tomasir Opublikowano 22 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2004 Witam Czy takiego kleju można użyć do klejenia bloku wodnego? A oto sam klej: Klej Epoxy Dragon mosiądz,dwuskładnikowy. Przeznaczony m.in. do klejenia ze sobą metali kolorowych. Spoiny wytrzymują temp. -40 do 120 stopni C, czyli blok wypadałby mniej więcej po środku, co przy prawdopodobnym przesadzeniu przez producenta nie miałoby znaczenia. Podajcie za i przeciw takiemu klejeniu. Z góry dziękuję za pomoc UPDATE: tu troszkę o tym kleju http://www.jotte.com.pl/modules.php?name=S...rticle&artid=52 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ayem Opublikowano 22 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2004 generalnie to nie wiadomo jak takiklej bedzie reagowal na dlugotrwaly konatakt z woda i ewentualnymi dolewkami, pozatym chcesz tylko kleic czy takze skrecac? samego klejenia nie polecam, ewentualnie oring + sruby + dodatkowo klej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasir Opublikowano 24 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2004 Przy mojej kontrukcji bloku skręcanie nie wchodi w rachubę :( A co do kleju to jednym z zastosowań niego jest właśnie napraw instalacji wodnych, więc sama woda nie powinna na niego destrukcyjnie działać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cronosik Opublikowano 24 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2004 Klej Epoxy Dragon jest bez nadziejny schnie ok 48h i mi sie rozkleil po 4 dnia i blok zaczal przeciekac podobno najlepszy jest patex jutro moze kupie i bede kleil :) Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ryba_8 Opublikowano 24 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2004 A lutowac nie możesz? Najlepsze rozwiązanie, choć nie najprostrze. W sumie to lepszy od distalu, ale wiem, że w Karku jest sklepik z żywicami i klejami specjalnymi - tam Ci doradzą coś extra mocnego. Jest taka żywica z kauczukowymi granulkami, elastyczna i ekstremalnie wytrzymała. Kosztuje jak za zborze, na dodatek trzeba 1kg kupić, ale można z niej samoloty lepić. Utwardza się48h, max wytrzymałości po 7dniach, kosztuje jakieś 140zł (Wawa, więc u Ciebie będize taniej ciut...) Nie polecam klejenia, pokombinuj w wkręceniem szytftów, nagwintowaniem i przykręceniem, a klej jako doszczelniacz tylko. Nawet najlepszy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ayem Opublikowano 24 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2004 hmm distal i patex sa osiagalne w obi - tam widzialem ostatnio jak bylem :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasir Opublikowano 25 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2004 Klej Epoxy Dragon jest bez nadziejny schnie ok 48h i mi sie rozkleil po 4 dnia i blok zaczal przeciekac podobno najlepszy jest patex jutro moze kupie i bede kleil :) Pozdrawiam To spytam jaką metodą kleiłeś? Jedna, 2 warstwy? A co do schnięcia to na pojemniku z pompką sprawdzałem i klej schnie ok. 24h (przynajmniej ja takie wrażenie odniosłem). A ponadto której wersji kleju używałeś - jest ich kilka... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ayem Opublikowano 25 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2004 hmm schniecie kleju do "zaschniecia" a do otrzymania pelnej wyrzymalosci to 2 rozne rzeczy - tak tylko zauwazam :} Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nazir123 Opublikowano 25 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2004 akurat klej epoxydowy Dragon ma 2h czas schnięcia i 24h czas do pełnej wytrzymałości (przynajmniej ten który używałem do klejenia pojemnika) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ayem Opublikowano 25 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2004 tia niestety moje doswiadczenia z dragonem wkazuj ze duzo zalezy od partii :| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cronosik Opublikowano 25 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2004 No ja wam mowie co ja mialem. Do pojemnika z pompka sie nadal. i jest ok ale z blokiem nie dal rady kleilem 3 warstwy wszystkie schly 48h ale najwidoczniej nie wytrzymal cisnienia. Tak czy tak sie rozkleil... Narazie nie moge kupic pleksy wiec nie przetestuje pateksa... A nie wiecie moze czy jest pleksa w obi?? Alles ins Obi :) Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...