Skocz do zawartości
gizmoss

Zarombiste zasilacze !!!!!

Rekomendowane odpowiedzi

hej gizmoss - proponuje zrobić po prostu test - podłacz jakies uczciwe obciążenie coby z 40A na 5V popłynęło... (no kilka żarówek motocyklowych na 6V da rade)... myslę że mimo ze to tylko 80% ocbiążenia spowoduje ... no właśnie? czy obwody zabezpieczające zadziałają??

mozesz podać zdęcia wnętrza to popatrzymy....

btw - do twojego konfigu starczy zasilka za 70 zl z allegro :D (oczywiscie bez gwarancji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Noto wy wszyscy cieniutcy jestescie :lol: Na swoim Tracerze 400 mam nastepujace napiecia:

-3.3 - 2.85-2,9

-5 - 4,5-4,55

-12 -12,2-12,3

Juz chyba wiecie jakiego zasilacza napewno nie kupywac :lol: Szczegolnie bawi mnie napiecie 3.3 :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zasilacz z opsiu - Chieftec 360W HPC-360-202, a napiecia:

napiecie.........|.........średnia.........|.........max.........|.........min

3,3 V........................3,36 V....................3,39 V...............3,28 V

5 V...........................4,99 V....................5,11 V...............4,81 V

12 V.........................12,11 V..................12,40 V.............11,86 V

Vcore........................1,77 V....................1,92 V..............1,65 V

ps. vcore jest dziwny - powinno byc 1,75 V

wszystkei sa dziwner bo sa ogromne odchyły !! ale nie dziwie sie skoro to pomiar z softu ! napiecia mierzy sie mienrikiem !! soft reaguje na takie cos jak ruszenie wtyczka atx-kablem odrazu pod winda napiecia skacza a w rzeczywistoasci wcale sie nei zmieniaja daltego z tych pomiarow wnioskuje ze napiecia masz:

w stresie ok: (miernik mniej wiecej tak by powiedzail i niebylo by tych odchylen)

5,05V

3,36V

12,3V

1,75v

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W gruncie rzeczy napiecie Vcore zalezy od przetwornicy uzytej na plycie głównej, oczywiscie nie mozna zapominac ze fluktuacje napiecia Vcore zależą od napiec wytwarzanych od zasilacza ( bo jakby inaczej ). W zalezności od płyty jest to napiecie 5 V luv 3.3 V . Nawet dobra zasilka o napieciach stabilnych jak skala nic nie wskóra na kiepska przetwornice na płycie. Tak wiec wydaje sie podawanie napiecia Vcore jako miary jakości zasilacza nie ma sensu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Śmiejecie się z roply a ja na Antec True Power 550W pod obciążeniem mam następujące napięcia:

+5V 4.55 V :D

+12V 11.55 V :D

-12V -12.1V

-5 -5V

Prawie najdroższy zasilacz na polskim rynku a napięcia do (__|__), wcześniej miałem Deer'a 400W i ten podawał lepsze napięcia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdzane na kilku kompach, niestety miernika nie mam. Wszędzie bardzo podobnie, na każdym kompie napięcia strasznie słabe, co do objawów niestabilności to pojawiają się dopiero jak proca podkręcę powyżej 2.5GHz komp się po prostu wyłącza. Ale nie mam pewności czy to wina zasilacza. Ogólnie straszy szajs z tego Anteca, na dodatek jest głośny. Ale mam nadzieje, że wymienią mi to coś, co niby ma być zasilaczem na nową sztukę, ale coś czuje, że mogą być duże problemy.

Tak to jest jak człowiek chce kupić coś porządnego :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Śmiejecie się z roply a ja na Antec True Power 550W pod obciążeniem mam następujące napięcia:

-12V -12.1V

-5 -5V

Prawie najdroższy zasilacz na polskim rynku a napięcia do (__|__), wcześniej miałem Deer'a 400W i ten podawał lepsze napięcia.

nie narzekaj tylko uzyj mógu i mienrika a nie wierzysz w to co ci wróżka windows podaje :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

-12V -12.1V

-5 -5V

softem mierzac to zawsze gó.. pokazuje

ja jak mierzylem speed fanem to pokazywalo ze mam napiecie 4,68 na lini 5V a jak zmierzylem miernikiem to jest 4,99 - 5,01... podobnie z reszta napiec

masz bardzo dobry zasilacz nie wymieniaj go

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój przepis na dobre pomiary zasilacza: ;)

Składniki:

- Miernik (multimeter, woltomierz co kto ma)

- ofiara testów czyli Zasilacz

- pełne płyty cd/dvd w liczbie zgodnej z liczbą napędów

- mocna gra jak FarCry

Wykonanie:

Zawartość płytek cd/dvd kopiujemy na dyski tak by obciąrzyć maxymalną ich liczbę napędów. Zapuszczamy grę i znajdujemy miejsce gdzie jest możliwie niski fps. I mierzymy !!! Mierzymy oczywiście na molexie i wtyczce atx.

Dla niewtajemniczonych lub tych co po zmierzonych wartościach nie doszli jakie powinny być :lol: :

molex -> kabelki czerwony i czarny = 5V

molex -> kabelki żółty i czarny = 12V

ATX -> skrajny pomarańczowy i czarny = 3.3V (możecie uwierzyć na słowo, końcówka miernika zmieści się od "góry" w wtyczce ATX :D )

molex -> kabelki czerwony i żółty = 7V ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

-12V -12.1V

-5 -5V

Sprawdź miernikiem jak już koledzy radzą - bo to niemożliwe ...

Albo zasiłka do naprawy

Antec True Power 550W może nie mieć napięć powyżej nominału - ale nie tak niskie ...

Co do tego cudnego 500W za 140PLN z super wiatrakami (wartych pewno ze 40PLN) jego waga 1,40kg mnie rozwaliła ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gizmoss! do konf ktory podajesz wystarczyl by dowolna trzysetka ;-)

powiem ci tylko ze lepsze pięcia mam na mojej 300W Enlight i troszkę bardziej prądożernym konfigu ( tj palomino 1580MHz @ 1,78V czyli jakies dwa takie durony prawie ;-) i 9700pro kręcony na 395/680 czyli jeszcze jeden taki duron ;-) ) i poza 3,3 - 3,33; 5-5,00 ktore sa idealne odstaje pod obciążeniem 12v - 12,31; w idlu 3 i 5 jak wyzej za to 12 ma 12,19V;

pomiar z płyty ale z tego co wiem z k7s5a pomiary są bliskie prawdy :-]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no wczoraj mnie natchnelo na zmiane budy (mojego big towera z 2 kijowymi zasilaczami) na cos porzadniejszego zebym mogl sie pokazac na turniejach cs z czyms z klasa no i zamowilem chiefteca bx z 360w no i wypas hmmm cud miód :D kolejny zadowolony uzytkownik chiefteca dzieki temu forum :P bo tak nigdy bym nie pomyslal ze jest cos lepszego niz codegen ;> thx chlopaki :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam

dajcie spokoj jak kupil zloma i jest zadowolony to niech bedzie :) dokupi kiedys cos pradozernego do tego kompa np.grafe z gornej polki to mu tylko dym z tego syfu pojdzie a i tak bedzie happy ze mial takie " cos "

nigdy nie zrozumiem ludzi ktorzy oszczedzaja na zasilaczach i ciesza sie ze maja takie dobre napiecia , nie biorac pod uwage ze taka dobra passa sie kiedys konczy i taki g..... zasilacz jak padnie to czasem potrafi spalic polowe komponentow kompa ale z drugiej strony " jak sie nie ma co sie lubi to sie lubi co sie ma " :) :) :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja na swoim Chieftec 420 DF mam następujące napięcia (mierzone miernikiem na wtyczece zasilającej):

idle:

+5V - 5,04V

+12 - 12,56V

Prime95:

+5V - 5V

+12V - 12,8 V

Martwi mnie to 12V w stresie. Fakt jednostka dość pradożerna: Athlon 1700@2205 MHz 2,1V, Radeon 8500 128 MB LE @290/270, reszta mało ważna. Jednak ludzie na forum nie takie rzeczy napędzali takim zasilaczem. Może to kwestia tego że Epox 8RDA napięcie dla proca bierze z linii 5V i przetworninca już trochę gubi 12V. Gdy bawiłem się w wiekszy hardcore (2258 MHz) 12V dolatwało do 12,92V, ale takich ustawień już proc nie wytrzymywał i wywalał Prime. Na 2205 MHz wszystko jest OK. Dodatkowo Chieftec jest niewymownie cichy. Czytałem że np. mocniejsze wersje Modecom lub Antec to dość głośne "pudełka". Dodam jeszcze że odczyty z płyty są zaniżane aż o 0,4 V dla napięcia 12 V.

Wracając do tematu, nie jestem pewnien czy Ropla uciągnęła by coś takiego pomimo wyższych oznaczeń. Też czytałem test na twojepc.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nie no ludzie... Przyszedł jakiś gościu z zasilaczem 50(o)W za 100zyla, zmierzył napięcia upośledzonym "miernikiem" na m0b0, powiedział, że radki są duże (kostki 2x3x2 wyciete ze zmietej folii aluminiowej nożem kuchennym przez małe dzieci w środkowo-połudiowej Azji?) i wielka afera z tego się zrobiła. Facet już chwilę nie pisze, pewnie już szlag trafił ten shit i 3/4 kompa...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do Tagana to mam mieszane uczucia - na Dirkvader.de flagowy model 480W wypadł IMHO słabo (idle 12.34V - stress 12.40V) i 15 miejsce pod względem zapewniania ruchu powietrza w obudowie (prawie na samym końcu) :roll:

http://www.dirkvader.de/frame.php?site=htt...agan-tg480.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi