa napedy - DVD i nagrywarka, modem ISDN na USB, drukarka laserowa, MS Sidewinder pad) i dziala elegancko!! Napiecia stabilne i bez zarzutu. Podoba mi sie ta plyta ;)

Topic mozna by juz bylo zamknac.

Pozdrowienia!

:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam tą plytke i też mialem te problemy najtańszym i dobrym wyjściem bylo kupienie linkworda 430w za 79 zeta lekko przerobiłem i wydala a miałem nawet 15 wentli 3 oświetlenia i dość wymagający sprzęt (podpis)

dodałem 1 coller z góry i dałem oba na 7v cisza stabl+ ice

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie sie z kolei pojawia nastepujacy post code: FF , zasilke mam Tracera 400W, ale to chyba nie jej wina i nie wiem wlasnie czego

a komp dziala? :) w sumie moze sie wyswietlac cos innego a le powejsciu do windy (mbm mozesz ustawic tak zeby ci na wyswietlaczu podawal temp z wybranego czujnika)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po ponownym odłaczeniu izalozeniu procka wsio jest dobrze, ale po zainstalowaniu systemu strasznie wolno mi startuje, gorzej niz na poprzednim starym komputerze i wolno mi odczytuje dyski i napedy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...