Skocz do zawartości
vince15

Sapphire 9800PRO - problem

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć.

Mam problem z Radeon'em 9800Pro(nie SE) firmy Sapphire.

Karta od zakupienia działała u mnie bez problemu na ustawieniach 412/720(bez artefaktów szła nawet na 420/740 - więcej nawet nie sprawdzałem).

Zaobserwowałem ostatnio ciekawe zjawisko. Zachciało mi się grać w dodatek Rise of Nations(RTS firmy M$) - patrzę a tu w czasie gry, co jakiś czas(3-4s) pojawiają sie różne kreseczki, kropki - niezależnie od rozdzielczości(1024x768 czy 1280x1024).

Następnie puściłem 3D Marka 2003 test Nature - bez problemu przy 1024x768, gdy jednak wziąłem FSAAx4, w sekwencji przy "grobach" pojawiają się kreski - za każdym razem identyczne. W innych testach 3DMarka jest wszystko OK. 3DMark 2001 - tu nawet przy FSAAx6 przy 1280x1024 - też zero problemów

Kolejnym krokiem było puszczenie Aquamarka - przy domyślnym teście - 0 problemu. Gdy włączam jednak FSAAx4 i AAx16 są już artefakty.

Odpaliłem Colina 4 - 1280x960x32 i FSAA x6 - zero problemu - bierze się to pewnie z tego, że dużo tam sprite'ów.

Kolejny był Star Wars:Knights of the Old Republic - 1280x1024 FSAAx4 i AA16x - zero artefaktów.

Star Wars - Jedi Academy - przy 1280x1024 problemy

BF 1942 - 1280x960 0 problemu

Painkiller - FSAAx4 - artefakty

Max Payne2 - 1280x1024 - artefakty(przy prawej nodze Max'a - wiem, że to śmiesznie brzmi :)

Vietcong - bez FSAA, ale w 1280x1024 - artefakty

Age of Mythology(tak samo jak Rise of Nations - RTS) - zero artefaktów

Halo - 0 artefaktów

Wziąłem się za testy wyspecjalizowanymi programami.

Następny w kolejności był AtiTool v0.20 - test na artefakty puszczony przez 1,5h nic nie wykazał, później wziąłem Artifact Tester'a 5 - ustawienie bodaj "hardcore"(najwyższe) - też nic nie wykazał.

Uruchomiłem "swój" niezawodny test rthdribl(http://www.daionet.gr.jp/~masa/rthdribl/), który do tej pory wykazywał artefakty najlepiej ze wszystkich dostępnych mi programów - też ZERO artefaktów.

Wziałem się za testy opisane powyżej dopiero gdy zobaczyłem "kaszanę" w Rise of Nations. Obecnie mam Catalysty 4.5, sprawdzałem też DNA 4.4 - i jest to samo :-(

Co może być przyczyną tego wszystkiego? Czy to już początek końca mojej karty graficznej? Czemu w niektórych grach i testach jest OK, w innych nie?

Proszę o porady.

Z góry dziękuję

P.S. Najgorsze jest to,że nie testowałem tak bardzo kompleksowo karty, gdy ją kupiłem. Nie brałem w żadnej grze FSAA x4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze jedna rzecz. W/w rzeczy dzieją się również na defaulcie :-(

Mam nadmuch boczny na kartę i pamięci są również dobrze chłodzone.

Rdzeń się raczej nie przegrzewa - Aerogate pokazuje max. 50stopni -czujnik wetknięty blisko rdzenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja chcialem dodac tylko ze radeony 9800 pro są 128bit i 256bit. Firma Sapphire Technology - i niewykluczone że nie tylko ona - sprzedaje karty ATI RADEON 9800 PRO ze 128-bitową szyną do pamięci, czyli o połowę węższą niż w prawdziwych Radeon 9800 Pro. Kartę taką wyłapał japoński serwis Akiba PC. Uwaga w polsce tez juz jest ich pełno !! :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja chcialem dodac tylko ze radeony 9800 pro są 128bit i 256bit.  Firma Sapphire Technology - i niewykluczone że nie tylko ona - sprzedaje karty ATI RADEON 9800 PRO ze 128-bitową szyną do pamięci, czyli o połowę węższą niż w prawdziwych Radeon 9800 Pro. Kartę taką wyłapał japoński serwis Akiba PC. Uwaga w polsce tez juz jest ich pełno !! :(

Ja mam na pewno 256-bit. Poza tym okazało się, że winna jest płyta główna. Mobo na I865PE mają problemy z obsługą pamięci powyżej FSB250, przy dzielniku FSB/MEM 1/1. U mnie max.stable bez artefaktów to 267MHz, przy większej ilości są problemy.

Przy 5/4 procek biegał do 275MHz bez problemu(bez artefaktów)...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi