Skocz do zawartości
Sir_emak

dlaczego moge potkrecic athlona xp tylko do 1800+@1900+?

Rekomendowane odpowiedzi

Mam amd athlon xp 1800+ i moge go podkrecic tylko do 1900+ (11.5*139Mhz). Jak podbije mu szyne do 144 Mhz (2000+), to windows sie wiesza, wyskakuje niebieski ekran na starcie. Nawet jak ustawilem napiecie procka na 1,85V(1,75V default), ramu na 2,6V(2,5V default) i grafu na 1,6V(1,5V default), nic nie pomoglo. Po podniesieniu napiecia juz rzadziej sie windows wiesza , ale i tak jest nie stabilnie. Zna ktos przyczyne tak malych mozliwości podkrecenia? Dodam jeszcze, ze po ustawienie procka na 2000+ temperatura nie przekracza 54stopni!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ehem, nie wiem. W sumie to i tak dużo, ale powinno być więcej. Winą obarczałbym jak już to pamięci (może noname). W każdym razie 2000+ powinieneś wycisnąć z niego bez problemu, ale dalej też by może troszkę poszedł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy sprzedajac procka sprzedawca CI dal pisemna gwarancje ze ten procek podkrecisz do 2000+. NIE. Kupiles procka 1800+ i mozna zaczac sie martwic jakby nie chodzil na czestotliwosci nominalnej. Kazdy egzemplarz procesora jest inny i wcale nie jest powiedziane ze kazdy sie podkreci tak samo. Wedlug mnie Twoje pytanie jest ......... Nie napisze jakie bo zaraz powiesicie na mnie psy za tak "brutalna" wypowiedz.

Pozdro

Dexter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dexter nie wkurzaj się tak, nie ma o co. Gość nie ma do nikogo pretensji tylko ew. chce wiedzieć co jest z jego kompem nie tak. Masz rację, są modele, które za ch*** nie chcą się kręcić, wiem o tym, ale co to k... nawet zapytać sięnie można. Wyluzuj trochę albo idź se zabakać.

Z tymi pamięciami to faktycznie, Elixiry są ok i niekiedy lepsze niż kingstony. W takim razie nie wiem, poszukaj tej opcji w biosie, może to coś da.

Z Panem Bogiem!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czesc. Mam ten sam problem tylko ze ja mam pamiatki PQI ktore ida na 142, a procek z serii AGOGA wiec to chyba wina pamieci.

Sproboj pozyczyc na chwile od kogos pamiatki ktore dobrze sie kreca i wtedy bedziesz wiedzial co i jak.

pozdrowka :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heh ta opcja jest na mojej msi, bios ami. nie wiem czy na innych mobo jest ta sama. radze poszukac czegos blizszego. aha jak mialem ja jescze wlaczona, to pomagala zmiana cas z 2 na 2,5 jakies 7mhz wiecej. powodzenia :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dexter nie wkurzaj się tak, nie ma o co. Gość nie ma do nikogo pretensji tylko ew. chce wiedzieć co jest z jego kompem nie tak.  Masz rację, są modele, które za ch*** nie chcą się kręcić, wiem o tym, ale co to k... nawet zapytać sięnie można. Wyluzuj trochę albo idź se zabakać.

Wcale sie nie wkurzam. Co to znaczy zabakać ??

Odpowiedzialem na pytanie czemu jego procek sie nie kreci, bo nie kazdy jest taki sam i nie kazdy bedzie sie tak samo krecil ot co.Jeden pojdzie na 2400+ drugi tak jak jego maks na 1900+ a trzeci o ani jeden megahertz wiecej od nominalu. Tu na forum juz wiele razy bylo o tym pisane dlatego pytanie jest oklepane.

Pozdro

Dexter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm , ja mam troche inny problem . xp 1600+ odrazu po kupnie chodzil na 1800mhz czyli 2200+. cooler evercool cud 725 temp nawet w stresie przy upalach nie przekraczala 43C. teraz wszystko pow xp 1700+ czyli 1466mhz wylacza monitor podczas ladowania win , napieciami sie bawilem w kazdy mozliwy sposob. czyzby proc sie juz zmeczyl ? ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm , ja mam troche inny problem . xp 1600+ odrazu po kupnie chodzil na 1800mhz czyli 2200+. cooler evercool cud 725 temp nawet w stresie przy upalach nie przekraczala 43C. teraz wszystko pow xp 1700+ czyli 1466mhz wylacza monitor podczas ladowania win , napieciami sie bawilem w kazdy mozliwy sposob. czyzby proc sie juz zmeczyl ? ;)

No to teraz wymyslcie co u mnie jest nie tak :D

Procek Xp 2000+ AGOIA, cooler Titan TTC-D5TB(3), Pamiątki 256DDR Elixir Pc2100 CL 2,5. Puszczam je sobie na najlepszych timingach i sa stabilne. Natomiast, gdy chce podkrecic procka powyzej FSB 143, to zaczynaja sie buty. Zmniejszam timingi VCore Max, V na ddrach tez max i dalej buty. Agoia miala sie przeciez super krecic chyba nie???

No to czekam na odpowiedz (reszta "tajli" z mojego kompa w podpisie)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procek Xp 2000+ AGOIA, cooler Titan TTC-D5TB(3), Pamiątki 256DDR Elixir Pc2100 CL 2,5. Puszczam je sobie na najlepszych timingach i sa stabilne. Natomiast, gdy chce podkrecic procka powyzej FSB 143, to zaczynaja sie buty. Zmniejszam timingi VCore Max, V na ddrach tez max i dalej buty. Agoia miala sie przeciez super krecic chyba nie???

AGOIA to z xp1600,1700 to może i jedna z najlepszych serii. A jak w xp2000 to chyba jeszcze za wcześnie by wszystko powiedzieć. A patrząc na cpu data base widać że większość tych xp jest z serii agoia. A ponadto nawet procki z tej samej serii potrafią się kręcić bardzo różnie...

Z tych objawów co opisujesz wynika że to proc jest winien choć wyadałoby jeszcze sprawdzić czy to zasilka nie ma dość (raczej mało prawdopodobne).

Kupowanie xp2000 ponadto to raczej chybiony pomysł. Obecnie najbardziej opłacalne są xp 1600 (świetnie się kręcą), a w ostateczności 1700. Innych bym nawet nie brał pod uwagę (chyba że ktoś ma mało kasy i tylko na xp1500 starczy)...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

prawda jest taka ze pamieci ci nie ciagna :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2000+ to prawie samiuśki koniec serii, więc kręcić się nie będzie. Jak już to nowe Thoroughbredy B(q**a, ale to się ciężko pisze). Te powinny iść lepiej, ale u nas nawet ich nie kupisz. Na 2000+ to nawet AGOIA niewiele ci da, ale warto popróbować ;).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2000+ to prawie samiuśki koniec serii, więc kręcić się nie będzie. Jak już to nowe Thoroughbredy B(q**a, ale to się ciężko pisze). Te powinny iść lepiej, ale u nas nawet ich nie kupisz. Na 2000+ to nawet AGOIA niewiele ci da, ale warto popróbować ;).

No puscilem go na 2200+, a co do T-breda (tak łatwiej napisać :lol: ) To musze cie zasmucic Lisek pisal, ze sie kiepsko kreca... no coz... ;) Na P4 mnie nie bylo stac, a tak mam proc ostatni z serii, kiedys sprzedam i wsadze sobie do tej plyty Bartona (czy to bedzie mozliwe?)

Pozdr

MeHow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam 1600 + i odblokowany mnożnik jak kręcę magistralą to idzie na 1800+ jak mnożnikiem to na 1900+( 12x 133, 1.80V) , a temperaturę mam 38 stopni idle (wszystkie wiatraki puszczone na 7V), poprostu procek nie wytrzymije (tak mi się wydaje). No właśnie jeśli chodzi o kręcenie mnożnikiem to ja nie chce pójść wyżej, znaczy to że procek nie wyrabia, bo temperaturę mam niską ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No puscilem go na 2200+, a co do T-breda (tak łatwiej napisać :lol: ) To musze cie zasmucic Lisek pisal, ze sie kiepsko kreca... no coz... ;) Na P4 mnie nie bylo stac, a tak mam proc ostatni z serii, kiedys sprzedam i wsadze sobie do tej plyty Bartona (czy to bedzie mozliwe?)

Pozdr

MeHow

Jak w koncu go pusciles ?

Jakie temp ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozdr

MeHow

Jak w koncu go pusciles ?

Jakie temp ?

Puscilem na 2200+, udalo mi sie tez go puscic na 2300+ (tak mi wyszlo z obliczen) ale Mobo go nie wykrywalo jako 2300+.

Temp: przy standartowych ustawieniach V (:lol:) to 51idle i 54 stres. Ale jak zdejme bude i zasilke to mam okolo 39 w idle.

Pozdr

MeHow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...