Skocz do zawartości
rumianko

test radka 9500@pro i ti4200 na far cry

Rekomendowane odpowiedzi

Pecetowe grafy miażdża wszystkie konsole ale co z tego jak na konsolce i tak lepiej to będzie działać i wyglądać (tam pisze się pod daną platformę). Pecet to nie jest idealne rozwiązanie do gier!

Zgodze się z tym , że gry na konsole są dużo lepiej optymalizowane , bo w końcu konsola to sprzęt przeważnie na 5 lat , a przez taki czas to można się dużo nauczyć o danej konsoli.

"Pecetowe grafy miażdża wszystkie konsole ale co z tego jak na konsolce i tak lepiej to będzie działać i wyglądać"

Nie będzie lepiej wyglądać! Działać tak ale jak "zoptymalizują"

A wydanie tej samej gry na PC i obecne konsole wiąże się z optymalizacją , która głównie polega na poobcinaniu gry.

Przykłady skonwertowanych gier na konsole z PC:

Half-Life - PS2 , lepsza grafa , ale częstrze loadingi.

Wolfenstein - Xbox , podobno idealna konwersja , PS2 - gorsza jakość grafiki i przycięte poziomy.

MAfia - Xbox , gorsza jakość grafiki , poobcinane miasto (brak tylu zabudowań co na PC , mniejsza interakcja z otoczeniem) , częstsze loadingi - PS2 , wszystko to co na Xbox tylko w jeszcze większym stopniu.

Unreal2 - Xbox gorsza jakosć grafiki , chacząca gra.

Unreal Tournament 2003 - Xbox (tu UT Championship) , gorsza jakość grafiki , lekko przemodelowane poziomy (poobcinane).

Painkiller (dopiero wyjdzie) na Xbox , ale już w zapowiedziach było o przemodelowaniu poziomów gry - wiadomo co to oznacza :(

To samo z Far Cry na Xbox - wogóle gra ma być inna , nie będzie tak dużej wyspy.

Więc największą bolączką konsol na dzień dzisiejszy moim zdaniem nie jest ich czysta moc przerobowa , ale mała ilość pamięci , jeśli chodzi o konwersje gier z peceta i nie tylko! O wiele łatwiejsze byłby konwersje gdyby konsole dysponowały przy tej samej mocy obliczeniowej większą ilością pamięci.

To samo może być w przypadku premiery nowych konsol- PS3 , Xbox2 , NGC2. Konsole w chwili premiery pewnikeim będą posiadać lepszą grafę niż PC , ale może okazać sie że będą problemy ze skonwertowaniem np Half-Life 2 (vide PS2 i Half-Life) przez niewystarczającą ilość Ramu i gra będzie się częściej dogrywać albo poprostu będą mniejsze poziomy.

Sorry , że nie na temat , ale trudno , takie życie :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:arrow: T800

Wszystko pięknie tylko konsola XBox ma GF3Ti i celerona 733 i 64mega ramu a Doom3 na Xksie ma być niewiele gorszy niż na PC. Tylko, że na PC będzie wymagać procka ok 2.5Ghz (intel) grafe ok R9700Pro i 768Ramu do komortowej gry. Wsadź ten sam sprzęt do konsoli to zobaczysz co to potrafi. I nie łudź się, że gry na pececie będą optymalizowane! Na konsolach tak. Ale to się opłaca bo konsola nie zmienia się co pół roku tylko co ok 5lat! :D

Mimo, że konsola do gier jest lepsza to jednak wolę inwestować w Pieca! No nie wiem. Mam chyba jakąś manie! Hehehe. Ale niestety tam jest mało do grzebania! :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja zawsze myslalem ze wlsnie te efekty jak odbicia na wodzie czy ta para to jest caly urok DX9 ale niestety jakies tam minimalne efekty swietlne ktore tak na serio jak by nie bylo screenu to bym nigdy nie zobaczyl ze to jest wlasnie roznica DX8 a DX9 w far cry. mam nadzieje ze wkacu wyjdzie jakas gierka ktora bedzie miala efekty ktore sa warte wydania 1100zl. za grafike.

w tym momecie jak bym mial kupic grafe to na pewno bym nie kupil za taka kase, najlepszym rozwiazaniem jest Ti + 768MB ramu wtedy gierka nic nie tnie nawet na wlaczonym AAx4  8O sprawdzilem to tez na duronie 1400!! i nie tnie.

ja sprawdziłem na fx 5900xt na xp 1700+@1100MHz (tak 1100) i na XP1700+ @2100MHz ...i żadnej różnicy nie zauważyłem (prawie wszystkie detale na high)....za to na radku 9500@pro już się cieło nawet na bartonie 2500+@2200MHz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:arrow: T800

Wszystko pięknie tylko konsola XBox ma GF3Ti i celerona 733 i 64mega ramu a Doom3 na Xksie ma być niewiele gorszy niż na PC. Tylko, że na PC będzie wymagać procka ok 2.5Ghz (intel) grafe ok R9700Pro i 768Ramu do komortowej gry. Wsadź ten sam sprzęt do konsoli to zobaczysz co to potrafi. I nie łudź się, że gry na pececie będą optymalizowane! Na konsolach tak. Ale to się opłaca bo konsola nie zmienia się co pół roku tylko co ok 5lat!  :D 

Mimo, że konsola do gier jest lepsza to jednak wolę inwestować w Pieca! No nie wiem. Mam chyba jakąś manie! Hehehe. Ale niestety tam jest mało do grzebania!  :wink:

TU macie opis , jak zamierzają przenieść Doom 3 na Xboxa , ciekawy tekścik :D

Jak wyjdzie to się okaże jakiego potrzeba będzie sprzęta aby pograć na Ful wypas.

Nigdzie nie napisałem , że gry na PC będą lepiej optymalizowane :wink:

A jak byśmy wsadzili do konsoli sprzęt który napisałeś to byłby POWER nie z tej ziemi :D , szczególnie ta ilość RAMU :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kojak_ct - wejdz na byle jaka strone o konsolach i sie dowiedz czemu wystarczy gf3 i 700MHz proc, bo mnie draznisz.

Poznaj podstawy i sie udzielaj.

Wiesz co? Nie chce mi się kolejny raz tłumaczyć na jakiej zasadzie to działa. Już kiedyś pisałem, czego konsola nie robi a co pecet musi! Masz chęć to poszukaj. Napisałem to w wielkim skrócie! Wogóle zauważyłem, że masz jakiś problem do mojej osoby od czasu napisania złego słowa o Splinter Cell: Pandora Tommorow. Masz do mnie jakiś problem to wal na PW. :evil:

PS. Teraz to się chyba zagotujesz!!! :twisted: Kilkanście dni temu przeszedłem całego SC:PT :lol: :lol: :lol: I to bez Cracka! :D 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...