Kasprzak Opublikowano 19 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2004 Kupiłem IrDę [ www.irda.pl ] no i zrobilem tak: - podłączyłem do płyty (jest dobrze podlaczony bo sprawdzalem ze schematem 3x) - w biosie (w moim asusie mam jedna opcje dot.UART2) przełączyłem UART2 z COM na IR - uruchomilem windę i wykryl port. Ale jak przykladam Siemensy ME45 albo S55 (w telefonach IrDa wlaczona ofkorz :) ) to nie działa...tzn nic sie nie dzieje. Gdzies czytalem chyba na irda.pl ze powinna dioda swiecic co 2-3 sekundy.Ona nic nie robi. Czy ktos mial problemy na tej plycie moze jakies porady? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 20 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2004 Masz 100% pewności, że IrDA'e dobrze podłączyłeś do płyty? Bo na płycie jedno pod drugim są dwa gniazda (jedno 4 pinowe, drugie 5 pinowe) AFAIK w BIOS'ie definiuje się też typ IrDA'y - half duplex, full duplex A może to wina telefonu a nie płyty? Sprawdzałeś IrDA'e w pececie z innymi urządzeniami? Może ten Siemens nie współpracuje z IrDA komputerową? Mam identyczną płytę i podobną IrDA'ę podłączaną do płyty - mnie działa z P800 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasprzak Opublikowano 20 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2004 dzieki za odpowiedz. Podlaczylem pod gniazdo ktore ma 4 piny...tzn 5 ale jedno jest puste...bo jeszcze jest drugie ktore ma wszystkie 5 ale wiem ze trzeba do tego co ma 4 :) Gdzie sie definiuje ustawienia irdy? Ja tylko zmienilem UART2 z COMA na IR i nic wiecej... probowalem z 2 komorkami Siemens`a a wiem ze one dzialaja na irdach... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 26 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2004 I jak? Działa? Sprawdziłem, w BIOS'ie od Asusa nie ma możliwości wyboru pracy: half, full duplex - taka opcja jest dostępna w BIOS'ach Uber Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pionaj Opublikowano 26 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2004 http://tg.kosz.choszczno.net/index.php?go=oferta Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasprzak Opublikowano 27 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2004 no niestety nie dziala... a irda jest wymieniona na nową, bo myslalem ze jest padnieta. Ale np. nie moge nic wyslac z kompa - w opcjach Lacze Bezprzewodowe nigdzie tego nie ma, ani wyslac do kompa wiec nie wiem. Ktos ma tego ASUSa z irdą. a co sadzicie o tym biosie UBER`a. Wgrac?Bo slyszalem ze problemsy sa z nim Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lspider Opublikowano 27 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2004 Mi irda działa i nigdy nie było z nią problemu. Dioda nie świeci, ale widać nowe urządzenie jak wykryje telefon. Wiesz, że to działa jak pilot tv, czyli szybka z irdą w telefonie musi być skierowana w stronę irdy pc. Na 99% źle podłączyłeś do mobo. Może spróbuj odwrotnie. ps. Wgraj ubera. Co do irdy to pewnie nie pomoże, ale jest super. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasprzak Opublikowano 27 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2004 panowie...ale ze mnie debil... dziala :) poprostu irda byla zwalona... i tą nową źle podlaczylem...a stara byla dobrze podlaczona a co do ubera co wnosi ciekawego problemow nie ma? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...