Skocz do zawartości
ZATOICHI

The Witcher 1 - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Ha, ja grałem na

Athlon XP 1700+ ( co ciekawe [albo i nie] gra nie działa na A XP 2400+ i wyższe. )

512 ddr

R 9550 (podkręcony)

800x600 @ low detal ~25fps W wyzimie handlowej nie dało się grać xD

Sempron LE-1150

2GB ram

7300GT ddr2

1024x768 @ średnie/wyższe ~ 30fps W wyzimie handlowej miałem 20fps.

Myślę, że optymalizacja może być.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MAM WIELKI PROBLEM! <_<

» Naciśnij aby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler « - "Zadanie z Baraniną. Nie mogę się dostać do jego domu"

Mam zadanie od detektywa Raymonda, żeby utłuc Baraninę, a pozatym w zadaniu Podejrzany: Baranina muszę się z nim skontaktować. Niestety utłukłem jego bramkarzy przy domu w zadaniu na początku II aktu. Teraz ich nie ma, a drzwi są zamknięte. Nie mogę się dostać. W karczmie już go nie widuję. Co zrobić? Bug?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma sprawy ;)

Co do Wiedzmina - to on nie był jakoś super ultra zoptymalizowany i korzysta przecież z engine'u NWN2 ;). Nie wiem czy obsługuje nawet multi gpu (przynajmniej na z ATI może być problem) ale i tak FPSy masz bardzo dobre.

A nie na mocno podrasowanamy silniku z pierwszego NWN?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A nie na mocno podrasowanamy silniku z pierwszego NWN?

Nie podrasowanym a przebudowanym praktycznie całkowicie, zaczynając od spraw fundamentalnych. Gdzieś widziałem wywiad/artykuł/film gdzie developerzy wypowiadali się na ten temat. Sami się zastanawiali czy to był dobry krok skoro musieli go praktycznie napisać od 0, ale gdy go kupowali to byli w bardzo wczesnym etapie produkcji i jeszcze nie wiedzieli, że tak to się skończy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie podrasowanym a przebudowanym praktycznie całkowicie, zaczynając od spraw fundamentalnych. Gdzieś widziałem wywiad/artykuł/film gdzie developerzy wypowiadali się na ten temat. Sami się zastanawiali czy to był dobry krok skoro musieli go praktycznie napisać od 0, ale gdy go kupowali to byli w bardzo wczesnym etapie produkcji i jeszcze nie wiedzieli, że tak to się skończy.

Dokładnie. Na stronie jest lista podrasowań i dodatków które zrobili. Zreszta wystarczy sobie porównać grafe z NWN a Wiesiek. jak dla mnie to ta podrasowana Aurora wygląda lepiej niż silnik odpowiedzialny z NWN2. Ale to moja sugestywna ocena ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Firekage

Skoro tak o silnikach to kuknijcie sobie (o ile macie) stare numery CDA (gdzies 2004-2005) , w ktorych pisano i tym. Screeny z pisma , a te ktore mamy w grze roznia sie i to znacznie :D Szok :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moje ostatnie CDA to 11/2007 z szeroką recenzją Wiedźmina. To mnie nakłoniło do kupna. Co 10 stronę reklama tejże gry, a recka najdłuższa jaką widziałem chyba dotychczas w CD Action. ;) Od tamtej pory nie kupowałem nowych gier, bo męczyłem na niskich detalach The Witchera, no i nieciekawie to wyglądało. Grałem bardzo rzadko, dopiero teraz jest "power" do grania na nowym sprzęcie.

// EDIT: Wiedźmin ukończony. :D

Edytowane przez KitKat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja muszę przyznać, że Vista poszła chyba mocno do przodu. dotąd miałem pierwotną wersję instalowaną zaraz po wejściu tego osa na rynek i oczywiście wszystkie łatki ale i tak w rozdziałce 1920x1080 fps momentami drastycznie spadał. kilka dni temu reinstalka Visty (już z SP1) i sterowniki 15.23 oraz 182.08, śmigam sobie po Cmentarzu w Wyzimie bez zająknięcia z detalami i wygładzaniem na full :D poezja..

config:

o Windsor 5200+ @11.5x280 1.45V & Infinity @AF-12L

o Abit KN9 & Super Case TSAA 841 +maty_BQ

o Mushki 2x2048 SP2+ @1074 5-5-5-18-21-2T 1.95V

o Frobot 8800GT 512MB @715:1782:1058 +Silencer_Fanmate

o Caviar WD3200AAKS +hd_Silencer & Benq 1655

o DiamondBack & Logitech S510

o Dark Power 550W

Edytowane przez dymy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy Wy może zauważyliście zmianę ilości FPSów po zmianie na edycję rozszerzoną? Ja grając bez płytki na rozszerzonej mam po 40-50 FPS, a w cześniej miałem po 80-120 FPS.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie macie wrażenia, że Witcher już umarł? Już trochę czasu minęło od wydania construction seta, czy samego wiedźmina, a modyfikacji, coś co urozmaiciłoby grę jak na lekarstwo. Przydałby się jakiś duży mod dodający nową przygodę (z moich informacji wynika, że jest tylko 1... i to średni, mam nadzieje że jestem niedoinformowany), bo ile razy można przechodzić tego samego wiedźmina?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chciałem wrócić do gry na nowym sprzęcie jednak na mojej drodze pojawił się błąd "InternetException, 12057" który uniemożliwia zalogowania się na konto gry. Nie mogę przez to zainstalować najnowszego patcha wraz z dodatkami. Próbowałem czyścić historie/cookies/pliki tymczasowe w Internet Explorerze, odznaczałem również opcje "Sprawdź, czy certyfikat serwera nie został cofnięty(*)" (tylko, że jak go odznaczałem i uruchamiałem ponownie opcje internetowe IE, to był on znów zaznaczony). Firewall/Antywirus wyłączone. Nic nie przyniosło pozytywnego skutku. Dopuściłem się nawet do odinstalowania Firefox'a i zainstalowania IE 7.0 (przeglądarka oczywiście ustawiona na domyślną) i dalej nic. Denerwuje mnie ten problem i nie udało mi się znaleźć w internecie konkretnej rady na jego rozwiązanie. Posiadam oryginalną wersje gry, która jest już zarejestrowana na stronie i nie mogę sobie bez przeszkód w nią pograć. Jak tak dalej pójdzie pozostanie mi tylko gra na licencji p2p, czego chcę uniknąć, bo nie po to wydawałem pieniądze żeby potem grać i tak na piracie, a oryginał zdobił moją półkę :/ Z góry dzięki za pomocne rady.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie macie wrażenia, że Witcher już umarł? Już trochę czasu minęło od wydania construction seta, czy samego wiedźmina, a modyfikacji, coś co urozmaiciłoby grę jak na lekarstwo. Przydałby się jakiś duży mod dodający nową przygodę (z moich informacji wynika, że jest tylko 1... i to średni, mam nadzieje że jestem niedoinformowany), bo ile razy można przechodzić tego samego wiedźmina?

Tak, mam takie wrażenie. Mówię to bez ironii.

Twórcy zostali na laurach. Nie chce im się robić nowej części. Wolą zbijać kasę na odgrzewaniu Wiedźmina na konsolach (ma to być to samo tylko, że z lepszą oprawą graficzną + jakaśtam zmiana styłów walki).

Tak, przydałby się jakiś duży mod. A najlepiej samodzielny dodatek. Te dwie mini przygody jakie pojawiły się w rozszerzeniu to jednak drobnostka na kilka godzinek. SZKODA.

Tak, ileż razy można przechodzić tego samego Wieźmina. Tym bardziej, że wersja rozszerzona jest tak naprawdę bardzo malutko rozszerzona.

Mam nadzieję, że zrobią nową część. Jak na razie nie ma jednak nic na ten temat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie. Wiedźmin to najlepsza gra RPG w jaką grałem!

Po prostu klimat niepowtarzalny, ładna grafika, świetna ścieżka dźwiękowa, dużo zróżnicowanych zadań.

// Jake79... Co to za gry przy których bawiłeś się jak przy Wiedźminie? :D

Edytowane przez KitKat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W swoim czasie zawładnęło mną: Final Fantasy VII (kupę lat temu), potem podobny amok ogarnął mnie przy Baldurs Gate II, następnie był TES III Morrowind, później Gothic II i w końcu Wiedźmin...po drodze było jeszcze kilka bardzo dobrych gier (np. Disciples II, Sacrifice, Rome Total War czy STALKER bądź Okami lub Shadow of the Colossus, o MGS III nie mówiąc), w każdym razie wymienione na wstępie tytuły to moje prywatne perły. Po zupełnym niewypale TES IV i niewiele lepszym Gothicu 3 (w którego można pograć dopiero teraz dzięki łatce 1.7) - Wiedźmin wraca życie :wink: .

Myśle, że nasi chłopcy powinni już działać pod kątem drugiej części. Trzeba iść za ciosem, a nie odgrzewać to co było.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, mam takie wrażenie. Mówię to bez ironii.

Twórcy zostali na laurach. Nie chce im się robić nowej części. Wolą zbijać kasę na odgrzewaniu Wiedźmina na konsolach (ma to być to samo tylko, że z lepszą oprawą graficzną + jakaśtam zmiana styłów walki).

Tak, przydałby się jakiś duży mod. A najlepiej samodzielny dodatek. Te dwie mini przygody jakie pojawiły się w rozszerzeniu to jednak drobnostka na kilka godzinek. SZKODA.

Tak, ileż razy można przechodzić tego samego Wieźmina. Tym bardziej, że wersja rozszerzona jest tak naprawdę bardzo malutko rozszerzona.

Mam nadzieję, że zrobią nową część. Jak na razie nie ma jednak nic na ten temat.

Zapomnialas o 1 - to polska gra i inne realia finansowe. Niech najpierw zarobia na tym konkretnie by pozniej moc pracowac nad innym. Nie pisalbym , ze wali ich to i owo bo mozesz za darmo zassac nowe przygody - nikt Cie nie zmusza do placenia ;) , nadto poprawka i pacze tez zostaly wydane tylko w trosce o produkt :>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oblivion aż tak lichy jest? Sam się zastanawiam czy nie zagrać.

Działać, myślę, że działają, ale wszędzie PLNy i $ są potrzebne. ;) Wiedźmin jest tak trafioną grą, że popadnę w depresję, jeśli w mojej niewielkiej kolekcji nie znajdzie się Wiedźmin 2. Oby tylko zachował klimat, ale też nie był taki sam jak poprzednik. Przydałoby się trochę lepiej zoptymalizować kod i popracować nad zwalczaniem bugów. ;)

Edytowane przez KitKat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale mnie Panie i Panowie nie chodziło o 2gą część... ;) Bo taka prawie na pewno powstanie. Chodziło mi o mody, dostaliśmy CS'a, miały się posypać tysiące modyfikacji, prawie jak NWN. Jakoś podniecenie opadło i tu jest ten problem, że ile razy można przechodzić te same zadania :) Jakiś mod na nowe przedmioty, zadania, lokacje, to by na razie wystarczyło. Pod tym względem wiedźmin umarł, w porównaniu do innych rpgów nie dzieje się nic pod tym kątem. Przykładowo taki Morek cały czas żyje, sprawia wielki fun (ja w niego grałem dopiero w 2007 roku :) :) )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oblivion aż tak lichy jest? Sam się zastanawiam czy nie zagrać.

Nie jest, ale potrzebuje paru modow, zeby zalatac pare dziwnych pomyslow w mechanice. Zdecydowanie polecam, spedzilem nad ta gra mase czasu i nie uwazam go za stracony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jest, ale potrzebuje paru modow, zeby zalatac pare dziwnych pomyslow w mechanice. Zdecydowanie polecam, spedzilem nad ta gra mase czasu i nie uwazam go za stracony.

Ani to fabula Wiedzmina - ok , nie ta liga - ani nawet Fallouta 3. Podchodzilem do tego 4x , mam to , po max. 2h lecialo z dysku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe... Dobrze powrócić do dyskusji o Wiedźminie.

Przypomniał mi się Pan(?) co mówił: "Wiedźmolol bul bul bul...". Chodzi mi o kapłana z IV aktu. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh jestem w kropce. Muszę znaleźć tego przywódcę elfów na Y... czy ta się jakoś "jijwin". W II akcie siedział w gaju druidów, potem napadł na bank ale teraz nie mam pojęcia gdzie może być. W gaju druidów go nie ma, chyba, że jestem ślepy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi