MirekD Opublikowano 23 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2004 Witam. Pierwszy raz zainstalowałem Linux'a. Wszystko zainstalowało się dobrze, urządzenia wykryte, system śmiga ale... nie działa internet. Sieciówkę znalazł, automatycznie rozpoznał IP, maskę i całą resztę danych (dałem automat DHCP) bez problemu a internet nie działa - jak chcę wejść na jakąkolwiek stronę na przeglądarce mam komunikat : Wystąpił błąd podczas ładowania ... i nieznany serwer www.... Co to może być ? może ktoś ma podobny problem ? z góry dzięki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jenot Opublikowano 23 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2004 A zajrzyj do pliku /etc/resolv.conf czy masz tam wpisany serwer DNS. Może Twój serwer DHCP nie udostępnia adresu. Jeśli tak jest to wpisz do tego pliku linię: nameserver 194.204.152.34czy jakiego tam serwera używasz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MirekD Opublikowano 23 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2004 a jak to zrobić ? bo z Linux'a jestem zielonkawy !!! ale jak patrzyłem w ustawienia internetowe to wykrywa mi 3 numery DNS. Gdzieś czytałem aby zmienić eth0 na eth1 - czy to także może pomóc ? i jak to zrobić ??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jenot Opublikowano 23 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2004 A co, masz dwie karty sieciowe? Pierwsza zawsze ustawia się automatycznie na eth0, druga na eth1, chyba, że podasz inne ustawienia w parametrach lilo. A jaką właściwie masz kartę. Bo AFAIR mogą być problemy z 3Comami 3c9x na PCI. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MirekD Opublikowano 4 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2004 mam Realtek 9139 zintegrowany z płytą Gigabyte Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andriu Opublikowano 4 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2004 ......problemy z 3Comami 3c9x na PCI.a jakie ? bo według mnie to są najmniej problemowe karty, może sie myle, pod linuksem działają bezproblemowo, ale niewiem jak pod mandrejkiem, hmmmm.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bahor Opublikowano 5 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2004 jak wlaczysz plytke do instalacji, to na pierwszym ekranie jest wcisnij enter albo F1 to wcisnij F1 i wpisz "linux noapic" - pomoze na 100% Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MirekD Opublikowano 7 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2004 a co to znaczy ? Linux noapic ??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bahor Opublikowano 8 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2004 nie wiem... znam sie na Linuxie jak kura na pieprzu, ale sam tego szukalem i gdzies znalazlem na necie... i teraz net dziala :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MirekD Opublikowano 8 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2004 a ha, bo mi też już internet działa, pisałem z osobą, która jak zauważyłem Linux'a ma w małym palcu i po paru mailach internecik ruszył jak świeżo narodzony - niestety padł mi dysk, dostałem nowy na gwarancji ale . . . hmm maili nie odzyskałem. W każdym razie przy następnej instalacji tak zrobię, zobaczymy czy się uda od razu bez zmian po instalacji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...