fit Opublikowano 23 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2004 Tylko jest jedno ale co do zacytowanej przezemnie wypowiedzi. Jezeli podatek VAT wynosi 0% to sprzedajacy nie ma mozliwosci wpisania czego kolwiek w koszty. Jednak inne podatki czyli chyba PIT musi zaplacic. Dlatego tak glosno bylo o tym co zrobil nasz poje*** parlament wprowadzajac podatek 0% na net'a. znaczy sie kompletnie sie mylisz - po pierwsze primo stawka VAT 0% oznacza ze klient VATu nie płaci a ty sobie możesz go odebrac (jak masz koszty VATowskie) a po drugie primo net ma być zwolniony z VAT-u i to wlasnie oznacza że sprzedawca VATu nie dostanie a odliczyc kosztowego nie bedzie mogl... ale tylko w czesci dla odbiorców zwolnionych - a firmom i tak to zwisa bo VAT jest de facto ZAWSZE płacony przez konsumenta --- /edit no tak przeczytalem to co napisalem i juz kapuję czemu ludzie nie kapują :D /edit2 wracajac do tematu obiegu grawitacyjnego- system zadzialałby w miarę wydajnie ale chłodnica oczywiscie musialaby byc u góry no i dobrze chłodzona.... a to oznacza hałas (chyba zeby ją do lodówki :D) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nicky Opublikowano 27 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2004 Panowie myślałem długo (aż sie spociłem :wink:) i wymyśliłem. Mam chłodnice z klimatyzacji, 5,5 metra miedzianej rurki i aluminiowe finy (powierzchnia 0,88m2) dam chłodnice wyżej od bloku, połacze górny króciec bloku z górą chłodnicy, a dolny z dołem i całość napełnie freonem (spręzone powietrze to freon R ileś tam, który wrze w temperturze pokojowej) tak aby napełnić blok do górnego króćca. Oczywiście całą procedure napełniania już opracowałem, jak sie uda to opisze szczegóły. I teraz freonik będzie sobie wrzeć w bloczku, gaz poleci do góry do chłodnicy gdzie sie skropli i spłynie spowrotem do bloku. Poprostu heat pipe tyle że niemal 7metrowy. W teori powinno działać, w praktyce... no cóż dowiemy sie w przyszłym tygodniu. A właśnie dodam że planuje kupić Orbitala, że wzglegu na cene i małe opory. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fit Opublikowano 27 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2004 trzymam kciuki - to by bylo GENIALNE Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spider2000 Opublikowano 27 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2004 Bardzo ciekawe pomysł... miejmy nadzieję, że się sprawdzi... i nie będzie tak, że freon zacznie wrzec i w bloku i w chłodnicy ;). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kisio Opublikowano 27 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2004 był dzisiaj topik o tym co sie dzieje jak sie komuś przypadkiem pompka wyłączy :D weź poczytaj i wyciągnij wnioski :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spider2000 Opublikowano 27 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2004 Kisio: a co ma piernik do wiatraka? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sailence Opublikowano 27 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2004 bo zakładanie WC do kompa bez pompki to jest czyste i wyrafinowane ZABÓJSTWO własnego kompa :evil: już widzę ten lament i krzyk gdy komp będzie się przed tym bronił :D :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sailence Opublikowano 27 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2004 bo zakładanie WC do kompa bez pompki to jest czyste i wyrafinowane ZABÓJSTWO własnego kompa :evil: :wisielec: już widzę ten lament i krzyk gdy komp będzie się przed tym bronił :D :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spider2000 Opublikowano 27 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2004 To co nicky wymyślił i opisał w ostatnim poście ma sens... tylko mogą być w problemy: 1. Freon zacznie wrzeć i w bloku i w chłodnicy 2. Poniewaz mimo wszystko gaz nie będzie wprawiony w szybki ruch moze dojśc do tego, ze w bloku będzie stał wrzący, a w chłodnicy zimny freon... a wymiana będzie znikoma. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kisio Opublikowano 27 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2004 oj no chodziło mi o to że choć prawa fizyki popierają logiczne rozumowanie kolegi. to jednak może to nie być wystarczające do schłodzenia procka.. a bardziej mi sie skojarzyło z wczesniejszym pomysłem z WC niz z FC.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sailence Opublikowano 27 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2004 i dlatego ja jestem "zapalonym" zwolennikiem pompke i tym podobnych :D jak chcesz naprawdę kompa wyciszyć to zamontuj Atmana AT-305 - dobrze wytłumiona jest CAŁKOWICIE bezgłośna :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spider2000 Opublikowano 28 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2004 Ale tutaj przynjamniej w moim rozumieniu nie chodzi o to, aby w ten sposób wyciszyć kompa tylko sprawdzić czy coś takiego ma szanse bytu... a jeżeli to ma chodzić kilka miechów, to ja bym czegos takiego nie zrobił :). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nicky Opublikowano 28 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2004 Mam rozwiązałem problem gazu w moim układzie :D. Izobutan (gaz do zapalniczek) to jest, temperatura wrzenia to 11C stopni, wiec wystarczy niskie cisnienie w układziee żeby był częsciowo płynny, po drugie nie trzeba żadnych zaworów - właduje sie do chłodni w sklepie (2C) i poprotu naleje :D A jak sie rozszczelni to jakie ładne BUM będzie w pokoju :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 28 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2004 Heatpile chcesz robic ? Izobutan przy -11C jest plynny a nie 11... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nicky Opublikowano 28 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2004 Heatpile chcesz robic ? Izobutan przy -11C jest plynny a nie 11... Jak zawsze masz racje, ale to i tak niewiele (w zamrażarce mam -40C - mierzone), wiec wystarczy nalać. Jak sądzisz czy to może zadziałać ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...