Skocz do zawartości
ZATOICHI

The Witcher 1 - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Jest niestety sporo bugów w ER :( no, ale nie ma gry idealnej. O bugach można przeczytać na oficjalnym forum. Najgorszy z nich to, że wywala na pulpit bez powodu, tzn gra się zamyka sama (kończy się proces) bez żadnego błędu. Często zdarza się to przy save'ach. Jedną z przyczyn jest włączenie EAX'a na kartach dźwiękowych, które nie wspierają tej technologii (wywala zaraz po włączeniu). Niestety zamknięcie gry z nienacka zdaża się też i bez EAX'a...

Tak gram sobie i powiem, że w 1920x1200 (wszystko na max włącznie z wygładzaniem krawędzi wraz z anzio) Wiedźmin jest poprostu PRZEPIĘKNY... (a pomyśleć, że to stary silnik aurora), gdzie klimat wylewa się hektolitrami... Wyzima ma swój niesamowity klimat, czuć w niej życie NPCs, muzyka jest genialna, fabuła przeniesiona z książki z rozmachem. IMHO bije i Obliviona i Gothica 3 pod tym względem, bo jeśli chodzi o całą reszte to obek i gothic nie dorstają do pięt naszej rodzimej produkcji, a wręcz pozostają lata świetlne za Wiedźminem. IMHO najlepszy rpg od czasów baldura i planet'a.

Edytowane przez ojejku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najgorszy z nich to, że wywala na pulpit bez powodu, tzn gra się zamyka sama (kończy się proces) bez żadnego błędu. Często zdarza się to przy save'ach. Jedną z przyczyn jest włączenie EAX'a na kartach dźwiękowych, które nie wspierają tej technologii (wywala zaraz po włączeniu). Niestety zamknięcie gry z nienacka zdaża się też i bez EAX'a...

Podobno TO naprawia problem.Pliki należy wrzucić do folderu z zainstalowaną grą (folder System) ,a domyślna ścieżka to C:\Program Files\Wiedźmin\System.A pliki to Miles, binkw32.dll, mss32.dll.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ten fix wyjety z COD4? Podobno nie wszystkim pomaga.

Najgorszy z nich to, że wywala na pulpit bez powodu, tzn gra się zamyka sama (kończy się proces) bez żadnego błędu. Często zdarza się to przy save'ach. Jedną z przyczyn jest włączenie EAX'a na kartach dźwiękowych, które nie wspierają tej technologii (wywala zaraz po włączeniu). Niestety zamknięcie gry z nienacka zdaża się też i bez EAX'a...

Nie jedna, tylko jedyna, i nie na kartach, ktore go nie wspieraja, tylko na wszystkich.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ten fix wyjety z COD4? Podobno nie wszystkim pomaga.

Nie mam pojęcia...Zobaczyłem go gdzie indziej i pomyślałem ,że się przyda.Wczoraj pół dnia walczyliśmy bez powodzenia z błędem przy uruchomieniu gry u kolegi -plik mss32.dll jej nie pasował.Dziś spróbujemy z tym niby fixem.Przy próbie startu z miejsca na pulpit plus błąd wywalała.

EDIT -u nas pomógł.

Edytowane przez miron72

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W KOŃCU DORĘCZONO MI zakupiony uprzednio ezgemplarz rozszerzenia...ładne wydanie, bardzo bogate (choć z lekka przerost formy - ale ogólnie git).

Instalacja - no problemo.

Kilka spostrzeżeń - stare sejwy chodzą jakby mniej płynnie (po paru minutkach w Wyzimie Handlowej nie zauważyłem też dużej różnorodności postaci "z tła"). Rozpoczynając grę od nowa też nie widać poprawy płynności; doczyty są za to zauważalnie mniej uciążliwe; in plus także ekwipunek.

Wielka szkoda, że dodano zaledwie 2 przygody i to bardzo krótkie. Niemniej trzymają one poziom i dobitnie (podobnie jak wczesniej cała gra) pokazują o co chodzi w prawdziwym rpg, któremu powinno być bliżej do książki niż do trywialnego walenia w klawiaturę (i myszkę też :wink:).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanko do osob, ktore graly w Efekt Uboczny - czy w tej przygodzie dostawaliscie jakiegos expa?

Swoja droga, przeszedlem Cene Neutralnosci - rewelka; kwintesencja Wiedzmina, rzeklbym. Motym zywcem przeniesiony z ksiazem, co nie zmienia faktu, ze przygoda jest super.

Nie polecam jednak grania na wysokim poziomie trudnosci - normalny to max IMHO. Walki w tym modzie sa tylo dodatkiem, i IMHO nie ma sensu sztucznie wydluzac gry meczac sie ze stworami. Nie o to w tej przygodzie chodzi.

A Efekt Uboczny? Nie przeszedlem calej, ale jest to lekki, latwy i przyjemny przerywnik, nieco z jajem.

Ogolne wrazenie do obu przygod - albo mi sie zdaje, albo zagrane sa z duzo wieksza werwa niz podstawka. Naprawde milo slucha sie dialogow, widac, ze jak sie chce, to mozna porzadnie udzwiekowic gre.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No cóż. Na razie jestem na początku ale w kanałach zaliczyłem pulpit. Niestety długo niezapisywałem. :?

Okazuje się że jest troche trudniej niż w podstawie.

I nie wiem jak u was ale nie widze żeby pasek doświadczenia sie ruszał wogóle. niby kogoś tam ubiłem ale nie widze nic na pasku. wykonałem już kilka zadań i też nic.

No i niestety klatki spadły straszliwie. Wcześniej na gorszej grafie było w miarę płynnie a teraz w wyzimie potrafi przyciąć i to znacznie. Za to rzeczywiście czasy zapisu i ładowania są znacznie szybsze. Przynejmniej w tej ostatniej przygodzie.

Ogólnie spoko choć nadal w dialogach pojawia się czasami pikseloza na twarzach rozmówców. Zobaczymy co dalej bedzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja nie mogę wogóle EAX włączyć. Kratka jest ciemna, nie do zaznaczenia. Zgrywałem te fixy i nic sie nie zmienia. Ktoś miał podobnie?

Nagraj najnowszą wersje Alechemy od creativa, która jest właśnie dedykowana do twojej karty. Wtedy EAX zadziała bez błędu. Brak EAXa jest spowodowany ograniczeniami Windows Vista.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kupował już ktoś tego update'a w MM? Tudzież w Saturnie? Bo nie wiem czy się wybrać specjalnie po to by wrócić z niczym.

Ja kupiłem w MM już tydzień temu (Łódź). Paradoksalnie nawet tego jeszcze nie rozpakowałem (nie mam teraz czasu za bardzo na "Wieśka" :( ) ale update stoi na półce i czeka na okresy "posuchy". Łatwo rozpoznać, że kupujemy update, na opakowanie nasunięta jest żółta kartka, która aż krzyczy "UPDATE" i ostrzega że w środku nie ma gry tylko patch. Cena 20zł bez 10 groszy. Swoją drogą to jak bylem w MM to na półce było pełno W:ER ("pełnych") ale update'ów były tylko 3 sztuki. Do tego przy kasie kobitka tak się na mnie dziwnie patrzyła, że kupuję tego Update'a. Tak jakby nie była do końca pewna czy JA zdaję sobie sprawę co kupuję :lol2: . Edytowane przez TrueVanDal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Instalator informuje że instalacja może potrwać nawet 2 godziny, u mnie równiez zakończyło się po około 30 minutach.

Jakoś przyspieszenia ładowania gry nie zauważyłem, ale o dziwo nie wymaga wkładania płyty do napędu :) co zawsze mnie denerwuje w grach.

Edytowane przez AndiX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 h 30 min - o k*** ja za takie patche to dziekuję ;p

Hmm odpaliłem grę i: w dodatkowych misjach mam tylko cene neutralności (czy jakoś tak) jak ją odpalam to nie mam mówionych dialogów, tylko napisy - czy nie powinno być aby czasem inaczej?

Edytowane przez LPKorn3324

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co? to po co kupiłem update'a za 20 zł? Dla kartonika :lol2: ?

To musisz mieć resztę na płycie/płytach gdzieś...

Masz patch 1.4

http://www.gamershell.com/download_32976.shtml

Dwie przygody

1

http://www.gamershell.com/download_32980.shtml

2

http://www.gamershell.com/download_32982.shtml

I language pack (tutaj akurat do wersji eng)

http://www.gamershell.com/download_32978.shtml

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Instalator informuje że instalacja może potrwać nawet 2 godziny, u mnie równiez zakończyło się po około 30 minutach.

Jakoś przyspieszenia ładowania gry nie zauważyłem, ale o dziwo nie wymaga wkładania płyty do napędu :) co zawsze mnie denerwuje w grach.

dziwne u mnie prosi o plyte jak chce er uruchomic bez niej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie tez chodzi bez plyty. EK + ER zassana z netu.

byc moze dlatego ze updatowales gre a ja zainstalowalem golutka er (kupilem edycje rozszerzona z jej bonusami nie jakis patch czy cus), nie dalo sie zainstalowac samego updatu z plyt na normalna wersje wiedzmaka :( no i klops bo dalej wola mi o plyte nawet po rejestracji

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi