RAFAL10 Opublikowano 28 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2004 A bedziesz miał jakąś regulację wentylatora? Bo ja może zrobię coś takiego - w moim topicu zobacz. A wentyl z Allegro bedzie 12 cm. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chaos Opublikowano 28 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2004 ten co mam na 12v jest cichy wiec bedzie szedl na maxa ... jesli zmienie go na thunderblade'a (zalezy jak ten co mam sie bedzie sprawdzal) to odlacze mu diody podlacze na stale 12 a sam wiatrak zrobie regulowany .. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ma3ek Opublikowano 29 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2004 a jak z głośnością? wiem, że to bardzo subiektywna sprawa ale mam nadzieję, że ludzie stosujący WC wiedzą co to znaczy "cisza" :D która z tych pompek jest bardziej przyjazna uchu? a może bezgłośna? :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chaos Opublikowano 29 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2004 jak chcesz cisze łap sie za hydora L20 1-2 bloki max L30 3bloki :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_japko_ Opublikowano 29 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2004 a jak z głośnością? wiem, że to bardzo subiektywna sprawa ale mam nadzieję, że ludzie stosujący WC wiedzą co to znaczy "cisza" :D która z tych pompek jest bardziej przyjazna uchu? a może bezgłośna? :wink: Mam L20 i jak dla mnie jest bardzo cicha [nieslyszalna], podlozylem pod nia kawalek pianki z podkladki pod mysz i przykrecilem do dna budy na sruby [zero rezonansu i calosc stabilna] :) pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chaos Opublikowano 30 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2004 a iel blokow masz na swoim L20? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_japko_ Opublikowano 30 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2004 a iel blokow masz na swoim L20?Rozumiem, ze to pyt do mnie, jeden - orbital o3 :), po wakacjach chce dodac cos na grafike [strasznie wqr... mnie szum wentylka na gpu] i tak mysle [patrzac na szalejaca wode w zbioniku :)] ze pompa da rade z dwoma blokami z palcem w d..... :D pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chaos Opublikowano 30 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2004 do ciebie do ciebie :)) no ja jednak sie zdecydowalem na L20 .. fajna malutka cichutka :) Orbital jzu przyjechal :> cieżki sukinkot jest :) za tydzien wyplata i zamawiam hydorka z 4max-a chyab ze juz sprowadza do tej pory w reszcie sklepow to sie zobaczy .. :) jeszcze musimy tylko oz Fidem wskoczyc do bricomarche i zalatwic przelotki do tego hydora zeby zalozyc waz 16-stke ladnie i elegancko pozatym pytańsko .. mozna jakos inaczej przykreci blok do blyty? bo te odstajace na kilometr sruby ze sprezynkami napewno sie sprawdzaja ale ywgladaja ochydnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr.Frost Opublikowano 30 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2004 Sory za OFFTOPIC ale powiem wam jedno. Wkurza mnie jak n-ta osoba na forum wypisuje "Chłodzenie by <nick>" a tymczasem jest to w praktycznie max 10% jego robota reszta to gotowe bloki zbiorniki pompki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chaos Opublikowano 30 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2004 ? o co ci beiga .. robimy z kolega takei same WC i pytamy o rady .. tak ciezko to zrozumiec? nie pdooba ci sie topic to nie pisz w nim i go nie zasmiecaj bez obrazy pozatmy nawet przend zmian tematu nie bylo BY .. tylko WC PROJECT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_japko_ Opublikowano 31 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2004 Sory za OFFTOPIC ale powiem wam jedno. Wkurza mnie jak n-ta osoba na forum wypisuje "Chłodzenie by <nick>" a tymczasem jest to w praktycznie max 10% jego robota reszta to gotowe bloki zbiorniki pompki. Ales wyskoczyl jak filip z konopii uehehehe :lol: Nawet przy skladaniu zestawu z gotowych komponentow trzeba sie najeb... jak wol zeby to jakos sensownie wyszlo i dzialalo tak jak sie chce. Zgodze sie ze z Toba, ze blok i zbiornik mozna wykonac samemu ale ciekawi mnie inna rzecz - jak ty zrobilbys pompe do wc [w domowych warunkach :lol:] Pozatym nie kazdemu sie chce robic samodzielnie takie rzeczy. I powiem Ci jedno, gdyby mi sie przelewalo to wszystko mialbym kupione. [nou ofens] @Chaos sprobuj zalatwic sobie tego hydor'a w jakims sklepie akwarystycznym [w Zielonej napewno jakies sa :) albo netowe sklepy discus lub colisa], bo 4max zdziera jak ch.. [110 zl + przesylka to stanowczo za duzo, ja dalem 95 w jakims akwariusie w Szczecinie i to i tak jeszcze drogo bylo]. pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ma3ek Opublikowano 2 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2004 jak tam postępy? złożone już w kupę? dopytuję się bo nie wiem, którego Hydora (L20 czy L30) wybrać.. w planach bloki na CPU i NB, nagrzewnica kadecik + ew mały zapas na blok HDD jaka będzie waszym zdaniem różnieca między Orbitalem a Uzielem? (nie mogę znaleźć testów) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madmax57 Opublikowano 2 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2004 Chaos kompa masz w ZG czy rodzinnym miescie ?? moze po zlozeniu calego WC bedzie mozna wpasc i zobaczyc na live?? bo bardzo interesuje mnie pompka tzn jej glosnosc... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chaos Opublikowano 2 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2004 Komp of coz w zg .. do 30 czerwca ejszcze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasir Opublikowano 3 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2004 Sory za OFFTOPIC ale powiem wam jedno. Wkurza mnie jak n-ta osoba na forum wypisuje "Chłodzenie by <nick>" a tymczasem jest to w praktycznie max 10% jego robota reszta to gotowe bloki zbiorniki pompki. Widać nie tylko ja podzielam taki pogląd... Przecież w końcu im więcej roboty włożonej w komputer (ale własnej nie cudzej) tym większa satysfakcja. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 3 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2004 Oczywiscie, ale chyba zgadzasz sie z tym, ze nie kazdy ma mozliwosci zrobic sobie blok? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chaos Opublikowano 3 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2004 nie mowiac o tym ze nigdy ten temat nie mial nazwy By Chaos na początku sie nazywał Chaos WC PROJECT co oznacza "projekt wc" a nie moja konstrukcje nie? nie wiem czego sie czepiac .. ani ja ani Fido nie jestesmy poczatkujacymi userami i nie pytamy tu o glupoty ktore mozna bez problemu znaleźc .. typu jak wyczyscic nagrzewnice albo takie tam .. temat nie zasmieca forum .. sam zauwaz ze duzo ludzi sie podlaczylo pod topic bo chca złożyc podobne WC. Pozatym nasz przyklad jest dobry na tanie a wydajne WC i wiele ludzi moze z niego skorzystac .. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasir Opublikowano 4 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2004 Oczywiscie, ale chyba zgadzasz sie z tym, ze nie kazdy ma mozliwosci zrobic sobie blok?Właśnie się nie zgodzę! No chyba że nie stać cięna kupno samej cyny (można lutować nad kuchenką albo choć palnikiem za6-8 pln). Do tego miedź w każdym większym mieści jest dostępna (jak się uprzeć można kupic na allergo). Problem mógłby być z wiertarką ale nie wierzę iż choćby u was w akademiku nie dałoby się jakieś pożyczyć. Piłkę z brzeszczotami to za 10 pln kupujesz... A ponadto jak rozumiem dobrze - jeździcie co jakiś czas do domu więc dostęp do narzędzi nie jest problemem... Wystarczą chęci i zapał - ale uczciwie musze przyznać iż to jes największy problem :cry: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 4 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2004 Oczywiscie, ale chyba zgadzasz sie z tym, ze nie kazdy ma mozliwosci zrobic sobie blok?Właśnie się nie zgodzę! No chyba że nie stać cięna kupno samej cyny (można lutować nad kuchenką albo choć palnikiem za6-8 pln). Do tego miedź w każdym większym mieści jest dostępna (jak się uprzeć można kupic na allergo). Problem mógłby być z wiertarką ale nie wierzę iż choćby u was w akademiku nie dałoby się jakieś pożyczyć. Piłkę z brzeszczotami to za 10 pln kupujesz... A ponadto jak rozumiem dobrze - jeździcie co jakiś czas do domu więc dostęp do narzędzi nie jest problemem... Wystarczą chęci i zapał - ale uczciwie musze przyznać iż to jes największy problem :cry: i chcesz powiedziec ze tym sposobem wydziobiesz bloczek o wydajnosci Nuka2/Uriela2 :?: Czasami wazna jest wydajnosc,estetyka i chyba wlasnie dlatego powstaja coraz wydajniejsze/ladniejsze bloczki. Tomasir,Frost Chcecie sie sami babrac ...prosze bardzo,ale darujcie sobie zbedne wywody Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 4 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2004 No chyba że nie stać cięna kupno samej cyny (można lutować nad kuchenką albo choć palnikiem za6-8 pln). Do tego miedź w każdym większym mieści jest dostępna (jak się uprzeć można kupic na allergo). Problem mógłby być z wiertarką ale nie wierzę iż choćby u was w akademiku nie dałoby się jakieś pożyczyć. Piłkę z brzeszczotami to za 10 pln kupujesz... A ponadto jak rozumiem dobrze - jeździcie co jakiś czas do domu więc dostęp do narzędzi nie jest problemem... Strona techniczna to akurat najmniejszy problem. Nie kazdy urodzil sie z lutownica czy palnikiem w kieszeni, a widze ze Ty zakladasz jakby tak bylo. Liczy sie przeciez tez jakosc wykonania, ktorą w warunkach ktore podales i przy zdolnosciach/doswiadczeniu wiekszosci, chyba lepiej bedzie przemilczec. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CthulpiSS Opublikowano 4 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2004 Strona techniczna to akurat najmniejszy problem. Nie kazdy urodzil sie z lutownica czy palnikiem w kieszeni, a widze ze Ty zakladasz jakby tak bylo. Liczy sie przeciez tez jakosc wykonania, ktorą w warunkach ktore podales i przy zdolnosciach/doswiadczeniu wiekszosci, chyba lepiej bedzie przemilczec.drogi FiDO - ja zaczynałem od bloku który był ... puszką z blachy miedzinej. I wiesz co ... on działał :!: :) - KAŻDA nie cieknąca samoróbka nadaje się do chłodzenia domowego kompa. A jak ktoś chce walczyć o kolejne 0,04C to kupuje RBX-a lub w tajnych laboratoriach wojskowych robi kolejny prototyp. :D Działalby zapewne do dziś, gdzyby nie to że jak większość z obecnych tutaj lubie dłubać i ulepszać mimo że nie mam na to czasu ani warsztatu Swoje ChłWodą rzeźbię do dziś ... kiedyś świat ujrzy jego oblicze. Co wynika z tego już prawie dwuletniego dłubania :?: Satysfakcja właśnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_japko_ Opublikowano 4 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2004 same checi i zapal nie wystacza jak nie masz czasu [np. sesja :(] pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chaos Opublikowano 4 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2004 wiecie .. tylk ozeby zrobic ladnie i estetycznie to trzeba wydac troche szmalu .. czasme nawet wiecej niz normalnie jakiesz szklo akrylowe na top kawal miedzi na dol .. ladny frez tez wymaga maszyn i dostepu .. (wiartara i brzeszczotem to ja dziękuje) no ale kazdy ma swoje zdanie ... ja wole kupic pewnego bo to moje pierwsze WC i chcialbym sie nim nacieszyc .. pozatym mam okno w budzie i zalezy mi na wygladzie Tomasir,Frost Chcecie sie sami babrac ...prosze bardzo,ale darujcie sobie zbedne wywody tu sie zgodze .. zalozcie sobie temat jakie wc lepsze robione samemu czy z czesci kupnych? pozatym zrobienie bloku oznacza ze jzu cale wc sam zrobiles? zrob sam nagrzewnice (mowisz ze materialy to nie problem to zrob i nagrzewnice. A potem skonstuuj sobie jakas super wydajna pompke ... przecie to bez sensu .. weże tez sam sobie odlejesz w formach czy jak? a zaciski bedziesz wyginal z blachy? dajcie spokoj panowie i dajcie zyczliwym ludziom pomoc nam w pierwszych zmaganiach z wlasnym WC .. a jak ktorys z nas zaprezentuje swoje foty to sobie najwyzej pokrytykujecie .. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ryba_8 Opublikowano 4 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2004 Ku szczegółom cenowym: - Plexi/akryl/akrylit (bo jednak jest rozróżnienie, wedle twardości i składu chemicznego) 0PLN; - miedź na dno bloku 5-8PLN za kawałek 10x45x60mm lub 7-10 za 15x55x70 w zależności od sklepu, miasta i rodzaju miedzi; - O-ring - uszczelka 2PLN na Wolumenie, indziej ja nie widział; - Silikon sanitarny 3-4PLN tubka; - mosiężne króćce - 1,5-5PLN/sztuka. Stalowe potrafią być droższe lub tańsze, cena zależy od rozmiaru i grubości oraz gwint/wpust; - śrubki: w Castoramie komplet (4 do montażu bloku i 4 do zamocowania do płyty) + srężynki i pokładki + przekładki teflonowe to 5,40PLN. Narzędzia: wiertarka, gwintownik (pod śrubki) ferz do miedzi. Jeśli użyjesz substancji trawiącej, bedize jeszcze taniej, bo frezem wybierasz tylko resztki nadtrawione, węc możesz użyć taniego frezu do ALU/PLEXY. Wówczas najdrożej zapłacisz za gwintownik 1/2" i 2lub3mm dla śrubek. To jest trudne tylko za pierwszym razem, kosztuje niewiele, można uzyć zaprzyjaźnionego ślusarza/grawera lub w jakiejśc szkole mechanicznej (samochodówce) za flaszkę wyborowej miły pan zrobi przy Tobie wszystko czego Ci trzeba. CthulpiSS prawdę pisze, wystarcza chęci, zapał i ciut kasy (ulotki mozesz roznosić, po dwu miesiącach stać Cię na zrobienie bloku, zakup chłodnicy i 2xocet, jakiejsć pompki 600l/h w akwartystycznym). A z umiejętności to polecam chcieć, zazwyczaj wystarcza. Poza tym, masz forum do zadawania pytań "utknąłem, pomóżcie", więc ... Ja niedługo zabiorę się za zrobienie pompki, tylko jeszcze muszę coś przemyśleć. Wygląd się liczy, ale jak powiesz, że sam zrobiłeś, to robi lepsze wrażenie:D Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasir Opublikowano 4 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2004 Strona techniczna to akurat najmniejszy problem. Nie kazdy urodzil sie z lutownica czy palnikiem w kieszeni, a widze ze Ty zakladasz jakby tak bylo. Liczy sie przeciez tez jakosc wykonania, ktorą w warunkach ktore podales i przy zdolnosciach/doswiadczeniu wiekszosci, chyba lepiej bedzie przemilczec.Wierz mi jest raczej atechniczny. W domu w zasadzie nic nie robiłem - ale jakoś wiercić potrafię. Dopiero po 40 dziurze udało mi się złamać wiertło :) A co do reszty to nawet lutowć w zasadzie nie potrafię ale chcę (i muszę) zlutowac podstawę... Nawet po raz enty składając kompa robi mi sięciepło - bo w odróżnieniu od większości sam na niego łożę i każdy grosz jest cenny. Ni twierdzę iżcudo można wykonać - ale blok o pzyzwoitej wydajności napewno tak... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chaos Opublikowano 4 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2004 hehe :) tak zeby nie bylo ze nic nie robimy .. nie bawem testy :) nasz stuff :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RAFAL10 Opublikowano 5 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2004 Pompka to jest Hydor SELTZ L-30 II :?: A węża jakiego i skąd masz :?: I będziecie mieli jedno WC z dwoma blokami na procesory :?: To zapodajcie później fotki jak to wszystko wygląda. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chaos Opublikowano 5 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2004 LEWA = Fida sprzet PRAWA = mój sprzet pompa: Hydor SELTZ L20 wąz: CELL FAST z BricoMarche 3zl/m Fidowi brak nagrzewnicy mi brak pompki .. ;] fotki of coz beda .. fido zlozy pewnie juz pod koniec tygodnia .. ja musze w poniedzialek zamowic pompke .. i kwestia kiedy 4max (albo Vip) mi ja przesle :> moj kadecik :) i bloczek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chaos Opublikowano 6 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2004 OK :) dzis nadszedl sądny dzien :) po chwili skrecania itd uklad byl ready :) na razie testuje swoj uklad z pompka Fida (bo jemu sie nie chce skladac a mnie pompke przysla niewaidomo kiedy :) ) cybanty trzymaja zajebiscie i przy nagrzewnicy, bloku, trójniku ani wylocie pompki nie cieknie nigdzie .. i raczej nie ma prawa bo solidnie skrecane bylo .. probleme jest wlot pompki rysuneczek jak nie trudno sie domyslic do czarne sie wklada na wirnik ;] i do tego sie wkreca krócca .. a potem zakreca sie te niebieksa ladna nakladeczke od hydora ktora trzyma calosc dopoki nie ruszalem pompy bylo ok ale jak chcialem all przenies i potrzasnac pompa to zauwazylem ze ze zaczyna cieknac na wlocie ... po ogledzinach sprawy okazalao sie ze to to czarne male co sie naklada na wierzch i dokreca ma taki wciecie a w pompie jest zabek .. neistety albo w przypadku pompki fida tylko albo ogolnie zabek ten nie przeciwdziala obracaniu sie i jak sie przekreca to zaczyna cieknac i to zdrowo .. wiadomo ze przy usztywniniu all byloby ok .. ale moze jakis inny sposob na to jest? P.s: mam nadzieje ze nei nakrecilem za mocno ale nie spalem dzis pozatym jestem pojarany WC :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RAFAL10 Opublikowano 6 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2004 Na tej pompce się nie znam. Albo jakas wada, albo wszystko oki. Najwyżej przykleisz to czarne albo całą pompkę do pojemnika dasz. I mam pytanie: skąd masz taki fajny breloczek AMD :?: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...