Skocz do zawartości
Payti

SAPPHIRE RADEON 9800PRO ATLANTIS a OC na default chłodzeniu?

Rekomendowane odpowiedzi

Hi,

właśnie nabyłem to cudeńko :D . Jest to wersja Lite BOX z kabelkami i płytką ze sterami. Radiator jest trochę inny niż defaultowy ATI bowiem ma inny kształt i naklejoną nalepe na całości - czarną z logo SAPPHIRE ATLANTIS.

Wiatraczek jest dość mały ale i dość cichy :)

Czujnik temperaturki z panela Aerogate II umieszczony w pobliżu rdzenia układu GPU najbliżej jak się dało i odpaloną FARCRY w HIGH DETAL'ach pokazywał ok. 71-72 stopnie C max. Czy to niezbyt za gorąco?

Wszystko w zamkniętej obudowie, w której drugi czujnik wskazuje ok. 43 stopnie C.

W związku z tym mam pytanko czy jak @ ją na 412MHz GPU i 365MHz (730 DDR) MEM do poziomu XT na defaultowym chłodzeniu nie będzie już za ciepło dla niej?

Jakie macie max temperaturki na swoich Radkach 9800PRO@XT?

Czy konieczne są radiatorki na MEM?

Aha pamięci to HYNIX 2.8ns. 8)

Proszę o konstruktywne info! :wink:

-=Payti=-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hi,

właśnie nabyłem to cudeńko  :D . Jest to wersja Lite BOX z kabelkami i płytką ze sterami. Radiator jest trochę inny niż defaultowy ATI bowiem ma inny kształt i naklejoną nalepe na całości - czarną z logo SAPPHIRE ATLANTIS.

Wiatraczek jest dość mały ale i dość cichy :)

Czujnik temperaturki z panela Aerogate II umieszczony w pobliżu rdzenia układu GPU najbliżej jak się dało i odpaloną FARCRY w HIGH DETAL'ach pokazywał ok. 71-72 stopnie C max. Czy to niezbyt za gorąco?

Wszystko w zamkniętej obudowie, w której drugi czujnik wskazuje ok. 43 stopnie C.

W związku z tym mam pytanko czy jak @ ją na 412MHz GPU i 365MHz (730 DDR) MEM do poziomu XT na defaultowym chłodzeniu nie będzie już za ciepło dla niej?

Jakie macie max temperaturki na swoich Radkach 9800PRO@XT?

Czy konieczne są radiatorki na MEM?

Aha pamięci to HYNIX 2.8ns.  8) 

Proszę o konstruktywne info! :wink: 

-=Payti=-

Radiatory na pamieci nie zaszkodza napewno. A na rdzen proponuje juz standardowo, najlepsze mim zdaniem chlodzenie do Radka Arcitc Cooling VGA Silencer rev.2. Cena ok 55-60 zl.

Swoja droga masz wysoka temperature w budzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy ktoś z Was ma takiego Sapphire'a na defaultowym chłodzeniu @XT z zamkniętą budą. Chodzi mi o to jak to sie spisuje w praktyce!

Może kiedyś jak grosik się znajdzie dokoptuję sobie VGA Silencer'a i wtedy cool 8)

-=Jollo=-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK, a ma ktoś konfig bez żadnych dokładek niczego tylko na radiatorku i coolerku orginalnym Sapphire? Wytrzyma karta dłuższą eksploatacje ok 2 mies. (bo potem coś kupie) na @XT (412 GPU i 730 MEM)? :wink:

A tak apropo, trafił ktoś z Was na programik coby sprawdzić typ GPU czy R350 czy R360 bez zdejmowania radiatorka? :roll:

-=Jollo=-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam tego radka na default chlodzeniu i chodzi jak ta lala. Oczywiscie przerobiony na XT, (R360 no i PCB od XT, wiec kto by nie skorzystal???). Faktycznie troche sie grzeje, ale przeciez wszystko ma tolerancje na temperature znacznie wyzsza niz default. Moim zdaniem nie ma strachu, jak mi sie cos zwali to dam znac!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam tego radka na default chlodzeniu i chodzi jak ta lala. Oczywiscie przerobiony na XT, (R360 no i PCB od XT, wiec kto by nie skorzystal???). Faktycznie troche sie grzeje, ale przeciez wszystko ma tolerancje na temperature znacznie wyzsza niz default. Moim zdaniem nie ma strachu, jak mi sie cos zwali to dam znac!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na standardowym poszedł mi 425 rdzen.Temperatury nie mialem jak zmierzyc. Podejrzewam ze byly cos kolo waszych

Na wodnym chodzi do 465 bez artów (nie bawiłem sie wiecej bo przy 480 przed wgraniem biosu XT w tescie Mother Nature 2k3 byly kropeczki)

Temperatury mam

1. 440 rdzen i 720 mem: 33 idle 38 stress, otoczenie(wiec i pamieci~ 40)

2. 460 rdzen i 720 mem: 35,8 idle 40 stress, jw.

Temperatury z czujnika w karcie-pcb od xt i r360.

Jak widac warto zainwestowac w cos innego niz powietrze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@gregu:

Temperatury z czujnika w karcie-pcb od xt i r360.

Jakim programem mierzyłeś temp. z czujnika karty?

Jaką masz kartę dokładnie?

Ja mam Sapphire Atlantis R9800PRO@XT na pcb od XT i chciałem zobaczyć wyniki pomiaru temp. z czujnika na karcie. Jakim programem moge sprawdzić? Dotychczas mierzyłem sensorem od Aerogate II umiejscawiając go jak najbliżej rdzenia.

-=Payti=-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Użyłem riva tunera. Mimo ze stary i nie obsługuje catalystow 4.4, to dane z czujnika i z calej karty zczytuje.

Podaje predkosci i temperature, magistrale, ilosci potokow, a po wgraniu biosa, ze to r360 :D

Jesli jest jak ze wszystkimi czujnikami i programami podajacymi temp, dobrze jest wziąc poprawkę +/- 5 stopni

Ale i tak powiem, ze jest dobrze- na czucie-czyli paluchem po pamieciach i na pustym miejscu z drugiej stryny karty(pod rdzeniem) jak "mierzylem" było co prawda cieplo, ale to nie to co na glupim fx wczesniej. Pamiątki letnie-czyli kolo temp ciala, rdzen troszke cieplejszy.

Do tej pory osiągnełem 6580 na cat 4.4. Wiem ze z nowszymi sterami byloby lepiej(blizej 7000), ale cenie stabilnosc w AAO- a tu są bezkonkurencyjne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapomnialem dodac, ze mam dokladnie taką jak ty, saphire atlantis pro, na pcb xt, na rdzeniu r360, pamątki hynix 2,8

Wymiata

Btw- chłodzenie powietrzem to malo efektywna metoda, zanim zdjelem radiator i wrzucilem wodne, testowalem normalnie- powietrze schladzające rdzen ogrzewalo reszte karty....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Użyłem riva tunera. Mimo ze stary i nie obsługuje catalystow 4.4, to dane z czujnika i z calej karty zczytuje.

Podaje predkosci i temperature, magistrale, ilosci potokow, a po wgraniu biosa, ze to r360  :D  

Jesli jest jak ze wszystkimi czujnikami i programami podajacymi temp, dobrze jest wziąc poprawkę +/- 5 stopni

...

Gregu możesz mi podesłać Twoją wersję Riva Tunera , bo jakąś mam a nie znalazłem w niej temp. i prędkości wiatraka. Napisz jeszcze jaką masz kartę PRO@XT. Jeśli możesz to podeślij na payti@o2.pl lub wrzuć na jakiś upload i napisz gdzie leży.

THX,

-=Payti=-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podaje predkosci i temperature, magistrale, ilosci potokow, a po wgraniu biosa, ze to r360  :D  

...

Gregu możesz mi podesłać Twoją wersję Riva Tunera , bo jakąś mam a nie znalazłem w niej temp. i prędkości wiatraka. Napisz jeszcze jaką masz kartę PRO@XT. Jeśli możesz to podeślij na payti@o2.pl lub wrzuć na jakiś upload i napisz gdzie leży.

THX,

-=Payti=-

Coż

To riva tuner v.2 14C, z lutego bodaj...Sciagniete z www.guru3d.com

Ale moze sie myle, na pewno ma 14C.

Podglad temp jest w zakladce customize>i tam jest cos o ksztalcie ramu, klikam i sie odpala hardware monitoring

Zadna zakladka ustawien 3d nie dziala, ale to akurat jak i zczytywanie danych z płyty gł, karty i jej biosu dziala :?

Mam nadz ze pomogło

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gregu

Nic akiego nie znalazem :(

Wyslim mi rpsze na email - marektw@poczta.fm

Czy te temp mozna odczytac tylko po zmodowaniu - wgraniu biosu - z 9800 Pro @ XT ?

Coż, wysle po 17, bo w pracy jestem a mam to w domu.

I tak, tylko po wgraniu biosa xt to dziala, jak byl pro bios to nie chcialo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gregu

Mozesz podać linka ktory Bios mam wgrać a takze jak to zrobić najbezpieczniej :) ??

Jedyne co znalazłem to kolekcję Biosów - Radek Sapphire 9800 XT - ale 256 MB pamieci

http://www.ocfaq.com/softmod/bios.php

Znalazłem takze jakies biosy GigaCube 9800 XT 128 MB, ale czy to wejdzie ??

Pisza ze to chyba do gpu R350, i do pamięci Samunga 2,8 ns - ja mam gpu R360 i pamięci Hynixa 2.8 ns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadzam się z przedmowcą

a wam chlopaki- wyslalem bios dla markpl taki jak ja mam aktualnie, czyli na saphirka xt ze 128 mb ramu hynix podaje link

http://koti.mbnet.fi/elixir/Radeon/XT/R360...-128/index.html

wiec widac jakie tam sa biosy i od czego :D

a paity wyslalem rive tunera, na ktorym mi ten hardware monitoring dziala

Pozdro 4 all

G

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gregu

Mi tez miałes wysłac tą wersje rivaTuner na emaila :)

Ps

Radek juz smiga jako 9800 XT - tylko zegary skreciłem do poziomu 9800 Pro dopoki nie pozmieniac chłodzenia :)

Oki juz wysyłam :D

Musi działac

BTW:wczoraj udało mi sie na betkach catalyst 4.7 osiagnac 6620pkt w 2k3

Ale....obraz w troll lair byl lekko kiepskawy...wiec chyba wrocę do 4.4, a moze zainstaluje 4.6. Przynajmniej wynik sie zapisze w bazie 3dmarka. z 6200(jak jeszcze bios pro byl) to bylem 16...ciekawe jak teraz :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No kurde...

Odpalam

Strzalka obok customize po napisach 256-bit R360 (8x1) with 128MB DDR memory

wybieram hardware monitoring

i dziala

tobie nie :?

hmmm

nawet przed chwilą 2 razy odinstalowalem i zainstalowalem....nadal dziala

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W najnowszej Rivie tez juz to znalazłem :)

Co to jest ambient temperature ??

Core temperature to chyba własnie gpu ?

No!

Wydaje mi sie ze ambient to powietrza, czy otoczenia...ale nie jestem pewien. Zakladam ze powietrza, a w zwiazku z tym i pamieci. mam 34

A core to rdzenia of coz. tu mam 33,4 idle

Jak zapuszczam gre, czy marka to wzrasta o okolo 5 st.Chyba ze krece na 465 rdzen, to wzrasta o okolo 10

Pozdro

G

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi