Skocz do zawartości
adnet

Jak ustawić dwuprzebiegowe kodowanie Divix/Xvid w Virtual Du

Rekomendowane odpowiedzi

Pytanie lamerskie, ale nie bawiłem się w to nigdy wcześniej. Jednoprzebiegowe kodowanie potrafie zrobić, ale 2 przebiegowe coś mi nie wychodzi. Ustawiam format jako Xvid ew. Divix i mp3 22khz, daje 2-pass encoding i albo wali błędami albo koduje ale raz.

Wiem, że 1 przejście zbiera info o materiale video, klatkach itp i zapisuje do pliku "stat" a 2 wykonuje właściwe kodowanie. Czy po zrobieniu 1-go przejścia automatycznie zaczyna 2-gie przejście, czy trzeba znowy coś ustawić w Dubie?

Jak pisałem jestem cieniasem w tym temacie i proszę o wsparcie. Może być www z jakimś dokładnym tutorialem lub FAQ.

Wielkie dzięki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie lamerskie, ale nie bawiłem się w to nigdy wcześniej. Jednoprzebiegowe kodowanie potrafie zrobić, ale 2 przebiegowe coś mi nie wychodzi. Ustawiam format jako Xvid ew. Divix i mp3 22khz, daje 2-pass encoding i albo wali błędami albo koduje ale raz.

Wiem, że 1 przejście zbiera info o materiale video, klatkach itp i zapisuje do pliku "stat" a 2 wykonuje właściwe kodowanie. Czy po zrobieniu 1-go przejścia automatycznie zaczyna 2-gie przejście, czy trzeba znowy coś ustawić w Dubie?

Jak pisałem jestem cieniasem w tym temacie i proszę o wsparcie. Może być www z jakimś dokładnym tutorialem lub FAQ.

Wielkie dzięki.

Taaa - tak nie pojdzie. Do VD musialbys wczytac skrypt zrobiony wczesniej np. w GordianKnot zeby kodowac dwuprzebiegowo.

Moze lepiej zainteresuj sie automatami typu: AutoGordianKnot albo FairUse - bedzie latwiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moja rada na poczatek. Kompresuj oddzielnie video a potem oddzielnie dzwiek.

Polecam http://www.dvdinfo.prv.pl/ , a zwlaszcza fragment

6. Kompresja

Uruchamiamy VirtualDubMod i ładujemy nasz skrypt avs. W menu Video ustawiamy na [Fast recompress], wchodzimy do [Compression] i wybieramy nasz kodek. Przykładowo przy Divx 5.0x będzimy mieli kilka możliwych trybów do wybrania.

Możemy wybrać kompersję 1-pass - wtedy dokonujemy kompresji jednoprzebiegowej ze stałym bitrate'm. Kompresja taka jest wystarczająca, gdy nie zależy nam bardzo na jakości obrazu (starsze filmy, programy dokumentalne). Chociaż w praktyce może być ciężko rozpoznać czy kompresja była jedno czy dwuprzebiegowa... Tak więc po zatwierdzeniu wystarczy tylko wybrać File/Save avi i gotowe - czekamy na efekty pewien czas (zależny od prędkości komputera, zwykle kilka godzin).

Kompresja 2 przebiegowa - trwa ona oczywiście dwa razy dłużej. Za pierwszym razem kodek nie kompresuje, lecz analizuje obraz, dobierając odpowiedni stopień kompresji, ustawiając zmienny bitrate.

Wybieramy wtedy: Multipass, 1 st pass, ustawiamy żądany bitrate, zatwierdzamy OK. Następnie File/Save avi - wpisujemy nazwę naszego nowego pliku, zaznaczamy [Don't run this job now; add it to job control] i klikamy OK - zadanie zostało zakolejkowane. Ponownie wchodzimy na konfigurację kodeka, wybieramy Multipass, nth pass, zatwierdzamy i znowu File/Save avi, [Don't run this job..] ma być dalej zaznaczone, zmieniamy jedynie nazwę pliku, dajemy ok i przechodzimy do menu File/Job Control, gdzie zobaczymy nasze dwa zakolejkowane zadania. Jeśli zaznaczymy opcję [shutdown when finished] po zakończeniu obu przebiegów kompresji, program automatycznie wyłączy nasz komputer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi