punek Opublikowano 20 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2004 Witam! Zamierzam kupić sobie dysk 200gb. Jesli chodzi o szybkość to ..... w sumie nie zalezy mi na tym. Najważniejsze żeby dysk był cichy (mam już rok barracude 60G i nie słysze najmniejszego chrumknięcia przy otwartej obudowie i chciałbym zeby tak zostało). Do wydania mam około 500-600zł te granice. Ani złotówki więcej. Za odpowiedzi z góry wielkie dzięki. Pozdrawiam Punek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 20 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2004 Z cichych dysków tylko Samsung i Hitachi, z moich doświadczeń z samsungiem - nie jest taki cichy bIV, ta seria barakudek to najcichsze dyski jakie słyszałem ;-) dysk w idlu nie jest słyszalny natomiast przy ostrym czytaniu potrafi zaskrobać. Skrobie jednak troche bardziej basowo, nie jest to dźwięk tak nieprzyjemny jak w przypadku np. seagate 7.7200sata; nie jest taki konserwowo~metaliczny ;-) co do hitachi - na www.benchmark.pl są testy dysków, poczytaj; na pewno ktoś się o nim tez wypowie tutaj, co do samego testu - ich autor uznał seagate 7.7200 za najcichsze czego w praktyce nie moge potwierdzić; o ile 80gb na pata jest zaskakująco cicha o tyle 120sata zachwuje się jak .. grzechotka ;-) ani samsung ani hitachi nie oferują 200GB, przynajmniej takich nie widziałem w ofercie; hitachi robi 250GB ale to juz inna klasa cenowa; 500-600 za 200GB? ;-) na siriusie najtańszy 200GB stoi 632zł -> http://sirius.pl/product.php?action=info&id=6369&sid=1 w tej cenie mozesz kupić dobrą 160tkę spełniająca twoje wymagania. przy zakupie zwroc uwage na gwarancje, dyski sie ostatnio troche sypia wiec bez 3letniej gwarki bym dysku nie kupil A z dwusetek intersujący może być ten seagate; nie spełnia jednego wymogu - ceny ;-) Pozdro 8) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punek Opublikowano 21 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2004 Faktycznie musiałem coś się pomylić. Spojżałem na cenę 160 i myślałem ze to 200. W sumie 160 mi starczy i przy okazji kaski trochę zostanie. Widziałem na www.proline.com.pl dysk Taki Odpowiadał by moim wymaganiom. Jeszcze chciałbym się dowiedzieć jak podłączyć dyski zeby działały one najlepjej ze sobą. Pamiętam ze kiedyś zaniosłem do kumpla moją barracude IV (7200) podłączyliśmy do jego IBM'a (7200) i film kopiowal się 45s. (700 mb). A jak podłączałem dysk u innego kumpla to szedł 2min :( . Kupując 160G, zaoszczędził bym jakieś 50zł, jest mozliwość kupienia kieszeni na HDD w tej cenie? Najlepjej z jakimiś wiatrakami, ponieważ moja barracuda się strasznie grzeje, a to własnie ją chciałbym umieścić w kieszeni. Pozdrawiam Punek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 21 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2004 hmm barki 4 nie polecam do kieszeni - właśnie ze wzgl na temp i mala wytrzymalosc tych dyskow; szkoda popsuc taka fajna maszynkę ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punek Opublikowano 22 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2004 W sumie szkoda mi baraki, ale nie włoże do kieszeni 160G, bo tego byłoby mi jeszcze bardziej szkoda. Teraz moja baraka, śmiga bez żadnego chłodzenia 24/24 już przez około 0,5 roku, i narazie działa dobrze. Także moze źle nie będzie, a dysk i tak będe wyjmował sporadycznie. A i widziałem kieszeń na Allegro która miała opcje, że mozna wyciągnąć dysk bez wyłączania komputera :| , mozliwe to, bo mi by się to przydało. Pozdrawiam Punek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...