Skocz do zawartości
BoGuS

Jak udostępnić ten Net? Pomocy!

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Sprawa wygląda następująco: mam w domu 2 kompy, ktore sa w jednej sieci osiedlowej. Neta mam na 1, bo na 2 nie chce mi go udostępnić mój kochany admin :D Jak mam skonfigurować drugi komp? Slyszalem ze najlepiej bedzie Winroute wlaczyc na tym 1 i go skonfigurowac tylko nie wiem jak :( Dane 1 kompa co ma net to:

10.10.10.109

maska 255.0.0.0

brama 10.10.10.250

DNS 194.204.152.34

194.204.159.1

A co mam w drugim poustawiać? Z góry dzieki za pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to zrobiłem tak:

Ip 2 kompowi dałem 192.168.0.1, bramke ustawilem na 10.10.10.109 Dns też, Host Artur. W WInroute na kompie serwerze wlaczylem DNS forwarder do hosts file dodałem ten komp 192.169.0.1 i wylaczylem NAT w opjach sieciowki i neta jak nie bylo na drugim kompie tak nie ma :( co zle robie??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a z ciekawosci spytam, jak masz podlaczonego drugiego kompa ??

bo opis ktory ci dalem zaklada ze w pierwszym kompie sa dwie karty sieciowe - jedna do internetu, druga do drugiego kompa.

ustawien pierwszej sieciowki nie ruszasz, druga sieciowka w pierwszym kompie powinna miec adres 192.168.0.1.

w drugim kompie dajesz ip 192.168.0.x (gdzie x jest inne niz 1), a jako brame ustawiasz ip 192.168.0.1.

zreszta wsio jest opisane na tej stronce...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wlasnie w tym kompie nie ma 2 sieciowek gdyby byly to bym nie mial problemu :) w sieci jest 12 kompow i serwer, wszystko podpięte pod hub. 2 kompy są moje a na ten jeden moj nie jest udostępniany net, da sie coś z tym zrobić??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem czy da sie na jednej sieciowce jednczesnie odbierac sygnal i go routowac.

sprawdz wszystkie ustawienia pierwszego kompa (ipconfig /all), i wpisz sobie na sztywno do drugiego kompa (ip zmien troche w ostatnim oktecie, dns'y, brame takie same). jak admin [gluteus maximus], to moze nie poblokowal i moze zadziala.

a jak nie zadziala, to kup druga siec-karte. w koncu to tylko 25 zl. podlaczysz do niej drugiego kompa skrosowanym kablem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No własnie poblokował :/ no 2 sieciówki to akurat mam w tym kompie na ktorym teraz siedze to sa z plyta glowna epoxa zintegrowane to nie bedzie wiekszego problemu ale myslalem ze jest taka mozliwość... no ale cos jutro musz kupic kabel :) dzieki za pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi