Skocz do zawartości
Szymoon

Studia ?

Rekomendowane odpowiedzi

igrok: a może wybierzesz się na mały urlop? :< Jeszcze jeden wyskok i lecisz. 

draak_2002: ty też spokój.

przepraszam ale ja nic niezaczynalem a bronic sie bede zawsze, mam prawo, no chyba ze pisanie z bledami ortograficznymi rowna sie lamaniem regulaminu, obrazie dobrych obyczajow czy podskakiwanie jezeli tak to niema sprawy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli COS soba reprezentujesz, znasz DOBRZE PRZYNAJMNIEJ 2 jezyki obce i masz dodatkowo jakiegos "asa w rekawie" (np. sprawnie prowadzisz auto, czujesz sie bardzo pewnie we wszelkich komputerowych "sprawach" itp.) to zapewniam Cie- prace, DOBRZE platna (uwzgledniajac nasze realia + fakt, ze ciagle jestes studentem = ok 1200PLN na reke), znajdziesz.

Ci, ktorzy zarzuca mi teraz nadmierny optymizm to:

a) nie spelniaja ktoregos z powyzszych kryteriow

B) nie maja wystarczajacej wiary w siebie LUB/I motywacji LUB/I wytrwalosci LUB/I sa przyslowiowa [gluteus maximus] wolowa, bez szans na godziwe zycie w przyszlosci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja tez zastanawiam się jakie dokladnie wybrac studia. Na pewno chce zeby to bylo w jakis sposob zwiazane z komputerami. Dlatego w pierwszym momencie wybieralbym informatyke, lecz z tego co widze, rynek moze sie nasycic, a potem bedzie gorzej z robotka :/.

@ Andriu, widze, ze ty jestes zorientowany, powiedz co warto teraz wybrac, jaki kierunek, tak zeby moznabylo spokojnie studiowac i nie bac sie o to, ze potem bedzie krucho z praca. Wiem, wiem... nie jestes prorokiem, lecz moglbys troche powrozyc :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cóż nie mnie o to pytano ale... wszyscy znajomi jakich mam w braży IT mówią że najłatwiej za nie długo będzie znaleść prace ludziom po telekomunikacji (+ bardzo dobra znajomość angielskiego)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tam wciaz polecam programowanie i szczerze mowiac nie wyobrazam sobie jak moze sie tu nasycic rynek pracy...

Chodzi Ci o studiowanie informatyki :?:

Imo jak się jest dobrym programistą to można niezłe kokosy trzepać :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja tez zastanawiam się jakie dokladnie wybrac studia. Na pewno chce zeby to bylo w jakis sposob zwiazane z komputerami. Dlatego w pierwszym momencie wybieralbym informatyke, lecz z tego co widze, rynek moze sie nasycic, a potem bedzie gorzej z robotka :/.

@ Andriu, widze, ze ty jestes zorientowany, powiedz co warto teraz wybrac, jaki kierunek, tak zeby moznabylo spokojnie studiowac i nie bac sie o to, ze potem bedzie krucho z praca. Wiem, wiem... nie jestes prorokiem, lecz moglbys troche powrozyc :wink:

ekhm.. no właśnie, co wybrać ? teraz to do końca niewiem, ale jestem pewien że sama informatyka nie wystarczy. Apropos mnie to wybrałem Automatyke i Robotyke bo sie fajnie nazywało (Wydział Elektryczny na polibudzie w Warszawie), egzaminki zdałem, nie było wielu kandydatów, wiec przy odrobinie postarania sie można było sie dostać. Piekło zaczęło sie już pierwszego dnia, pierwsza matma, pierwszy kolos i tak co tydzień, normalnie pierwsze dwa lata to można sobie wypisać z kalendarza. Było mi cieżko, ale bardzo pomogło w eyborze tego co chciałem robić. Wraz z nadejściem trzeciego roku zaczęły sie ciekawe przedmioty, programowanie, sieci, bazy danych, systemy operacyjne, sieci neuronowe, systemy ekspertowe, normalnie miooodzio, żadnych zajęć nie opuściłem. No i akurat tam gdzie studiowałem można było sobie dowolnie wybrać swój kierunek, tzn wybrać przedmioty, temat pracy mgr oraz promotora, i tak z Robotyka stałem sie Robotyko-programisto-sieciowcem. Z tytułu mojego promotora zajmowałem się pracownią informatyczną (siecią i serwerami) w zamian dostałem 4 kursy Mikrosoftu z windołów 2000 (MCP), potem sie zaczeły solarisy i skonczyło sie na pracy magisterskiej również związanej z sieciami (Jednolity System Zarządzania Siecią w Przedsiębiorstwie z Wykorzystaniem protokołu SNMP) akurat wtedy juz pracowałem i dogadałem sie z firmą i z promotorem żeby wykorzystać do tego sieć mojej firmy (ogólnopolska sieć WAN) no.... i tyle... teraz w pracy jestem sieciowcem, bazodanowcem (oracle), abeesem i takie tam, jest suuuper....

to by było na tyle, Automatyke i Robotyke polecam gorąco choćby z tego względu że jest to kierunek bardzo elastyczny potrafiący przystosować się do zainteresowań studenta (przynajmniej tak było na PW.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Który z tych kierunkow bedzie najlepszy ?

Kierunek Elektrotechnika, specjalności:

Automatyka i metrologia elektryczna

Elektroenergetyka

Maszyny i urządzenia elektryczne

Przetwarzanie i użytkowanie energii elektrycznej

Inżynieria elektryczna w transporcie

Opis kierunkow TUTAJ

Ktory z nich zapewni mi jakakolwiek przyszlosc ? :wink: pytam sie orientacyjnie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tam wciaz polecam programowanie i szczerze mowiac nie wyobrazam sobie jak moze sie tu nasycic rynek pracy...

Chodzi Ci o studiowanie informatyki :?:

Imo jak się jest dobrym programistą to można niezłe kokosy trzepać :)

IMO nie mozna byc dobrym programista uczac sie w domu samemu. Raczej mozna ale nie jest to mozliwe bo nikt w domu nie uczy sie tylu "niepotrzebnych" rzeczy. Znam takie przypadki. Nazywam ich samozwanczymi informatykami.

Andriu -> No, Ty jestes przykladem, ze same studia to nie wszystko, jak ktos chce to z kazdych cos moze wyciagnac, jak nie chce to i z najlepszych nic nie wyniesie. A dodatkowo potwierdzila sie moja teza ze w branzy IT jest najlatwiej znalezc robote. Masz to szczescie ze u Was AiR jest pociagnieta tak szeroko, u mnie na Politechnice Szczecinskiej chlopaki nie maja pojecia o programowaniu tak, ze sam rozumiesz...

Locoste -> Tylko FiB (choc i tak bez sensu ;) )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak już się ktoś wypowiadał wcześniej: Informatyka i Ekonometria. Sam skończyłem ten kierunek na UŁ. Od trzeciego roku jest (była? - skończyłem studia parę lat temu) specjalizacja - można sobie wybrać czy bardziej pociąga nas ekonometria czy komputery ;-). Obecnie pracuję jako "informatyk" w banku - przydaje się wiedza i z zakresu ekonomii i informatyki. Studia nie tak ciężkie (chyba) jak wspominana wcześniej AiR ale bez matmy na b.dobrym poziomie lepiej nie podchodzić ;-).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Nie wiem czy ktoś to zauważyli ale nikt tu nie mówi o mechanice. Czyli mało ludzi to studiuje a co za tym idzie za chwile będą zapotrzebowanie na inżynierów. Ja jestem na 3 roku studiów mechanicznych wieczorowych w Bielsku ATH było nas na 1 roku około 100 a jest na 18 na całym roku. Ja mam specjalizację projektowanie i modelowanie przestrzenne związane nieco z informatyką. Więc polecam ten kierunek studiów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prawda jest taka ze jaka ze po kazdym kierunku mozna znalezc prace trzeba tylko chciec :)

Ja mam stala prace juz od skonczenia liceum - a praca jest zwiazana z informa mimo ze jestem studentem 4 roku politologii :P. Co wiecej przez ten czas mialem wiele propozycji odnosnie pracy w roznych firmach jako servisant, czy sprzedawca w sklepie komputerowym i to w rejonie o najwyzszym bezrobociu w kraju.

Wiekszosc ludzi po swoich kierunkach i tak nie znajdzie pracy - wazne dzisiaj sa - doswiadczenie, ukonczenie dobrej uczelni, znajomosc jezykow.

Doswiadczenie w zawodzie dodatkowo jest tez wazne z tego powodu ze obecnie rynek jest przesycony informatykami, ekonomistami itd i przestaje byc wazna sama uczelnia - bo nawet dobre uczelnie wypuszczaja miernych studentow...

Ale jak tego dokonac zeby miec studia i doswiadczenie w zawodznie nie wiem - mi sie udalo :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie zgodze sie, ze rynek jest przesycony informatykami. Jeszcze nie, lecz boje sie, ze wtedy kiedy ja bede konczyl studia, znalezienie pracy bedzie trudne. Jednakze licze na to, ze do 5 lat liczba informatykow rozmyje sie na całą Europę, gdyz wielu tych, ktorzy teraz studiuja chcialoby pracować potem na zachodzie, tak wiec zobaczymy. Jedno jest wazne, skonczyc dobra uczelnie, renomowana i wyciagnac cos z tych studiow, a nie tylko miec swistek.

pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedno jest wazne, skonczyc dobra uczelnie, renomowana i wyciagnac cos z tych studiow, a nie tylko miec swistek.

pozdr

wlasnie, informatykow to my mamy wielu ale od siedmiu bolesci, sam studiuje ten kierunek i nieraz rece mi opadaja. wiec staram sie jak nalepiej wykorzystac ten czas. chyba nie jest tak bardzo wazne co studiujesz tylko czy bedziesz w tym fachu specjalistą

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedno jest wazne, skonczyc dobra uczelnie, renomowana i wyciagnac cos z tych studiow, a nie tylko miec swistek.

pozdr

wlasnie, informatykow to my mamy wielu ale od siedmiu bolesci, sam studiuje ten kierunek i nieraz rece mi opadaja. wiec staram sie jak nalepiej wykorzystac ten czas. chyba nie jest tak bardzo wazne co studiujesz tylko czy bedziesz w tym fachu specjalistą
kenji, tez racja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pozdr

tez sie musze zgodzic... rynek jest przesiakniety informatykami ale takimi o dupe rozczasc, dla pasjonatow i utalentowanych ludzi zawsze robota bedzie. moj znajomy bez zadych studiow jest adminem i programista w pewnej firmie ale zeby poznac linuxa i C wystarczyla mu pasja i checi, w prawdzie owy kolega skonczyl 2 letnie studium z tytulem technika informatyki ale razem z nim taki tytul dostaly panienki co na prace stworzyly prezentacje w power point'cie... renomowana szkola tez niegwarantuje pracy, jakis czas temu byl program o 3 takich ofiarach losu co to w kraju pracy znalesc niemogli i na zachod jechali- najbardziej zwijalem sie ze smiechu jak slyszalem wypowiedz pacana, ktory mowil o sobie ze skonczyl renomowana uczelnie a wykladowcy go zawsze chwalili a on roboty jako informatyk znalesc niemoze... ehhh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi