Skocz do zawartości
David_69

HiS Excalibur R 9200 128DDR/128bit OC??

Rekomendowane odpowiedzi

Ludzie mam problem. Mam HiS Radeon (Excalibur) 9200 128DDR/128bit (250/200) i chciałbym go podrasować. Oryginalnie jest tylko radiator na rdzeniu (dałem tam wiatrak), a na pamięci nie. Jak na złość żeby założyć tam radiatory jest mało miejsca (pamięć obu stronna) bo kondensatory stoją obok.

I mam pytanie czy ktoś ma tą grafe, i jeśli tak to jakim qrde sposobem założył tam radiatory.

Próbowałem ale wydaje mi się że te które tam dałem są zdecydowanie za małe!

I ile typujecie żeby ją podkręcić??

290/475??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

9200 to lipa do krecenia

ael pierdzielisz

moj leci 295/445 bez zadnych modyfikacji .. po ustawieniu jakis wentyli dmuchajacych na memki (jeszcze nie obkeilem radiatorami bo mi sie nie chce :P ) leci sobie 300/475 ... ale zadne waitrak nie owieje dobrze memek .. jak zaloze radiatory na pamieci to powalcze jeszcze ..

popatrz pod moim avatarem na wyniki w 3dmarkach .. to ze twoj 9200 jest lipny to nie znaczy ze kazdy .. karta podobna wydajnoscia do gf3ti200

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli tylko dmuchasz na karte ale radiatorów nie masz??

Bo mam ten sam problem. A ten gość pewnie ma NO NAME 9200 ;-) A masz tego Atik'a z pamięciamui z obu stron??

PS jak uimieścisz nań radiaty to wyślij mi zdjęcie please!!

PS 2: czym to kręcisz tzn. jakim programem ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

człowieku: widzisz gdzie są kości pamięci i tam kupujesz take radiatorki co będą pasowąc, najlepiej o dużej powierzchni mocujesz SZTYWNO (ewentualnie klej SUPER przewodzący temp) i jazda + zamontopwany wiatraczek na procesorze :D

Jak zamocujesz to dej znać!

Masz taką ??

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój poszedł pod 270 i bez problemu przeszedł kilka testów 3D Markiem, ale wyniki wychodziły coraz gorsze, więc wyłączyłem kompa, ściągłem obudowe a ze środka buchnęło gorącym powieczem jak ze sauny ;) Jaki z tego wniosek ? Standardowe chłodzienie Excalibura 9200 nie nadaje się do OC...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem takie coś tylko R9000 - wygladem prawie identyczny, tylko inny kolor PCB ;) Bez modyfikacji chłodzonka wycisłem tyle :

http://service.futuremark.com/compare?2k1=6603034

I zobaczcie na jakim procku, to nie był BARTON tylko 2000+ puszczony na 11x166 - wyzej nie chciał iść :lol: bo stepping AO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już wiem czemu dalej mam taki marny wynik - z jakiejś bliżej nie znanej mi przyczyny po podkręceniu rdzenia np do 300 Mhz , i zapisaniu ustawień mam wartość jaką wybrałem ale po włączeniu jakiejś aplikacji 3D (np 3D Mark) taktowanie spada do standardowego... Nie wiecie dlaczego tak jest ? Lipna karta czy co ? Pomocy... :cry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No na razie zakończyłem kręcenie Radka. Problem z taktowaniem rozwiązałem poprzez zmianę Rivy na Power stripa. Wynik myślę że całkiem spok

3D Mark 2001 SE 7908 ptk

3D Mark 2003 1305 ptk

Wynik przy taktowaniu 300/480

Z rdzeniem chciałem lecieć wyżej , ale przy 320 wydaqjnosć drastycznie spadła :cry: Z pamięciami też nie chciałem szaleć bo nie mam na nich żadnego chłodzenia. No i pokonałem qmpla na Fx 5200 więc MISSION COMPLETE 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na moim sprzecie, udalo sie podkrecic radka do 275/225 (Barton krecony w tym czasie do 2320mhz - 11x210)

Zapewne mozna by wiecej wycisnac z niego, ale przez brak aktywnego chlodzenia na rdzeniu oraz "gole" pamieci, moge dojsc do tej granicy, bez krzaczenia obrazu. Zamierzam zakupic w niedlugim czasie radiatory na pamiec i moze jakis wiatraczek, to wtedy poszalejemy :P Slaba pamiec ram (1x256 good ram 400) zaniza pewne wynik, ale wymiana rowniez w niedlugim czasie ;)

Wyniki:

3dMark 2k1se -> 7493

3dMark 2k3 -> 1222

Sterowniki z ktorych korzystam to Omega 2.5.51 (Catalyst 4.6)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na moim sprzecie, udalo sie podkrecic radka do 275/225 (Barton krecony w tym czasie do 2320mhz - 11x210)

Zapewne mozna by wiecej wycisnac z niego, ale przez brak aktywnego chlodzenia na rdzeniu oraz "gole" pamieci, moge dojsc do tej granicy, bez krzaczenia obrazu. Zamierzam zakupic w niedlugim czasie radiatory na pamiec i moze jakis wiatraczek, to wtedy poszalejemy :P Slaba pamiec ram (1x256 good ram 400) zaniza pewne wynik, ale wymiana rowniez w niedlugim czasie ;)

Wyniki:

3dMark 2k1se -> 7493

3dMark 2k3  -> 1222

Radiatorki na pamiec nie dadza Ci duzego przyrostu MHz, srednio 5 do 10, spowoduja na pewno ze pamiec nie bedzie sie grzala i bedzie stabilniejsza. Wynik masz troszke maly, proc masz porzadnie wykrecony (FSB 210) a to tez duzo daje w 3DM01. A pamiatki GoodRAM nie sa takie slabe, poczytaj w dziale RAM, sam mam jedna kosc przy timingach 2,5 3 3 6 spokojnie na 400MHz idzie :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyniki:

3dMark 2k1se -> 7493

3dMark 2k3  -> 1222

Radiatorki na pamiec nie dadza Ci duzego przyrostu MHz, srednio 5 do 10, spowoduja na pewno ze pamiec nie bedzie sie grzala i bedzie stabilniejsza. Wynik masz troszke maly, proc masz porzadnie wykrecony (FSB 210) a to tez duzo daje w 3DM01. A pamiatki GoodRAM nie sa takie slabe, poczytaj w dziale RAM, sam mam jedna kosc przy timingach 2,5 3 3 6 spokojnie na 400MHz idzie :D

Rzeczywiscie z pamieci, da sie jeszcze wycisnac wieksze poty :P Dzialaja stabilnie przy 8,3,3,2.5 - synchro z prockiem 210mhz (przy 8,3,3,2 musialem zworkowac ustawienia biosu niestety) co dalo mi dodatkowe 71 punktow w 3dMarku 2k1, czyli w sumie 7564

3dMark 2k3 dostal 2 punkty dodatkowo :D -> 1224

Boje sie tylko o zasilke - Feel 300W, moze nie pociagnac za dlugo "testow"... co o tym myslicie, z wlasnych doswiadczen?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Faktycznie przydalaby Ci sie zmiana zasilki, Feel to co prawda nie Codegen, ale te 300W na podkrecony sprzet to moze okazac sie za malo :( Dobra zasilka o mocy 350W Modecom, Chieftec, Fortron z Allegro, czy nawet moj Hiper z podpisu dadza Ci mozliwosc spokojnego krecenia sprzetu :D Wiem bo mialem wczesniej 300W no name i napiecia przy podkrecaniu mialy naprawde duze odchylki 8O Teraz mam spokoj :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

7826 tyle ostatecznie udalo mi sie wyciagnac w 3dmarku2k1se.

A to za sprawa pamieci, ktora podkrecila sie jeszcze do 245. Jeszcze, zeby rdzen krecic wyzej, ach... :D

Na defaultowych ustawieniach (11x166, 250/200) osiagam 6632, takze overclocking daje troche punktow ;)

Co do zasilki, to rzeczywiscie jest kiepsko, na nominalnych ustawieniach (11x166) linia +12 ma 11,86, tak samo +3,3 odbiega od normy, bo ma tylko 2,72. Jak bedzie jakis przyplyw kasy, bedzie trzeba pomyslec nad zasilaczem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi