Skocz do zawartości
5M@I_3[

Jaki blok najwydajniejszy ?

Rekomendowane odpowiedzi

?? Niby gdzie ?? Wpada jednym końcem i wypada drugim ... niema gdzie się "kisić" ....

Nie na każdej mobo jets tyle miejsca, żeby blok po jednej stronie wystawał dodatkowe 1-2cm niz normlanie... chyba, ze mówisz o bloku, w którym wlot wody nie jets bezpośrednio nad rdzeniem... ale wtedy konstrukcja typu uriel nie ma już sensu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Błe ... tylko z 2 wylotami ?? Odpada ... nie wierzę w przewagę tego rozwiazania nad klasycznym (1+1), to tylko podnosi cenę ....

Istotnie, ale tutaj cena bedzie na pewno konkurencyjna :D

Linka do testow nie podam, bo nie sa na pewno obiektywne. Bloki do testow dostana na pewno serwisy zajmujaca sie tematyka WC. Wszystko w swoim czasie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Błe ... tylko z 2 wylotami ?? Odpada ... nie wierzę w przewagę tego rozwiazania nad klasycznym (1+1), to tylko podnosi cenę ....

Jak dla mnie ta gonitwa za najwydajniejszym blokiem przy ich bardzo wyrównanej już wydajności jest troszku biciem piany ... różnice w wydajności są tak znikome (<2 stopni).

Większe znaczenie ma chłodnica i jej wentylacja (temperatura wody). Bo co z super wydajnego bloczku jak temperaturka wody osiąga 30-33 stopnie ...

I tu sie zgodze - nie wszytsko zależy od bloku.

Pozdrawiam

PS fotki ani link mi nie działają :?

Wiem :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spider2000 :arrow: Powiem jaśniej: chodzi mi o konstrukcje a'la uriel bez wlotu na rdzeń, który wg. mnie jest zbędny (znikomy zysk) a podnosi cenę (razem z złączkami to pewnie o ponad 30zł) i utrudnia konstrukcje WC.

yotomeczek :arrow: Oto mi chodziło. Od jakiegoś czasu obserwuję przerost formy nad treścia np.: w bloku SpiderMAN'a nie zauważyłem sprajera. Mimo to ma być on wydajniejszy od uriela. Przyjmując że jest to ktoś tu coś ściemnia ....

Wniosek końcowy: uważam że dobrze wykonany blok 2 złączkowy dorówna blokom 3 złączkowym . THE END ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Outlander

Jezeli juz jakis krociec wywalic to wlasnie ten skrajny. Ten nad rdzeniem jednak daje zauwazalny przyrost mocy (tak mi sie wydaje :)

Moze jak bede mial za duzo wolnego czasu to sprawdze to podlaczajac weze pod 2 skrajne krocce i 2 obok siebie no i wszystkie 3 - zobaczymy jak to bedzie na nukleonie v2

(krociec do ktorego nic nie podlacze oczywiscie zaslepie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wrazenia sa takie - chamstwo i prostactwo nie ublizajac nikomu.

Nie mozecie wymyslic cos nowego??

Pozatym sprawa wyglada tak - zadnej rewali wykonczenie nie idealne czyli cos ala poprawiony lekko Uriel 1 :) 

Ale jeszzcze wszystko przed wami :)

No kolego grzeczniej...

Po pierwsze zaznaczylem wczesniej, ze to jest prototyp wiec wykonanie w nim kuleje...

Po drugie nie wymysla sie czegos na sile skoro poprawiajac kilka szczegolow mozna uzyskac wydajna konstrukcje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozatym sprawa wyglada tak - zadnej rewali wykonczenie nie idealne czyli cos ala poprawiony lekko Uriel 1 :) 

No kolego grzeczniej...

Po pierwsze zaznaczylem wczesniej, ze to jest prototyp wiec wykonanie w nim kuleje...

Po drugie nie wymysla sie czegos na sile skoro poprawiajac kilka szczegolow mozna uzyskac wydajna konstrukcje.

Racja pomysł jest super i wydajność też będzie duża powodzenia :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No kolego grzeczniej...

Racja pomysł jest super i wydajność też będzie duża powodzenia :D
Spokojnie. narazie nic wiecej o samym bloku sie nie dowiecie, bo aktualnie jest w produkcji pierwsza partia. Zaraz jak tylko go zaprezentujemy, do testow otrzymaja go na pewno serwisy zajmujace WC i O/C. Ocenianie wydajnosci pozostawimy innym... Ja moge tylko zapewnic i niestety musicie mi wierzyc na slowo, ze w bezposredniej rywalizacji prototyp widoczny na zdjeciach byl na takiej samej konfiguracji i w identycznym zestawieniu komponentow samego chlodzenia o 3C lepszy od protoplasty. A dodam tylko, ze nie jest to Uriel 1.0 lecz jego druga rewizja. Coz jeden czy dwa pomiary to deko za malo, ale po to sa serwisy by te bloki OBIEKTYWNIE ocenic...

Nie chce wywolywac zadnej burzy, nie to bylo moim celem, mozecie sie spodziewac ceny porownywalnej ze Spider Extreme PX, oczywiscie razem z kroccami. Wiecej informacji mysle, ze ukaze sie wkrotce na lamach realitynet.pl. narazie musicie cierpliwie poczekac.

Jesli wszystko dobrze pojdzie z pewnoscia wprowadzony zostanie blok na CPU z dwoma kroccami. Konstrukcje ta bedziemy wkrotce opracowywac, oczywiscie czerpiac inspiracje z forum procooling :D

Mozecie mnie uwazac za szalenca, czy tez idiote, ktory wedlug niektorych sie nie zna na WC az tak jak niektorzy (chyle czola tutaj) uzytkownicy tego forum, ale mam dobrych nauczycieli, a takze wspolpracownikow.

P.S.

Nie przeczytacie u nas zadego technobelkotu :D ;) o bulbulizatorach ;)

hmmm

Coming Soon :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SpiderMan :arrow: to chyba na sprzedaż ?? Jak cena będzie rozsądna i będzie model z 1 wej i 1 wyj to się piszę :D

Tak to oczywiscie bedzie do produkcji, a blokow z jednym wlotem i jednym wylotem nie planujemy.

Jesli wszystko dobrze pojdzie z pewnoscia wprowadzony zostanie blok na CPU z dwoma kroccami. Konstrukcje ta bedziemy wkrotce opracowywac, oczywiscie czerpiac inspiracje z forum procooling

Popatrzmy jak czlowiek szybko mzoe zmienic zdanie :)

P.S. 

Nie przeczytacie u nas zadego technobelkotu  o bulbulizatorach

Cieszymy sie ale smuci nas (a przynajmniej mnie) ze kopiujecie blok ktory odniusl sukces ale ciesze sie ze otwarcie o tym mowicie...

Jest mnostwo ludzi w Polsce ktorzy maja w glowach bloki duzo lepsze od tego i wcale nie trudniejsze w produkcji... Wystarczy tylko chciec...

Ja podobno g.o.w.n.o wiem o wc ale nie pochwalam tej produkcji nie ze wzgledu na wydajnosc bo pewnie bedzie dobra ale za same zalozenia...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ufff, nareszcie fajny topic.

5M@I_3[ > poki co to od prawie roku w kwestii wydajnosci dominuje Cascade. Jesli chcesz cos dobrego to mozesz tez poszukac produkcji Atotecha (ale niestety sa robione pod rynek niemiecki i do Polski srednio pasuja). Z polskich produkcji URIEL lub N2.

Niestety nowego, polskiego bloku nie dane mi bylo zobaczyc. Sadzac z tego co wyczytalem to moge stwierdzic, ze wydluzanie finow (dlugosc lub wysokosc) zupelnie mija sie z celem, tak samo jak zwiekszanie powierzchni pokrytej przez finy. Zwieksza to niepotrzebnie opory, a nie przeklada sie na wydajnosc (raczej nalezaloby lekko skrocic finy).

Oczywiscie czekamy na premiere, bo niepokrytych zapowiedzi bylo juz duzo.

Outlander > roznica w wydajnosci konstrukcji 1+1 lub 1+2 zalezy od samej konstrukcji. W przypadku URIEL'a 1+1 jest beznadziejne. Wlot bezposrednio pod katem prostym staje sie dosc populatny, bo mocno przeklada sie na wzrost wydajnosci (minimalnym kosztem - jedna zlaczka to 4 PLN). Twoj pomysl ma te wade, ze na finach masz przeplyw linearny, ktory gorzej odbiera cieplo. W przypadku Cascade mozna sie zastanawiac, czy istenieje jakakolwiek, mierzalna roznica.

yotomeczek > jasne, ze przyrost wydajnosci w klasie "high-end" jest nieporownywalny do ceny, ale tu chodzi jednak o cos wiecej.

Sam nie wiem co teraz myslec, bo niby nowy blok jest lepszy, a podobno baaardzo podobny do Uriela.

Ten tekst rozbawil mnie do lez "3C lepszy od protoplasty". Nie podwazam obiektywnosci testow, ale:

1. Jaki procesor? (to jest chyba najbardziej podstawowe pytanie, biorac jeszcze pod uwage, ze wydajnosci nie miecy sie w stopniach tylko w C/W)

2. Ile prob montowania bloku na CPU?

3. Jaki przeplyw?

Sam wynik jest tez smiechu warty (powtarzam, ze nie obarczam nikogo z Was wina za test, po prostu odczyty sa z mobo i pewnie po pojedynczej probie montazu). W normalnych warunkach (czyli nie, gdzie przeplyw jest ponizej 200-300 l/h), roznica miedzy Cascade, a WW nie przekracza C/W=0,02, a tutaj nagle mamy juz 3*C. Rekord!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sluchaj Lukas20 ale konstrukcja 1+1 nie oznacza wcale rezygnacji z krocca pod katem 90 stopni nad rdzeniem... a co powiesz na rozwiazanie takie jak w Cascade w przypadku konstrukcji takich jak WW?? (mowie o kroccu nad rdzeniem i jednym skrajnym - blok niesymetryczny)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehehe, zapodalem sobie topik z takim niezobowiazujacym pytaniem, a widze ze tu cala dyskusja rozgorzala na temat blokow...! :D

A swiftech albo zalman (z tym ze ceny to 300zł) ? jaka jest wydajnosc tych blokow ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O ile pamiętam, to Swiftech jest budową identyczny do Crystala.

no to jak identyczny to git... pozostaje mi tylko zbierac kase... :D 299zł chyba...
Tak tylko Swiftech w przeciwieństwie do cristala ma finy pod kątem tak jak nukleon.
no ale jest normalnie osiagalny w sklepie :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O ile pamiętam, to Swiftech jest budową identyczny do Crystala.

no to jak identyczny to git... pozostaje mi tylko zbierac kase... :D 299zł chyba...
Tak tylko Swiftech w przeciwieństwie do cristala ma finy pod kątem tak jak nukleon.
no ale jest normalnie osiagalny w sklepie :D
A co jest nie osiągalne

cristal http://mcs.pc.pl/sklep.php?id=8

nukleon http://mcs.pc.pl/sklep.php?id=5

Może nie zrozumiałem pytania a może pomyliłeś nukleona z urielem :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi