adnet Opublikowano 20 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2004 Pytanie lamerskie, ale nie bawiłem się w to nigdy wcześniej. Jednoprzebiegowe kodowanie potrafie zrobić, ale 2 przebiegowe coś mi nie wychodzi. Ustawiam format jako Xvid ew. Divix i mp3 22khz, daje 2-pass encoding i albo wali błędami albo koduje ale raz. Wiem, że 1 przejście zbiera info o materiale video, klatkach itp i zapisuje do pliku "stat" a 2 wykonuje właściwe kodowanie. Czy po zrobieniu 1-go przejścia automatycznie zaczyna 2-gie przejście, czy trzeba znowy coś ustawić w Dubie? Jak pisałem jestem cieniasem w tym temacie i proszę o wsparcie. Może być www z jakimś dokładnym tutorialem lub FAQ. Wielkie dzięki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turzol Opublikowano 20 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2004 Pytanie lamerskie, ale nie bawiłem się w to nigdy wcześniej. Jednoprzebiegowe kodowanie potrafie zrobić, ale 2 przebiegowe coś mi nie wychodzi. Ustawiam format jako Xvid ew. Divix i mp3 22khz, daje 2-pass encoding i albo wali błędami albo koduje ale raz. Wiem, że 1 przejście zbiera info o materiale video, klatkach itp i zapisuje do pliku "stat" a 2 wykonuje właściwe kodowanie. Czy po zrobieniu 1-go przejścia automatycznie zaczyna 2-gie przejście, czy trzeba znowy coś ustawić w Dubie? Jak pisałem jestem cieniasem w tym temacie i proszę o wsparcie. Może być www z jakimś dokładnym tutorialem lub FAQ. Wielkie dzięki. Taaa - tak nie pojdzie. Do VD musialbys wczytac skrypt zrobiony wczesniej np. w GordianKnot zeby kodowac dwuprzebiegowo. Moze lepiej zainteresuj sie automatami typu: AutoGordianKnot albo FairUse - bedzie latwiej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANalfabeta Opublikowano 20 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2004 Moja rada na poczatek. Kompresuj oddzielnie video a potem oddzielnie dzwiek. Polecam http://www.dvdinfo.prv.pl/ , a zwlaszcza fragment 6. Kompresja Uruchamiamy VirtualDubMod i ładujemy nasz skrypt avs. W menu Video ustawiamy na [Fast recompress], wchodzimy do [Compression] i wybieramy nasz kodek. Przykładowo przy Divx 5.0x będzimy mieli kilka możliwych trybów do wybrania. Możemy wybrać kompersję 1-pass - wtedy dokonujemy kompresji jednoprzebiegowej ze stałym bitrate'm. Kompresja taka jest wystarczająca, gdy nie zależy nam bardzo na jakości obrazu (starsze filmy, programy dokumentalne). Chociaż w praktyce może być ciężko rozpoznać czy kompresja była jedno czy dwuprzebiegowa... Tak więc po zatwierdzeniu wystarczy tylko wybrać File/Save avi i gotowe - czekamy na efekty pewien czas (zależny od prędkości komputera, zwykle kilka godzin). Kompresja 2 przebiegowa - trwa ona oczywiście dwa razy dłużej. Za pierwszym razem kodek nie kompresuje, lecz analizuje obraz, dobierając odpowiedni stopień kompresji, ustawiając zmienny bitrate. Wybieramy wtedy: Multipass, 1 st pass, ustawiamy żądany bitrate, zatwierdzamy OK. Następnie File/Save avi - wpisujemy nazwę naszego nowego pliku, zaznaczamy [Don't run this job now; add it to job control] i klikamy OK - zadanie zostało zakolejkowane. Ponownie wchodzimy na konfigurację kodeka, wybieramy Multipass, nth pass, zatwierdzamy i znowu File/Save avi, [Don't run this job..] ma być dalej zaznaczone, zmieniamy jedynie nazwę pliku, dajemy ok i przechodzimy do menu File/Job Control, gdzie zobaczymy nasze dwa zakolejkowane zadania. Jeśli zaznaczymy opcję [shutdown when finished] po zakończeniu obu przebiegów kompresji, program automatycznie wyłączy nasz komputer Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
860lacov Opublikowano 21 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2004 Mógłbyś napisać co kodujesz. Jeżeli DVD -> AVI to najlepszy jest GordianKnot, ale jeżeli coś innego to zajżyj na divx.pl Strona cała poświęcona jest temu i innym podobnym tematom Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adnet Opublikowano 21 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2004 Dzięki za rady. Koduje avi z frapsa ->15sekund i ~80mb Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...