Skocz do zawartości
_dEvil

Podkrecanie prockow P4

Rekomendowane odpowiedzi

Wlasnie dokonalem bezbolesnego zabiegu , mianowicie zwiekszylem FSB ze 100 na 133 przy CPU multiple 16x i w ten oto sposob z 1.6GHZ otrzymalem 2.133GHZ :twisted: na boxowym coolerku ..na dzien dobry mam temp (CPU 40 i Mb 38 duzo ?) Zastanawiam sie czy to nie bedzie mialo jakiegos wplywu na zywotnosc mojego procka i plyty a moze nawet pamieci (no name)..konfiguracja ponizej

a tak przy okazji jak podkrecic pamiec ? :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tez mam pytanie. Jak podkrecic Boxowy wentylator od P4?

I jak podkrecic nie biosowo procka :) Mniej wiecej wiem ale wole sie upewnic bo P4 nigdy nie podkrecalem zworkowo. Jedyny procek jaki podkrecalem to Celeron 333@500 ale to bylo wieki temu ;D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AMD-ki się mocniej grzeją. Jak ja kręciłem kiedyś P4 1,8A na 2,4 na boxowym kulerze to temp. wzrosło nieznacznie z ok. 47 na 50 czy coś takiego. P4 wytrzymują temp. chyba do ok. 70 stopni. Potem następuje wyłączenie procesora (procedura zabezpieczająca).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AMD-ki się mocniej grzeją.  Jak ja kręciłem kiedyś P4 1,8A na 2,4 na boxowym kulerze to temp. wzrosło nieznacznie z ok. 47 na 50 czy coś takiego. P4 wytrzymują temp. chyba do ok. 70 stopni. Potem następuje wyłączenie procesora (procedura zabezpieczająca).

Ehhh i dlatego chcialem kupic P4 1,6A, ale okazalo sie, ze juz nie produkuja... i dlatego mam teraz antka ;) i sie nawet ciesze... myslalem juz jak to sobie Pentiawke podkrece... a tu kloc... Amd ;) i 50C pod maska ;) ;) ;) no coz... ale za ta cene co mialbym doplacic do P4 1,8A to sobie GF4 Ti 4200 kupilem (no nie dokladnie za ta sama cene... ale plyta inna, takie bajery... w kazdym badz razie tak mi wyszlo) No coz... i tak sie zleszczylem, bo trzeba bylo poczekac na T-breda i bylo by giter (że tak powiem)

Pozdrowienia dla ogółu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

overclocking zawsze skraca żywotność procka o ileśtam lat

(10 -12 lat normal do 5- 8 overcl.)

Moze to prawda ale OC tylko posrednio skraca zywotnosc proca. Tak naprawde to robi to temperatura. Ja np. mam na WC ok. 30-35*C przy 2.75Ghz i zastanawiam sie ile mialbym na boxowym coolerze przy 1.6Ghz. Mozliwe ze sie myle i tak naprawde to czestotliwosc skraca zywot CPU jednak nigdy tego nie sprawdze bo srednio proca mam przez rok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe ale nie ma co intel dal [gluteus maximus] jesli chodzi o PIV..

pewnie nie raz slyszeliscie jak to PIV wysiadal po kilkunastu dniach po przekreceniu - powodem rypania sie prockow bylo zwiekszanie napiecia - po prostu nie tolerowal wiecej niz fabryczenie :]

nie wiem czy sie to tyczy wszystkich PIV ale bardzo wiele o tym slyszalem... [i nie to ze sie przegrzal bo byl chlodzony np. azotem i takimi tam...]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No widzisz chlodzenie azotem zamraza procka i pod podstawke moze sie dostac lod. Jezeli nie dopilnujesz stalych dostaw azotu to lod sie rozpuszcza powstaje woda ktora jest niezlym przewodnikiem pradu i juz procka moze szlag trafic. Czytam wiele stron o OC i na overclockers.com byla ankieta na ten temat. Te przypadki z padajacymi P4 sa sporadyczne i nie wiadomo dlaczego taki procek padl. Zreszta jak sie przekracza specyfikacje producenta to nie ma co sie dziwic ze zwieksza sie ryzyko awarii procka. Tez bys powiedzial ze AMD dalo [gluteus maximus] z Athlonami bo sie kiepsko kreca (w porownaniu do Intela) ??

Pozdro

Dexter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe ale nie ma co intel dal [gluteus maximus] jesli chodzi o PIV..  

pewnie nie raz slyszeliscie jak to PIV wysiadal po kilkunastu dniach po przekreceniu - powodem rypania sie prockow bylo zwiekszanie napiecia - po prostu nie tolerowal wiecej niz fabryczenie :]  

nie wiem czy sie to tyczy wszystkich PIV ale bardzo wiele o tym slyszalem... [i nie to ze sie przegrzal bo byl chlodzony np. azotem i takimi tam...]

Nie slyszalem ani razu aby komus tak poprostu wysiadl p4.

Widzialem tylko 1 news o tym ze niby p4 wysiadaja przy duzo wiekszym napieciu niz nominalne 1.5 V:

Dołączona grafika

Jak ktos daje 2 V na procesor w 0.13 mikrona to musi sie liczyc z tym, ze proc moze pewnego dnia nie wstac. Po co mi wiecej niz 2.7 GHz przy napieciu 1.55 V ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wlasnie dokonalem bezbolesnego zabiegu , mianowicie zwiekszylem FSB ze 100 na 133 przy CPU multiple 16x  i w ten oto sposob z 1.6GHZ otrzymalem 2.133GHZ :twisted:  na boxowym coolerku ..na dzien dobry mam temp (CPU 40 i Mb 38 duzo ?) Zastanawiam sie czy to nie bedzie mialo jakiegos wplywu na zywotnosc mojego procka i plyty a moze nawet pamieci (no name)..konfiguracja ponizej  

a tak przy okazji jak podkrecic pamiec ?  :twisted:

Widze, ze jestes nowy i nie za bardzo sie orientujesz w mozliwosciach Twojego procesora.

Te FSB133 to jest jego minimum, ktore osiaga kazdy nawet bez coolera- to malutki zarcik :)

Jezeli masz szczescie i dobre pamieci to 166 nie bedziedla Ciebie i Twojego przyjaciela problemem :)

Czego Ci szczerze zycze.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widze, ze jestes nowy i nie za bardzo sie orientujesz w mozliwosciach Twojego procesora.

Te FSB133 to jest jego minimum, ktore osiaga kazdy nawet bez coolera- to malutki zarcik :)

Jezeli masz szczescie i dobre pamieci to 166 nie bedziedla Ciebie i Twojego przyjaciela problemem :)

Czego Ci szczerze zycze. 

Pozdrawiam.

Hmmm....pamieci mam ale no name :)....a szczescie ...z tym roznie bywa....ale dzieki :wink:

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...