Skocz do zawartości
Rendar

9800Pro czy nie???

Rekomendowane odpowiedzi

Właśnie zakupiłem Sapphire 9800Pro, przynajmniej sprzedawca tak twierdził, na gwarze też napisane 9800Pro, ale po zainstalowaniu karty i sprawdzeniu w Aidzie 3,93 i AtiTool wyświetla defaultowe taktowanie rdzeń 324 i pamięci 290@580, czyli na poziomie 9800, a dane wyświetlają też, że to jednak 9800Pro, wie ktoś co jest grane, wymieniać i nawsadzać gościowi??

Już wsio OK, gadałem z kolesiem (niech żyją komórki) jutro wymiana :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość próbował sugerować, ze może tym się różnią karty OEM od wersji pudełkowej, nieźle!!

i tacy ludzie prowadzą sklepy komputerowe....

Jak to mogło być zrobione, ze pokazywało 9800Pro, a taktowania na poziomie 9800?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak to mogło być zrobione, ze pokazywało 9800Pro, a taktowania na poziomie 9800?

W biosie od wersji Pro , programowo zmniejszyć taktowanie i wgrać. Będzie wtedy R9800pro z taktowaniem nonPro :)

Nie wiem jak to wygląda na kartach ATI, ale x-bios editor (do nv), ma nawet opcje zmieniania nazwy karty w biosie cała opercja razem z flashowaniem zajmuje minute.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Byłem dzisiaj w tym sklepie, zastanawiam się, dlaczego tacy ludzie się tym zajmują, prosze mnie poprawić, jeśli źle coś napiszę:

powinno być:

9800 rdzeń 324MHZ, pamięć 580MHz

9800Pro rdzeń 380MHz, pamięć 680MHz

na pytanie dlaczego wymieniam facet odpowiedział:

"to to samo, firmy takie jak Hercules, His, Sapphire podkręcają karty i dlatego jest 380/680" i według niego to jest ok

Nic nie dało tłumaczenie, gość wie swoje.

Ta karta wcześniejsza (niby 9800Pro Sapphire) miała rdzeń 324/580 i pamięci samsunga 3,3, druga jest ok, też Sapphire ale ma pamięci Hynix 2,8 i według niego to bez różnicy, czy ja jestem głupi, czy ten gość oszalał?

Napiszcie, co sądzicie, bo jeśli w czymś się mylę, to odszczekam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie zainstalowałem kartę, wsio OK, taktowania takie jak powinny być, wszystko śmiga, zero problemów, nie musiałem robić reinstalki, tylko wywaliłem detonatory i zainstalowałem stery Omega na Cat 4,5.

Colin4 śmiga bez problemów.

Jak dojdzie zasilacz nowy, bo jadę na 300W ModeComie, to pobawię się w OC, a jak ściągnę testery, to zarzucę wyniki.

Pozdrawiam

Kolejny szczęśliwy posiadacz 9800Pro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie zainstalowałem kartę, wsio OK, taktowania takie jak powinny być, wszystko śmiga, zero problemów, nie musiałem robić reinstalki, tylko wywaliłem detonatory i zainstalowałem stery Omega na Cat 4,5.

Colin4 śmiga bez problemów.

Jak dojdzie zasilacz nowy, bo jadę na 300W ModeComie, to pobawię się w OC, a jak ściągnę testery, to zarzucę wyniki.

Pozdrawiam

Kolejny szczęśliwy posiadacz 9800Pro

i tak polecalbym ci reinstalke, a jesli cos ci sie bedzie kaszanilo to zacznij od postawienia czystego systemu na nowo

btw zmien podpis jest troche nieaktualny ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

john_doe masz rację zaraz zmienię, pewnie jak mi się będzie kaszanić to zrobię reinstal, ale wolałbym tego uniknąć, tyle tego, że aż strach pomyśleć.

W końcu zobaczyłem jak pięknie wygląda Need for Speed Underground :D

Czekam na Tagana 480 i się zacznie :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

john_doe masz rację zaraz zmienię, pewnie jak mi się będzie kaszanić to zrobię reinstal, ale wolałbym tego uniknąć, tyle tego, że aż strach pomyśleć.

W końcu zobaczyłem jak pięknie wygląda Need for Speed Underground  :D 

Czekam na Tagana 480 i się zacznie :D

hm.. mam takas sama grafe jak ty miales wiec moze mi napisz czym sie wyglad rozni na r350 ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wygląd różni się bardzo, trudno to opisać, ale właśnie dopiero czuć szybkość, wtedy te światła miasta tak ładnie się rozjeżdżają i w ogóle wszytko błyszczy i jest o wiele ładniejsze niż na 4200, ale to trzeba zobaczyć.

Jes takie coś w opcjach option blur, jak to włączysz u siebie, to nie bedzie działać, a na kartach pewnie co obsługują D9, to powoduje takie fajne efekty przy dużych prędkościach, miodzio, cieszę się, że mi G4200 padł, bo bym jeszcze długo nie doświadczył dobrodziejstw Radeona

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja chcialem dodac tylko ze radeony 9800 pro są 128bit i 256bit. Firma Sapphire Technology - i niewykluczone że nie tylko ona - sprzedaje karty ATI RADEON 9800 PRO ze 128-bitową szyną do pamięci, czyli o połowę węższą niż w prawdziwych Radeon 9800 Pro. Kartę taką wyłapał japoński serwis Akiba PC. Uwaga w polsce tez juz jest ich pełno !! :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi