Skocz do zawartości
Hobelik

9800se czy 9600xt

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Rowniez mysle o kupnie nowej grafy.Niemoge sie zdecydowac.Kase mam na Radka Sapphire ATI Radeon 9600XT 128DDR TV/DVI FireBlade Ed. - 739 zł z siriusa ale tez mam na oku Sapphire ATI Radeon 9800Pro 128DDR TV/DVI - 1129 zł :) "Sapphire ATI Radeon 9800Pro 128DDR, która oparta jest na rdzeniu R360, czyli jednym słowem Radeon 9800XT w super cenie !!! Do tego super podkręcalne pamięci Samsung 2.8ns... "

Ehh.Czy "dozbierac" kase do Radka 9800pro czy brac tego XT.Komp bedzie Barton 2500+,512MB PC-400 TwinMos CL 2,Nf7-S.Zasilacz mam Chiefteca 360DualFan wiec sie nie martwie :)

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście że dozbierać, R9800 Pro to karta która pociągnie każdą gre na max. detalach przez najbliższe 1,5-2 lata. 9600XT już teraz ma kłopoty z max. detalami w FacCry

no tak. ale jak ktoś ma 512 ramu to raczej nie powinien się pchać w max detale far cry.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pavełek moge tylko pogratulowac swietnej karty bo naprawde swietnie sie kreci ale Radek 9600 xt na twoim sprzecie i tak byłby szybszy od 9800se z 4 potokami jak ktos wczesniej powiedział prockiem podbijasz wynik

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wątpie bym w 3D Marku 03 wynik podbijał prockiem :? może ze 50 pts. wiecej nie. No rozumiem w 3DsMarku 01 ale nie 03. A jak mówie gdybym ustawił wydajnośc w sterach itp. to wyniki by były napewno troche wieksze. 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro twoja karta w default ma nizsze taktowania o R9600 Pro nie możliwym jest aby była szybsza od od niego 4x325 ma niższe wypełnianie niz 4x400 . Zresztą R 9800se w testach wypada wolniej od 9600 pro (oczywiscie 4x1 ) tak wiec mając 9600 pro miałbys wyzszy wynik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Wintereq

Oczywiście że dozbierać, R9800 Pro to karta która pociągnie każdą gre na max. detalach przez najbliższe 1,5-2 lata. 9600XT już teraz ma kłopoty z max. detalami w FacCry

no tak. ale jak ktoś ma 512 ramu to raczej nie powinien się pchać w max detale far cry.

nie powinien? ciekawe, bo u mnie chodzi bardzo płynnie na moim sprzęcie :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro twoja  karta w default ma nizsze taktowania o R9600 Pro nie możliwym jest aby była szybsza od od niego 4x325 ma niższe wypełnianie niz 4x400 . Zresztą R 9800se  w testach wypada wolniej od 9600 pro (oczywiscie 4x1 ) tak wiec mając 9600 pro miałbys wyzszy wynik

Miałem... zwykłe R9600

I miałem 3350 MAX na tej grafie... wiec R9600PRO nie jest lepsze od 256Bit 9800SE...

BTW) http://www.oc-forum.org/viewtopic.php?t=554 <---- tutaj toczy sie też na ten temat dyskusja. :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MÓŁBYŚ BYĆ CHOCIAŻ SZCZERY!!! JESTEŚ ZAKŁAMANYM NASTOLATKIEM I TYLE.

twoj cytat z PCLAB

http://www.pclab.pl/thread28877.html

brak mi słów.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja powiem tak :D Mam 9800Pro i w FarCry mam ustawione na HIGH poza Enviroment , Lighting , texture quality (Very High) no i cienie na low i w niektorych momentach potrafi przyciac , szczegolnie wtedy jak wychodzi sie na duza przestrzen . Ale dzieje sie to sporadycznie co nie zmienia faktu , ze zeby pograc z wszystkimi detalami na maksa trzeba dolozyc kolejne 512 ramu :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ja mam cienie na minimum a wszystko inne na max i da sie grac chociaż zdaża sie ze gdy wychodzimy z budynku niemile zachrupie ale ogólnie jest ok i to tak bardzo nie przeszkadza.Natomiast mapki sie bardzo długo wczytuja no i jak już Kolega wyzej napisał żeby cieszyc sie pełnymi detalami trzeba miec to 1024MB na pokładzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli szyna 256 bit w 4x1 az tyle daje ??

..hmm niech wrzuci tego orb'a bo screeny to mozna w paint'cie ;)
Poczekamy jak maru dostanie grafe i zapoda wyniki bedziemy mieli zczym porównać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pavełek moge tylko pogratulowac swietnej karty bo naprawde swietnie sie kreci ale Radek 9600 xt na twoim sprzecie i tak byłby szybszy od 9800se z 4 potokami jak ktos wczesniej powiedział prockiem podbijasz wynik  

Pozdrawiam

Hmm...gość ma jednak wypasioną kartę! 3DMark03 skrzętnie omija procesor. Swojego radeona testowałem po raz pierwszy na Athlonie XP 1700+ (default) a póżniej poszła wraz z Bartonem 2800+ @2210 niecałe 200pkt więcej...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po namyśle zamowilem visionxpert 9800se (256bit)... pod koniec tygodnia postaram sie wystawic ocenke tej karcie...

Mam nadzieje ze poprostu ten yuan poprostu byl jakis wadliwy czy cos :P

Bo 2400 w 3dmarku03 to naprawde lipa jak na taka karte.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Wintereq

MÓŁBYŚ BYĆ CHOCIAŻ SZCZERY!!! JESTEŚ ZAKŁAMANYM NASTOLATKIEM I TYLE.

twoj cytat z PCLAB

http://www.pclab.pl/thread28877.html

brak mi słów.....

tak się składa, że po instalacji patcha 1.1 wszystko wróciło do normy!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://service.futuremark.com/compare?2k3=2534733 tyle wycisłem MAXymalnie :wink:

..no gratuluje :) swietny wynik jak na 9800SE. dal bys rade wrzucic jeszcze max ale bez moda?
No postaram sie ale... to na niezbyt długi czas :D bo moge miec tylko 1 "published" :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kolejna porazka... 9800se sa do suy poprostu wzialem do domu 9600pro i xt od hisa i zostalem przy pro :))) chyba juz tak na dluzej zostanie :))) polacam wszystkim HIS RADEON 9600PRO CLASSIC 128MB fajnie hula i ladnie Świeci!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi