barbaros Opublikowano 19 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2004 witam. wpadl mi w rece stary pII 233mhz. mam zamiar zrobic z niego jakis serwerek ftp, czy inna podobna maszynke na linuksie. ktora dystrybucje polecacie w tym celu uzyc, aby w trybie graficznym jakos to chodzilo i spelnialo swoja role? pozdro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nicky Opublikowano 19 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2004 Każda w środowisku graficznym gnome, chociąz wydaje mi sie że Debian był by najlepszzejszy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinek Opublikowano 19 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2004 z mojej strony polecam: ftp://ftp.iso.pld-linux.org/2.0/ Ale uprzedzam ze nie do konca jest to dystrybucja "user-friendly" ;), szczegolnie dla poczatkujacego uzytkownika Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uff...AR Opublikowano 20 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2004 po co ci tryb graficzny na serwerze? a jesli juz muuuusisz to czemu akurat gnome? na taka maszynke (zalezy ile ma jeszcze ramu) to raczej cos znacznie lzejszego, np xfce. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbaros Opublikowano 20 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2004 a czy ja cos mowilem o gnomie? :) tryb graficzny potrzebny mi do przegladarki, kadu, czy muzyczki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uff...AR Opublikowano 20 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2004 czyli jednak destop :D na moim destopie mialem mdk, rh, slacka, teraz mam gentoo i bardzo mi sie podoba. pld'ka mialem przez chwilke na moim routerku (po debianie). teraz mam tam slacka i to moim zdaniem jest dobre rozwiazanie na router. kazdy ci powie co innego, najlepiej poczytaj troche o kazdej dystrybucji tyle zebys mial ochote ja zainstalowac :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigfan Opublikowano 20 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2004 Ja mam na PII233 i 128MB RAM Gentoo najnowsze, jadro 2.6.5, FVWM jako menedzera okien, opere jako przegladarke i pare innych dupere. Najbardziej mecza maszyne wynalazki typu KDE czy GNOME (przede wszystkim pamiec i wszelakie efekty graficzne). Do pracy jednak taka lekka konfiguracja sie w zupelnosci nadaje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viod Opublikowano 20 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2004 a czy ja cos mowilem o gnomie? :) tryb graficzny potrzebny mi do przegladarki, kadu, czy muzyczki.Wszystko jest pod konsola . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uff...AR Opublikowano 20 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2004 konkretnie, np: links, ekg i mp3blaster. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 21 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2004 GUI? Brzyyyydal! Slackware + konsola. Jeśli już przy gui się upierasz na serwerze (bleeeee) to jakieś małe okienka typu xfce... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 21 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2004 Xy na serwerze? Panie boże, widzisz i nie grzmisz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigfan Opublikowano 21 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2004 Panowie spokojnie. X Window ma prawo bytu takze w srodowiskach serwerowych. Do rzeczy typu DNS, proxy czy firewall oczywiscie jest to zbyteczne. Tym niemniej sa miejsca, gdzie uzycie X Window jest bardzo wskazane. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 21 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2004 Hmm? Jakie? ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigfan Opublikowano 21 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2004 Hmm, na przyklad zarzadzanie Tivoli Netview, Tivoli Enterprise Console i takie tam. Troche ciezko sie tym bawic z linii polecen ;-) Moze to troche powazniejsze zabawki, ale jednak czasem trzeba "iksow". Oczywiscie maszyna jest dedykowana dla Tivoli, ale tak czy siak to serwer :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 21 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2004 E... nie popadajmy w skrajności... Ja tu mówię o zwykłej domowej maszynce. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigfan Opublikowano 21 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2004 Odrobinke popadamy, szerzac mit o tym, ze serwer i X Window to rzeczy wykluczajace sie. Owszem, w czy osiedlowej sieci w wiekszosci przypadkow jest to rzecz zupelnie zbyteczna, ale sa miejsca, gdzie sie tego uzywa. Tak tylko na marginesie zauwazam, widzac glosy oburzenia :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...