Skocz do zawartości
KapitanGąska

Problem z Księżyca czyli czemu nie dziala skoro działa.

Rekomendowane odpowiedzi

Welcome.

Od tygodnia nie startuje mi komp. Po włączeniu nie włacza się monitor, a system wbudowanych w płyte główną diod informuje o uszkodzeniu/złym zainstalowaniu procesora. Co jest nieprawdą bo sprawdzałem proca na innym kompie a o złej instalacji nie ma mowy

Pojawiło sie to znikąd, po prostu pewnego dnia komp sie nie włączył.

Po włączeniu uruchamiają się wszystkie komponenty, karta graficzna wyje, dysk burczy, procesor po jakims czasie nagrzewa radiator, swieca sie lampki w cd romie i dzekowce itd. Ale komp mimo wszystko nie startuje.

Przetestowalem wszystkie urządzenia na innych kompach i wszystko jest w pelni sprawne. Podlaczalem inny zasilacz i inne pamięci ale nie pomogło.Zamienialem sloty wszystkiego czego tylko moglem. Przesmarowalem proca 30 razy. Nie udalo mi sie też uruchomić kompa z samym procesorem więc chyba wyklucza to brak mocy w zasilaczu.

Please help! komp mi jest na gwalt potrzebny a moje zasoby wiedzy juz sie wyczerpaly. Wszystko dziala ale nie działa

Dzieki wszystkim ktorzy przebrna przez ten reportaż. Jade na pozyczonym notebuku 32 ram wiec moge nie odpowiadać za szybko.

---------------

do moderatora

Sorry za powtorzenie tematu ale po pierwsze problem wyglada mi na mocno "elektroniczny", po drugie nie wierze ze ktos czyta wszystkie fora - tego jest naprawde za dużo, po trzecie jestem w dość w dramatycznej sytuacji z powodu powyższego... :) Z góry dziękuje za wyrozumiałość ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Płyta główna: MSI K7T Limited Edition (rożni sie kolorem ;) na KT133A

Proc: Athlon XP 1700+/2400+

Pamieć: 256 SDR

GPU: WinfastA310 (FX5600)

HDD:Barracuda IV 60gb 7200

DVD LG

Dżwiekówka - Terratec DMX Fire 24/96

Zasilacz: A jakże Codegen 300W:)

Cooler :Spire jakiś tam solidna firma

Flopeusz: wywaliłem 2 lata temu

Klawiatura i mysz: najtansze modele logitecha

Zapomnialem o konfigu ;) Niby pad MB to prawdopodobny powód, ale co to za pad skoro wszystko chodzi? :) Zastanawiam sie czy to nie jest jakis prosty problem tylko nie wiem jaki ;)

Niewątpliwie wszystkie urządzenia plyta wykrywa, skoro wszystkie startują :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam. To może Cie pocieszę mam też msi i pewnego razu też mi padła podczas pracy (dokładniej gdy kreciłem proca). Identyczne objawy 4 diody z tyłu mówiły że brak proca albo uszkodzony, wiatraki chodziły (na mobo też), dysk świszczał ale ekran czarny i nic. Zatachałem do serwisu i po 2 tyg dostałem naprawioną, ale co tam padło nie napisali. Oglądałem szczegółowo i żadnych przelutowań nie widać. Przykro sam raczej nie naprawisz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Elo

Wyciągnij płyte i zobacz na kondensatory koło proca czy nie są "wyciśnięte" (wypukłe na górze), lub czy koło kondziołów nie ma wylanego elektrolitu!!! Płyta ma już swoje lata i kondzioły mogły paść. Jak padł jeden czy 2 to proc będzie miła zasilanie i będzie się grzał, ale nie wstanie.

Jeśli to kondzioły to jeden kosztuje ca. 1,5zł to niech ci jakiś znajomy elektronik to przelutuje, alebo zrób to sam (trzeba troche pewnej ręki i lutownicy grzałkowej, NIE WOLNO UŻYĆ TRANSFORMATOROWEJ!!)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

obstawiam kondensatory - identyczne objawy mialem na msi 815ep pro z wywalonymi kondensatorami ... Niestety wymiana na nowe nie wyleczyla jej - plyta nie chce startowac z karta na agp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aha zapomnialem zupelnie... od karty graficznej jakiś czas temu odpadl mi jeden kondensator; ale wszystko chodzilo sprawnie więc na wszelki wypadek postanowilem nic z tym nie robić. Po co coś zmieniać jeżeli działa :) . Może to ma jakieś znaczenie?

Co do lutownicy:) chyba transformatorową będzie po prostu trudniej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tzn żeby bylo dokladniej :)dla samego problemu brak konda na winfascie nie ma raczej znaczenia, tylko chodzi mi o to czy to przypadkiem nie mogla być przyczyna; kondy na MB mogly być przeciążone itd.

Nie chcialbym zepsuc następnej plyty ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlaczego nie można transformatorową ???

Bo w grocie transformatorowej płynie prąd ( z tego co pamiętam to chyba jakieś 48V) i jak Ci się grot przepali to napięcie może polecieć na elementy mobo :evil: a one raczej tego nie przeżyją :evil:

A lutownica grzałkowa jest galwanicznie odizolowana od grota i nie ma tam żadnego napięcia (oprócz statycznego, ale wystarczy uziemić) :D

Niech każdy lutuje jak chce, ja tam elektronikę lutuje grzałkową. :D

APDEJT:

Jeśli się mylę niech mnie ktoś poprawi :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tzn żeby bylo dokladniej :)dla samego problemu brak konda na winfascie nie ma raczej znaczenia, tylko chodzi mi o to czy to przypadkiem nie mogla być przyczyna; kondy na MB mogly być przeciążone itd.

Nie chcialbym zepsuc następnej plyty ;)

Teoretycznie brak kondzioła na grafie nie powinien nic zrobić z rozpoznawaniem procka (ewentualnie coś by poleciało przy złączu AGP) , ale wiecie jak to w elektronice jest :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Elo

Wyciągnij płyte i zobacz na kondensatory koło proca czy nie są "wyciśnięte" (wypukłe na górze), lub czy koło kondziołów nie ma wylanego elektrolitu!!! Płyta ma już swoje lata i kondzioły mogły paść. Jak padł jeden czy 2 to proc będzie miła zasilanie i będzie się grzał, ale nie wstanie.

Jeśli to kondzioły to jeden kosztuje ca. 1,5zł to niech ci jakiś znajomy elektronik to przelutuje, alebo zrób to sam (trzeba troche pewnej ręki i lutownicy grzałkowej, NIE WOLNO UŻYĆ TRANSFORMATOROWEJ!!)

Niestety ;) albo mam niewprawne oko albo nie ma żadnych takich objawów. Raczej to drugie. Wpadłem jeszcze na pomysł, że po prostu wywaliło mi bios :? chociaż nie wiem czy komp by sie wtedy tak zachowywał. Chyba pozostanie mi jednak serwis ;) jeżeli to bios to mi go przynajmniej przeładują.

Dzięki wszystkim :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chyba padla mobo ;) pewnie kondzioły wyschły na bank ! płyta przecierz juz troche ma , kumpel ma identyczna plyte i te same objawy nie startuje ! chociarz czasami startuje :] ale to kwestja kondziołów i za nieskiej pojemnosc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja bym na bios nie stawial bo z tego co wiem to wlasnie te miganie lampek kontroluje bios - wiec jesli by go nie bylo lamki by nie migaly chyba ze sie myle ...

chyba żeby bios był walnięyty i źle pokazywał kontrolę lampkową (pokazywał zła usterkę)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie - czytałem gdzie indziej ;) że zdarza się w podobnych przypadkach że płyta czasem startuje a czasem nie, co by wyjasnialo wszystkie podejrzenie o kondesatorach. Mnie sie to niestety nie zdarzyło, raz tylko poszła jedna dioda - ale potem sie zatrzymało :)

W ciagu najbliższych dni spróbuje przeładować bios, chociaż nie wiem kiedy to się uda: sesja te sprawy :) Wydaje mi się że obecnej sytuacji niczym to nie grozi.

Dzieki za wszystkie odpowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz - co mam do stracenia :) ? Z powyzszych wpisów można wnosić że mniej lub bardzej, ale warto próbować :)

Do serwisu nie dam póki nie wypróbuje przynajmniej z tym biosem :)

Poza tym problem jest taki że jeżeli kupie nową MB to mnie tutaj przez dlugi czas nie zobaczycie bo nie będe miał na net szmalu :cry:

Dlatego bede jeszcze kombinował.

Dodam że nie chce kupować jakiegoś Asrocka na SISsie ;) chociaż w zasadzie nie było by to o tyle złe że moja obecna platforma i tak nie była zbyt rozwojowa, wysicnąłem z niej maksimum tego co sie dało :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może ja się nie znam, ale bios do mobo można zmienić TYLKO za pomocą programatora flash albo z dyskietki startowej, a do tego drugiego jest potrzebny post płyty i flopiak, którego nie masz ;) Można oczywiście z CD ale i tak komp musi zapostować. Tak więc kolejne MSI można nazwać ŚP :|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi