Skocz do zawartości
5M@I_3[

Jaki blok najwydajniejszy ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jestem mniej więcej w 1/3 składania WC i mam pytanie : jaki blok wodny na CPU będzie najwydajniejszy ? chodzi mi o przedział cenowy 100-300 zł (mniej więcej). Reszta zestawu to nagrzewnica od Kadetta+Shroud+2xSunon12V oraz pompka Hydora 1200l/h...

Z góry dzięki za odpowiedzi !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wiec w tej cenie to masz spory wybor. Niestety cascade ci sie nie zalapie :(.

Mozesz kupic Uriela (jak uda ci sie dostac) Nukleona 2. Ale najwydajniejszym i w miare latwym do zdobycia bedzie DD RBX... Taka jest moja opinia ale co niektorzy twierdza ze g.o.w.n.o wiem ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nic nie stoi na przeszkodzie, aby zdobyc projekt cascade, odpowiendnie materiały i zanieśc to do osoby, która Ci to zrobi (pewnie plexe i miedź do 2 oddzielnych osóB).

no sam nie wiem... a ile taki bloczek ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jest to dokładnie cascade, ale zasada działania ta sama (cascade ma 1 wlot i 1 wylot):

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Obrazki zaczerpnięte ze strony www.watercooling.com.pl

A tutaj już cascade:

Dołączona grafika

Polecam obejżeć sobie ten topic. Kilka bloków wzorowanych na cascade:

http://forums.procooling.com/vbb/showthrea...63&page=1&pp=25

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zobacz sobie na topic z pro cooling... a konkretnie na top jendego bloku ala cascade... konkretnie chodzi o zdjęcie w którym podłączono top pod wodę i wydać jak woda wypływa... a raczej wystrzeliwuje. Teraz sobie pomyśl jak te cieniutkie słupki wody walą w dziurki znajdujące się bardzo blisko rdzenia... jak ktoś się postara to może być tam mniej niż 1mm, ale w warunkach domowych cięzko to zrobić :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moge prosić zdjęcie tego Cascade

no wlasnie ja tez ? tak, a potem na gwarancji do australi ??!!

:lol: a co sie z takim blokiem moze stac zeby go na gwarancje oddawac :?:

Np. może się odszczelnić któryś z krućców i wtedy albo gwara albo homemade. Hmm co jeszcze - o może ci plexa pęknąć czy cus i też kibel a w wybadku Caskade ciężko będzie dorobić TOP.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No chyba moge Wam powiedziec, ze wkrotce pojawi sie nowy blok wzorowany na Urielu :D. Aczkolwiek po testach prototypu wyszlo, ze jest deko wydajniejszy od protoplasty :D :D ;)

OGr powie Wam na ten temat nieco wiecej :D

Dołączona grafika

Oto wszystkie fotki prototypu

http://realitynet.mod4.us/spider/wb_neo/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No chyba moge Wam powiedziec, ze wkrotce pojawi sie nowy blok wzorowany na Urielu :D. Aczkolwiek po testach prototypu wyszlo, ze jest deko wydajniejszy od protoplasty :D :D ;) 

OGr powie Wam na ten temat nieco wiecej :D

,

A ile deko ??

bo na moje oko będzie gorszy ... przynajmniej na Socket A

Powód - baardzo długie finy (przy tak małym jądrze zbyteczne) dają większy opór ...

Tak czy owak różnica w granicach błędu pomiarowego ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poczekajcie z ocenami i komentarzami na finalny produkt. Juz niebawem pierwsza partia 50 szt. pojawi sie w sprzedarzy.

POczekamy, poczekamy ... ale takie przechwałki na wyrost znamy :lol:

Byly testy wersji alpha i wyszly obiecująco.. 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Błe ... tylko z 2 wylotami ?? Odpada ... nie wierzę w przewagę tego rozwiazania nad klasycznym (1+1), to tylko podnosi cenę ....

Hehe mylisz się. Najważniejsze jest to, że woda po udeżeniu w finy może swobodnie odpłynąć... przy konstrukcji typu Uriel i tylko 1 wylocie woda mogłaby się "kisić" po jednej stronie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Błe ... tylko z 2 wylotami ?? Odpada ... nie wierzę w przewagę tego rozwiazania nad klasycznym (1+1), to tylko podnosi cenę ....

Jak dla mnie ta gonitwa za najwydajniejszym blokiem przy ich bardzo wyrównanej już wydajności jest troszku biciem piany ... różnice w wydajności są tak znikome (<2 stopni).

Większe znaczenie ma chłodnica i jej wentylacja (temperatura wody). Bo co z super wydajnego bloczku jak temperaturka wody osiąga 30-33 stopnie ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dla mnie ta gonitwa za najwydajniejszym blokiem przy ich bardzo wyrównanej już wydajności jest troszku biciem piany ... różnice w wydajności są tak znikome (<2 stopni).

Większe znaczenie ma chłodnica i jej wentylacja (temperatura wody). Bo co z super wydajnego bloczku jak temperaturka wody osiąga 30-33 stopnie ...

I tu sie zgodze - nie wszytsko zależy od bloku.

Pozdrawiam

PS fotki ani link mi nie działają :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi