Skocz do zawartości
MirekD

Internet pod Mandrake 10

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Pierwszy raz zainstalowałem Linux'a. Wszystko zainstalowało się dobrze, urządzenia wykryte, system śmiga ale... nie działa internet. Sieciówkę znalazł, automatycznie rozpoznał IP, maskę i całą resztę danych (dałem automat DHCP) bez problemu a internet nie działa - jak chcę wejść na jakąkolwiek stronę na przeglądarce mam komunikat : Wystąpił błąd podczas ładowania ... i nieznany serwer www....

Co to może być ?

może ktoś ma podobny problem ?

z góry dzięki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A zajrzyj do pliku /etc/resolv.conf czy masz tam wpisany serwer DNS. Może Twój serwer DHCP nie udostępnia adresu. Jeśli tak jest to wpisz do tego pliku linię:

nameserver 194.204.152.34
czy jakiego tam serwera używasz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jak to zrobić ? bo z Linux'a jestem zielonkawy !!!

ale jak patrzyłem w ustawienia internetowe to wykrywa mi 3 numery DNS.

Gdzieś czytałem aby zmienić eth0 na eth1 - czy to także może pomóc ? i jak to zrobić ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co, masz dwie karty sieciowe? Pierwsza zawsze ustawia się automatycznie na eth0, druga na eth1, chyba, że podasz inne ustawienia w parametrach lilo. A jaką właściwie masz kartę. Bo AFAIR mogą być problemy z 3Comami 3c9x na PCI.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ha, bo mi też już internet działa, pisałem z osobą, która jak zauważyłem Linux'a ma w małym palcu i po paru mailach internecik ruszył jak świeżo narodzony - niestety padł mi dysk, dostałem nowy na gwarancji ale . . . hmm maili nie odzyskałem. W każdym razie przy następnej instalacji tak zrobię, zobaczymy czy się uda od razu bez zmian po instalacji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi