Radek-GiereQ Opublikowano 23 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2004 ja tyle mam w zamknietej budzie codegena gdzie są dwa dyski bez chłodzenia wwalone ale raczej nieprzekracza 27 stopni ten systemowy[albo smart źle pokazuje u mnie hehehe ale mysle ze dobze ;)] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigfan Opublikowano 23 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2004 Szanowni znerwicowani koledzy. Najcichszy i najchlodniejszy dysk to dysk wylaczony :-) Sprawdzilem i moge z czystym sumieniem polecic kazdemu :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romek Opublikowano 23 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2004 Jedni będą mówić, że seagate jest cichszy inni, że Samsung. Rozmowa zaczyna robić się monotonna. Miałem styczność z: -Seagatami 80 GB i prawie jego nie słyszałem, -WD 80GB JB troszkę dla mnie za głośny. -Maxtor 80GB cichy i dość szybki :D -Samsung 80GB i 120GB zimny i bezgłośny. Nieraz potrafił wydać jakiś pomruk przy pełnym obciążeniu. Wszystko zależy od trafionej sztuki, jednemu może chodzić jak traktor drugiemu zaś cisza i spokój. Wiem jedno następnym moim dyskiem będzie samsung, chociaż wiem, jakie kiedyś był z nimi problemy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AleX69 Opublikowano 23 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2004 niech przemowia cyfry, cyfry ... wg producentow Seagate 25 dBA Maxtor 27 dBA Samsung 28 dBA (27 dBA idle) IBM/Hitachi 28 dBA Raptor 32 dBA (36 dBA seek) Caviar 33 dBA wg benchmark.pl ... Najcichsze dyski: Seagate Barracuda 7200.7 i Hitachi Deskstar 7K250 Najchłodniejsze dyski: Samsung SpinPoint, Hitachi Deskstar 7K250 that's all folks Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
falafel1 Opublikowano 23 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2004 e chlopaki zle sie bawicie ja was naucze zabawy w absolutnie bezglosny dysk sa przeciez dyski flash czy tzw. solid state zalety cisza absolutna (jak w tytule wątku) szybkosc błyskawica porownywalna z RAM mozliwosc calkowitego skasowania danych w 5 sekund (to dla pani Jakubowskiej) wady: jedna - cena - kilkadziesiąt tysiecy USD za normalną wielkość typu 80gb 120 gb ale ale wszystko wskazuje na to ze xbox 2 bedzie mial takiego twardziela tyle ze malego (szykuje się zmiana nazwy firmy ms na mh - microhard) wiec cena xboxa2 nie podskoczy ;) bo m$ gates zamierza sprzedac duzo sztuk a teraz poważnie jak ktoś chce absolutnej ciszy to ma dwa wyjscia z akceptowalna ceną (dla niektorych) ale z duuuzym kompromisem na pojemnosci i w drugim przypadku takze szybkosci 1 ramdysk np. kupic sobie 4 gb ramu i zalożyc tam ramdysk start kompa odbywałby sie z dvdr ale to zadługo trwa wiec mozna zrobic ram dysk 768 mb i start kompa z cdr jedyny problem to fakt, ze po wyłączeniu kompa dane giną trzeba wiec zrobic zrzut ram dysku np. na cdr no i jest wada taka ze jesli chcesz xp to musisz kupic specjalny program do ramdysku, do w98 wystarczy xmsdsk.exe (fat 16 ale przy 768 mb wystarczy) 2 karty CF podpietę przez przejsciówkę (koszt 100 zł) do ide komp widzi takiego cefa jako normalny dysk a jak się uda połączyć dwie takie karty w RAID to rosnie szybkosc bo na razie jest marna mimo coraz lepszych osiągów jest jeszcze mozliwosc kupna dysku 5400 zamiast 7200 lub jeszcze bardziej kupic dysk 2.5 cala do notebooka z przejsciówka na 3.5 cala takie dyski obracają się 4200 no jeszcze jedno wyjscie: niektóre firmy deklaruja ze niektóre serie ich zewnętrzenych dysków podłączanych przez usb 2.0 lub firewire sa absolutnie bezgłosne cena około 800 zł za 40 gb jezeli komp ma mozliwość startu z usb i odpowiada cena to jak znalazł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kosmo Opublikowano 23 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2004 Mam Samsunga 160GB i Barracude 40GB, samsung ma nieznacznie glosniejsze glowice ktore i tak slychac tylko w nocy 8) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzi Opublikowano 24 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2004 Jo Kwiecien, dowiedziales sie czegos? Jak kupisz to daj znac... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IGI Opublikowano 24 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2004 Ja mam seagate 120 gb 8mb SATA od pol roku i powiem ze jest glosny... Taleze sa bezglosne tylko podczas startu slychac ale za to podczas odczytu dysk chrobocze. Na duzy plus jest to ze im dluzej go mam tym robi sie cichszy :) (a moze to ja sie juz przyzwyczailem :P ) i w zamknietej budzie prawie go nie slychac co do absolutnie bezglosnego dydku to jest nim moj byly przenosniak medalist u6 20 gb 5400 2mb :) i moja stara barracuda IV 40 gb ... Co do seagate wiem ze wszystko zalezy od konkretnego modelu jaki ci sie trafi - sa ciche i sa niestety glosne (mialem pecha) Moja bIV byla calkowicie bezglosna ale np bIV kolegi troche terkotala. Maxtory uzywam w pracy model 40gb 5400 i 60 gb 7200 (ata 133) ten 5400 po 2 latach uzywania zaczal potwornie swiszczec 60 gb mam od roku i jest narazie cichy lecz i tak glosiejszy od wspomnianej barki i u6 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lodztown Opublikowano 24 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2004 Słuchajcie a maxtory 120GB trzeszczą ?? bo mam takiego i niestety talkie cos mam??:( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turzol Opublikowano 24 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2004 A do mnie przyszedl w koncu Deskstar 7K250 z siriusa :wink: Na razie jestem w trakcie testow, ale juz moge powiedziec, ze dysk jest nieslyszalny w otwartej obudowie :D Przez moment mialem watpliwosci czy jest on w ogole sprawny :lol: Przykladalem do niego ucho podczas testow intensywnego odczytu i slychac jednynie leciutkie "tyk, tyk", ktore absolutnie nie jest slyszalne podczas "normalnego" siedzienia przy kompie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzi Opublikowano 25 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2004 Czemu wszyscy gadaja o dzwiekach glowic jak wyciszenie tego to banal... Co z dzwiekiem wirowania talezy ktory wyciszyc nijak? Moze "nie zwrociliscie na niego uwagi"? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AleX69 Opublikowano 25 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2004 dzi@ ... offtopic Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzi Opublikowano 25 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2004 Doprowadza mnie ostatnio do szału mój WD1200JB. Świst który wydaje jest nie do zniesienia. Gdzie OT? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turzol Opublikowano 25 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2004 To ja moze rzuce testami jakie robilem wczoraj na IBM/Hitachi DeskStar 7K250 160GB 8MB PATA. Dysk sformatowany, pusty, partycja NTFS, klaster domyslny: HdTach 2.70: PcMark 2004: h2benchw: Disk: test1 Capacity: CHS=(20023/255/63), 321669495 sectors = 157065 MByte Interface transfer rate w/ block size 128 sectors at 0.0% of capacity: Sequential read rate medium (w/out delay): 59641 KByte/s Sequential transfer rate w/ read-ahead (delay: 1.18 ms): 87520 KByte/s Repetitive sequential read ("core test"): 87821 KByte/s Random access read: average 12.64, min 1.58, max 22.15 [ms] Random access read (<504 MByte): average 5.89, min 0.09, max 10.97 [ms] Application profile `swapping': 13645.9 KByte/s Application profile `installing': 15552.0 KByte/s Application profile `Word': 19684.1 KByte/s Application profile `Photoshop': 17932.0 KByte/s Application profile `copying': 18711.3 KByte/s Application profile `F-Prot': 10046.9 KByte/s Result: application index = 15.2 !!! WARNING: application profiles inaccurate since measured read-only ATA disk: HDS722516VLAT80 Serial #: VNR43EC4C9ULGM Firmware: V34OA60A Version of specification: ATA-ATAPI-6 Buffer size: 7938 KByte Supported UDMA modes: 0 1 2 3 4 5 UDMA mode 5 active. capacity (28-bit addressing): 268435455 sectors (131072.0 MByte) Capacity (48-bit addressing): 321672960 sectors (157066.9 MByte) Acoustic management supported but disabled. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzi Opublikowano 25 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2004 Nooo, to to juz owszem calkiem OT :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość PL4Y3R Opublikowano 25 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2004 ja tam nie wieze w samsungi slyszalem te starsze w dzialaniu:) pisk zgrzyt wytrzymac sie nieda... ibm-y i baracudy rzadza :) mam wd sprzed 7-8 lat i wcale nie jest glosny jak na taki staroc :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzeg255 Opublikowano 25 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2004 ja tam nie wieze w samsungi slyszalem te starsze w dzialaniu:) pisk zgrzyt wytrzymac sie nieda... ibm-y i baracudy rzadza :) mam wd sprzed 7-8 lat i wcale nie jest glosny jak na taki staroc :)Mam samsunga i w porownaniu do baracudy jest super cichy. takze nie wiem jakie ty samsungi slyszales 8O Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ste3an Opublikowano 25 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2004 To ja moze rzuce testami jakie robilem wczoraj na IBM/Hitachi DeskStar 7K250 160GB 8MB PATA. Dysk sformatowany, pusty, partycja NTFS, klaster domyslny: HdTach 2.70: PcMark 2004: h2benchw: Disk: test1 Capacity: CHS=(20023/255/63), 321669495 sectors = 157065 MByte Interface transfer rate w/ block size 128 sectors at 0.0% of capacity: Sequential read rate medium (w/out delay): 59641 KByte/s Sequential transfer rate w/ read-ahead (delay: 1.18 ms): 87520 KByte/s Repetitive sequential read ("core test"): 87821 KByte/s Random access read: average 12.64, min 1.58, max 22.15 [ms] Random access read (<504 MByte): average 5.89, min 0.09, max 10.97 [ms] Application profile `swapping': 13645.9 KByte/s Application profile `installing': 15552.0 KByte/s Application profile `Word': 19684.1 KByte/s Application profile `Photoshop': 17932.0 KByte/s Application profile `copying': 18711.3 KByte/s Application profile `F-Prot': 10046.9 KByte/s Result: application index = 15.2 !!! WARNING: application profiles inaccurate since measured read-only ATA disk: HDS722516VLAT80 Serial #: VNR43EC4C9ULGM Firmware: V34OA60A Version of specification: ATA-ATAPI-6 Buffer size: 7938 KByte Supported UDMA modes: 0 1 2 3 4 5 UDMA mode 5 active. capacity (28-bit addressing): 268435455 sectors (131072.0 MByte) Capacity (48-bit addressing): 321672960 sectors (157066.9 MByte) Acoustic management supported but disabled. lol hitachi takie dobre mialo byc a ja w hdtachu mam na wd 2mb cache 50mb average lol widac takie szybkie to one nie sa :roll: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 25 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2004 wyniki pokrywają się z samsungiem ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turzol Opublikowano 25 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2004 lol hitachi takie dobre mialo byc a ja w hdtachu mam na wd 2mb cache 50mb average lol widac takie szybkie to one nie sa :roll: HdTach jest malo wiarygodny - proponuje ci zrobic test w h2benchw a pozniej sie wypowiadac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AleX69 Opublikowano 25 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2004 turzol dobrze gada ... hdtach nie jest wiarygodnym testem ... za kazdym razem co innego ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Uneek Eth Opublikowano 27 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2004 Doprowadza mnie ostatnio do szału mój WD1200JB. Świst który wydaje jest nie do zniesienia. Szukam dysku który jest CAŁKOWICIE bezgłośny, nie może być słychać NIC !! A już zwłaszcza świstów/pisków itp. Podobno nowe Samsungi są bezawaryjne i bardzo ciche. Zastanawiam się nad tym modelem: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=25474067 Wydajność nie jest priorytetem. Miałem to samo - metaliczny świst z WD1200JB był nie do zniesienia - (zwłaszcza wieczorem i w nocy),. Wymieniłem na Seagate i jest SpoX. Dysk cichutki - zero szumów, niekiedy słychać prace głowicy - ale jest dobrze zapchany ze 160GB 15GB wolnego... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jakac Opublikowano 27 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2004 Barracuda 160GB 8MB PATA <- posiadam to coś i jak dla mnie jest niesłyszalna, no może od czasu do czasu jeżeli jest mocno obciążona to cicho zamruczy :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Meetos Opublikowano 29 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2004 Witam Co Wy wiecie o ... głośności dysku. :wink: Seagate Baracuda II 7200 rpm. Kto słyszał wie o czym mówie. To nie żaden świst czy pomruk. To ZGRZYTY I CHARCZENIE :evil: :!: Co prawda dysk ma 3 lata, szybko działa itp i z tego jestem zadowolony - ale chałas jest naprawdę potężny. Dysk słychać w dzień, a o nocy już nie wspominam. :cry: Na dodatek mam zdjęte boki budy ... ech ( 8O budzi moją kobietę jak kompa wyłączam i wie kiedy się kładę 8O :wink: ) Będę go teraz wygłuszał - tylko maty mi brakuje ale to inna sprawa. Chociaz mam z tym dylemat. Ponieważ temp dysku wacha się od 45-58* :!: Chę go wrzucić w kieszeń, obwarować matą i zamknąć -(normalnie się ugotuje) ale w górnej części kieszeni wytnę otwór na radiator wielkosci połowy HDD - styknie chyba aby ochłodzić. Więc mam nadzieję że się uciszy i schłodzi. Pozdrówka to @LL 8) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cruel Opublikowano 30 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2004 Ja potwierdzam słowa turzola - Hitachi DeskStar 7K250 jest dyskiem niesłyszalnym. A że przy okazji jest chłodny i wydajny, tym lepiej... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzi Opublikowano 31 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2004 Witam Co Wy wiecie o ... głośności dysku. :wink: Seagate Baracuda II 7200 rpm. Kto słyszał wie o czym mówie. To nie żaden świst czy pomruk. To ZGRZYTY I CHARCZENIE :evil: :!: Co prawda dysk ma 3 lata, szybko działa itp i z tego jestem zadowolony - ale chałas jest naprawdę potężny. Dysk słychać w dzień, a o nocy już nie wspominam. :cry: Na dodatek mam zdjęte boki budy ... ech ( 8O budzi moją kobietę jak kompa wyłączam i wie kiedy się kładę 8O :wink: ) Będę go teraz wygłuszał - tylko maty mi brakuje ale to inna sprawa. Chociaz mam z tym dylemat. Ponieważ temp dysku wacha się od 45-58* :!: Chę go wrzucić w kieszeń, obwarować matą i zamknąć -(normalnie się ugotuje) ale w górnej części kieszeni wytnę otwór na radiator wielkosci połowy HDD - styknie chyba aby ochłodzić. Więc mam nadzieję że się uciszy i schłodzi. Pozdrówka to @LL 8) wez dwie rownej dlugosci gumki od majtek przywiaz obie do miejsc na dyski w dziurki od srubek tak aby sie zrobily dwie literki U poluz na tym dysk masz bezglosny (w Twoim mniemaniu) dysk a teraz wrocmy do dyskusji o faktycznym problemie czyli sfiszczacych talezach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Meetos Opublikowano 31 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2004 Już sobie dałem radę: http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=74725 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smiechoo Opublikowano 31 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2004 Witam! Jeśli chodzi o ciszę, to zdecydowanie polecam Samsunga z literką N na końcu w oznaczeniu modelu. Na normalnych ustawieniach w wyciszonym kompie słychać było cichutkie pierdzenie, po zmianie ustawień AAM czy jakoś tak przy pomocy softu jedynym objawem pracy jest zapalenie czerwonej diodki. Aha - wcześniej miałem poprzedniego "demona" ciszy - Barracude IV, którą było niestety słychać, Samsung jest dużo cichszy. Pozdroofka Smiechoo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwiecień Opublikowano 31 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2004 I właśnie o całkowitą ciszę mi chodzi :D Jakoś nik nie chce kupić mojego WD :( Ale gdy tylko go sprzedam kupuje Samsunga :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ste3an Opublikowano 31 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2004 niech przemowia cyfry, cyfry ... wg producentow Seagate 25 dBA Maxtor 27 dBA Samsung 28 dBA (27 dBA idle) IBM/Hitachi 28 dBA Raptor 32 dBA (36 dBA seek) Caviar 33 dBA wg benchmark.pl ... Najcichsze dyski: Seagate Barracuda 7200.7 i Hitachi Deskstar 7K250 Najchłodniejsze dyski: Samsung SpinPoint, Hitachi Deskstar 7K250 that's all folks ha i tu mowisz zle ludzkie ucho rozruznia roznice halasu co 3 decybele :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...