Skocz do zawartości
Oort

IDEALNY komputer

Rekomendowane odpowiedzi

W tym poscie zamieszczam troszkie pytan, bo przymierzam sie w wakacje do zlozenia IDEALNEGO :) kompa - cichego przede wszystkim. Ma tez byc w miare ladny ;P bedzie wiec obudowa z plexi. Bedzie tez prawdopodobnie WC i jakis cichy zasilacz z termoregulacja (polecacie jakies firmy?)

1) Jak to jest z wentylatorami na kartach graficznych - wszystkie halasuja caly czas tak samo, czy reguluja predkosc obrotow? Slyszalem, ze jakies Asusy maja termoregulacje. A czy oprocz mx'ow sa jeszcze karty z samym radiatorem (moze jakies kyro?).

2) Jakie firmy oprocz Plextora i Teaca produkuja 'niezniszczalne' napedy cd/cdrw. Moze Sony? Chodzi o to, zeby dzialal tak samo po 5 latach uzytkowania. W tej chwili mam 4-letniego LG i powoli umiera - nawet czyszczenie alkoholkiem izopropylowym niewiele dalo - to samo z nagrywara Yamahy :(

3) Ktore elementy w zasilaczu grzeja sie najbardziej (oprocz tego duzego radiatora) - to na wypadek :) jakbym robil tez chlodzenie zasilacza woda - jaka bedzie wtedy potrzebna pompka, zeby schlodzic procka i zasilacz - 600 l/h wystarczy?

4) Tak z ciekawosci - dwa duze wiatraki (chociazby 12cm) na 5v beda cichsze od jednego na 7v?

5) Czy w przypadku zalozenia WB na procka i zasilacz bedzie konieczny obieg powietrza w obudowie? Pewnie niestety tak :P ale czy w takim razie wystarczy jeden wiatrak puszczony na 5 lub 7v?

Z gory dzieki za support :) Pozdrowienia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3) Ktore elementy w zasilaczu grzeja sie najbardziej (oprocz tego duzego radiatora) - to na wypadek  jakbym robil tez chlodzenie zasilacza woda - jaka bedzie wtedy potrzebna pompka, zeby schlodzic procka i zasilacz - 600 l/h wystarczy? 

Obawiam się że może nie wystarczyć

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no niestety :-( nie mozesz kupic karty typu gf2mx lub kyro II poniewaz komp nie bedzie idealny! obie karty nie maja Pixel Shadera wiec na mxie nie pograsz juz za pol roaku a kyro II to ci moz jeszcze na 1rok styknie i kuniec

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

elektrownia - enermax fajne robi, ale skad je w polsce wyczaic to nie wiem

poza CPu i GPU w kompie grzeje sie sporko rzeczy ale większość niewiele - chyba że dyzio, elektrownia, jeden wiatrak moze styknąć, ale lepiej zchłoź jakos lepiej ten dysk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no niestety :-( nie mozesz kupic karty typu gf2mx lub kyro II poniewaz komp nie bedzie idealny! obie karty nie maja Pixel Shadera wiec na mxie nie pograsz juz za pol roaku a kyro II to ci moz jeszcze na 1rok styknie i kuniec

no i dlatego nie chce zadnych mxow, chce znalezc dobra karte, ktora ma regulacje obrotow wentyli, wtedy byloby git i komp moglby byc idealny :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[2) Jakie firmy oprocz Plextora i Teaca produkuja 'niezniszczalne' napedy cd/cdrw. Moze Sony? Chodzi o to, zeby dzialal tak samo po 5 latach uzytkowania. W tej chwili mam 4-letniego LG i powoli umiera - nawet czyszczenie alkoholkiem izopropylowym niewiele dalo - to samo z nagrywara Yamahy :(

Ja mam od 3 lat creativa 48x i... nawet go jeszcze nie czyscilem :)

A chodzi jak zegarek... no może zegarki tak nie szumią :D

Polecałbym Ci kupno Creativa albo też Kenwooda... mówię oczywiście o tej 74x... to bylo to :))))

Znajomy ma i jak na razie nie sprzeda, ale jakby Ci się trafila oferta to warto kupic, bo one sa raczej niezniszczalne... młotkowi nic nie straszne hehe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Daj spokój z tym pixel Shaderem! Po co on komu. Taki np. T&L wprowadzono chyba 2,5 roku temu i ile jest gier wykorzystujących go?? Na palcach jednej ręki policzysz. Tak samo będzie z Bajer-Shaderami. Pomyśl jaki wydawca wypuści grę która będzie działać tylko na GF-4 Ti? Ile osób ten tytuł wtedy kupi, trochę za mało aby wypuszczenie jej się opłaciło. Te bajery rezultują tylko w benchmarkach które mają za zadanie nakręcać koniunkturę producentom kart graficznych. Takie Kyro nie ma T&L i przez to osiąga gorszą wydajność od np. CLAPa w 3Dmarku. A w grach? Ja nie zauważyłem abz Kyro bylo przez to wolniejsze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do wentylków na GPU polecam założyć większy radiator i wolniejszy wiatraczek.

Pixel Shader ma być podobno wykorzystywany w Unreal 2 dlatego warto go mieć, tylko dal tej gry :wink:

Tylko kiedy ona wyjdzie... :cry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie kupuj MXów ani Kyro. Chba że do low-end'owego kompa. Kup GF4Ti4200. Załóz mu (przyklej na Termopoxa) jakiś radiator od proca np. Volcano II, jeśli będzie się grzał walnij jakiś CICHY weltyl na 5V i tyle :wink:

Pompka 600'ka nie wystarczy, chyba że walniesz 2 chłodnice :) Kup 1200l/h, wtedy będzie mógł jeszcze z powodzeniem zrobić WC grafy!

Jeśli kombinujesz z cichym kompem- polecam weltyle Panflo (czy jakoś tak) są STRASZNIE CICHE. Mam takich kilka min. 92mm jak puszczem

na 7V są NIESŁYSZALNE

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...