Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Kolejny komp który będe budował musi być bardzo cichy jak do tej pory wszystkie niechałasujące części mam już wybrane dość dokładnie. Jeśli chodzi o te które zazwyczaj wytważają sporo chałasu to mam jeszcze kilka pytań :

Pierwsza sprawa to obudowa. Tu mam najwięcej pytań gdyż jak narazie nie mam zielonego pojęcia co wybrać :(

Najlepiej było by gdyby miała dośc wydajny i dobry zasilacz, który musi być oczywiście bardzo cichy.

2. Karta Graficzna tu mam dośc sprecyzowane zamiary. Ma to być GF4 Ti200 i myśle że będzie on od Prolinka. Jeśli uważacie ze znacie jakiś cichszy model karty opartej na GF4200 to bardzo bym prosił o jej producenta.

3. Chłodzenie CPU :cry: będzie to dość gorący procesor więc musi mieć dobre chłodzenie. Wiem najlepiej to by było założyć WC ale nie chciał bym się w to bawić z kilku powodów. No ale jeśli będzie trzeba to coś wykombinuje :roll: Jaki cichy cooler można polecić do schłodzenia np. XP 2000+ czy np P4 1,8@(to będzie zależało od jego temp)

4. Czy wyciszenie komputera przy pomocy maty korkowej znacznie zmniejsza jego hałas ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chłodzenie na GF4 zmień od razu na jakieś inne - z procesora najlepiej z wentylatorem na 7V. Wyciszyć obudowe matami bitumicznymi takimi jak są w sklepie www.akkus.com.pl można je też kupić w sklepach samochodowych po niższej cenie. Na CPU to albo Zalman, albo WC to które testowali na mojepc. Zasilacz - polecam zamontować dodatkowy wentyl 92mm na 5V a ten standardowy nastawić na 7V.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:arrow: 1. z obodow polecam jakas z ModeCom'a, wedlug wlasnego uznania. ja polecam Feel V. maja naprawde ciche zasilacze.

2. z grafika, to nie wiem jak z cisza. jezli chodzi o wydajnosc to stawiam na Gainward'a i Leadtek'a.

3. moze jakiesgos 'dumnego pawia' zlamana. jest naprawde cichy.

4. mata korkowa daje troche (sam mam wyciszona bude), ale jezeli inwestuje w ciche chlodzenie i zasilacz to maty beda raczej zbedne.

to byloby na tyle...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. obudowy - jak masz mniej kasy to Enlight EN-7237/7233 z zasilaczem 300W pod PIV, jak masz wiecej kasy to cos od Chiefteca (standardowo w obudowach obu firm sa ciche i wydajne zasilacze - w Chieftecach mocniejsze 340W lub 360W) - nie polecam Codegenow (ze wzgledu na slaby zasilacz i kiepskie obudowy) i ModeComow bo przewaznie sa robione z cienkiej blachy - przynajmniej te ktore widzialem

2. uwazaj na karty Leadteka - te "z kilkoma" wentylami - sa raczej glosne

...

4. jak kupisz dobra obudowe to nie bedziez musial specjalnie wyciszac (bo efekt bedzie minimalny - te obudowy sa po prostu dobrze zrobione: z "grubej" blachy, wszystko dopasowane,...), a jak kupisz Codegena lub ModeComa to wyciszanie powinno troche dac - wszystko zalezy jakie wentyle bedziesz montowal - BTW im wiecej dziur (np na dodatkowe wentylatory) w obudowie tym efekt wyciszenia mniejszy bo dzwieki beda sie wydostawac tymi otworami (tylko powinny zmniejszyc sie wibracje w jakie wpadaja scianki obudowy)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyciszalem ostatnio kompa.Z moich eksperymentow moge powiedziec:

1.Zolman seria 6000 najlepiej miedziany(Na1600 obr.najcichszy wentylatorowy system chlodzenia jaki spotkalem)

2.Na grafice zdiac org. radiator i przyczepic wiekszy mocna rzebrowany[bec wentyla](ja dorobilem od 486).

3.Nad a wlasciwie obok grafiki na ramieniu mocujacym wentyl chlodzacy radiator procka[patrz p 1] zamontowac drugi 80x80(na 1600 obr.)Drugi wentyl bedzie cicho chlodzil grafike.

4.Plyta glowna z pasywnym chlodzeniem cip...seta lub wymienic na radiator mocno rzebrowany bez wentyla (np. od 486).Dwa powyzsze wentyle wystarcza wtedy z powodzeniem do chlodzenia i tego scalaka.

5.Wyciac grila i wlot w zasilaczu.

6.Nabyc B IV 40Gb -najcichsza ze wszystkich B IV

P.S. U mnie po zamknieciu obudowy siedzac przy usrtojstwie ledwie slychac ,ze cos pracuje, a w odleglosci 2m najlepszy sluchacz nie rejestruje pracy kompa(testowane na gosciach).A to wszystko bez wytlumiania obudowy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kurcze największy kłopot widze będe miał z tym prockiem. Za ile można złożyć tani i w miare dobry WC (raczej nie obchodzi mnie ten z Mojepc :P) Spotkaliście się może gdzieś we Wrocławiu ze sklepem który oferuje takie rzeczy jak bloczki i inny osprzęt ?? Można gdzieś kupic urzywany WC ? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ma to być GF4 Ti200 i myśle że będzie on od Prolinka.

Z Prolinkim to Cię troszkę zmartwie bo to coś co służy do chłodzenia takie ciche nie jest ( no ale nie ma co tragizować bo zasilacz i cooler procesora są głośniejsze ) . Maty korkowe dają i to sporo mam przyklejone 6 mm i faktycznie jest ciszej ( wytłumione zostały wysokie częstotliwości ). Co prawda w obudowie jest troszeczkę cieplej ( ok 5 stopni ) .No to życzę miłego wyciszania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...