Gregu Opublikowano 23 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2004 O ile wiem to z diody wewnatrz rdzenia. Więc jak masz tyle to się ciesz, znaczy ze dobrze założyłes :D Panikuj jak bedziesz mnial koło 80-100 :P Powodzenia w kreceniu I milego giercowania, bo po to sie takie karty kupuje :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarkPL Opublikowano 23 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2004 Hehe, no fakt :) W kazdym badz razie wentylato bede zmieniał w tym lub przyszłym tygodniu ( mam nadzieje ze uda sie załozyc ARCTIC VGA Silencer +DHES System SILENT REV3 ) Ps Myslisz ze mogę teraz na tym chłodzeniu odkręcić zegar gpu do poziomu oryginalnego 9800 XT :) ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregu Opublikowano 23 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2004 Hehe, no fakt :) W kazdym badz razie wentylato bede zmieniał w tym lub przyszłym tygodniu ( mam nadzieje ze uda sie załozyc ARCTIC VGA Silencer +DHES System SILENT REV3 ) Ps Myslisz ze mogę teraz na tym chłodzeniu odkręcić zegar gpu do poziomu oryginalnego 9800 XT :) ? Spoko Na standardzie walnelem 425 do testow, i nie bylo krzakow. co do temperatur to nie wiem, bo jeszcze wtedy nie mialem biosu xt. Standardowe chlodzenie skonczylo sie 2-go dnia, bo wiatrak mnie wqurzal Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarkPL Opublikowano 23 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2004 Gregu To jak myslisz, do jakiej temperatury gpu jest naprawde bezpiecznie działac :) ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregu Opublikowano 23 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2004 Bo ja wiem... CPU sie fajczy przy 120st chodzi bez błedów do 75st nie skraca mu życia(za bardzo) temperatura do 65st -5 lat pochodzi, potem jak sie nie spsuje to i tak sie zestarzeje 'moralnie' Oczywiscie inaczej jest w przypadku Intela a AMD, na niekorzyść AMD :( I wydaje mi sie ze ma to zastosowanie do naszego GPU, tym bardziej ze jest produkowany jak AMD w 0,13 microna(czy nm) Więc sam sobie odpowiedz, do jakiej wartosci warto ryzykowac nowiutką karte za 1000/1400 po przeróbce:) Cpu to tylko 300-500 zł(AMD) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarkPL Opublikowano 23 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2004 No wiec szybki test - podkreciłem do 430 rdzen - kilka minut 3dmarka - temp 59 stopni Teraz spada - jest obecnie około 52 stopni - i tak chyba zostanie Czyli podczas grania około + 10 stopni max ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregu Opublikowano 23 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2004 Chyba tak. Zapasik jest. Ale pamietaj ze programy diagnostyczne/czujniki/diody moga lekko przeklamywac, dlatego ja zawsze biore poprawke, ze jest 5 st wiecej. Zalezy jak mocno skrecisz karte. Walnij 420 na stale, a jak bedziesz mial lepsze chlodzenie to wtedy zaszalej. Pomysl- juz i tak masz szybciej niz xt, nawet jak właczysz aax8 i aniso 16 nie powinienes poczuc zadnego szarpniecia...chyba ze trafisz na giere w ktorej maczala paluchy nvidia...tego własnie nie lubie, logo nvidia a gram juz na ati.Optymalizacja pod NV FX i z<span style="color:red;">[ciach!]</span>y kod gry(via Deus Ex 2) to jedyne przypadki, kiedy cos moze lupnąc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarkPL Opublikowano 23 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2004 Probowalem np u siebie odpalic na High - Far Cry, 1280x960 - ale czasami FPS spada do okolo 15-20 klatek, a to mało :( A czasami mam około 40 FPSow, dziwne.... Co to moze być ? Ps Pamieci na ile moge dac bez radiatorkow :) ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregu Opublikowano 23 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2004 Sprawdz w jakiejs normalnej rozdzialce, ja uzywam w tej grze 1024x768, detale full, aniso i aa właczone. nie sprawdzlem fps ale nie widze lupania(na fx5200 bylo jak ch...). Tyle ze zegar mam na stale 441/730 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarkPL Opublikowano 23 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2004 No wlasnie Ja mam LCD gdzie nominalna to 1280x1024 :) Juz i tak dałem 1280x960 :) Np UT2004 smiga na full w 1280x1024 nawet i do 80 FPSow Wiec kombinuje jak moge zeby poszlo na czyms podobnym :) Ps Pamieci na ile moge dac bez radiatorkow ? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregu Opublikowano 23 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2004 Wlasnie troche potestowalem farcry...i zrobiłem etap:D Bajka grafa Wszystko max, minimalne fps 32, max 80. Bez aa i aniso byloby wiecej, ale jak grac to na maks:) Mi poszły max 800, ale zaraz je spuscilem w dol. Boję się. #dmarka 2k3 przeszły na 760. Zero artow. Ale bez chlodzenia sie nie bede bawil, bo nie chce jej przekrecic/spalic pamiatek. mam def dla xt i jest spoko, są ledwo letnie. Oczywiscie mierzenie palcem. Pamietam mierzenie samsungow na fx5200, te prawie ze juz parzyly:D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarkPL Opublikowano 23 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2004 Greg Ale sprawdz to w 1280x960 :) Czy dalej dziala wszystko na full FPS :) Porobilem testy i przy 1024x768 jest duzo szybciej, podobnie jak u Ciebie + okolo 40-80 FPS Karte podkrecilem do testu na 420/700 Hmm, tylko czasami mi wychodzi bład jak wychodzę z gry - ze coś tam memory nie moze byc na read itp.. - co to moze byc ?? A moze ma znaczenie ze Far Cry instalowałem jeszcze na komputerze za czasów GF 4200 Czyli masz teraz pamieci na 730 bez zadnego dodatkowego chlodzenia... :?: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregu Opublikowano 24 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2004 Nie sprawdzalem tej rozdzialki, sorki Za to sprawdzilem co innego. Nie bede juz jej wykrecal powyzej 700Mhz- jest za cieplo i przy 720-740 wczoraj prawie ze juz parzyły:( Trzeba zainwestowac w radiatorki niestety... Widziałem gdzies na allegro po 4 zł sztuka co daje 4x8=32zł plus koszt przesyłki, lub od kumpla w zestawie po 45. albo pokobinuje z blachą miedzianą i wolnoobrotowym wiatrakiem owiewającym karte, tylko to więcej zachodu Boje sie spalic pamiątki lub wykrecic je tak że bede musiał potem zejsc ponizej ustawien standardowych dla pro, bo wszedzie bedą arty A ten bład to nie wiem co to, mi tez sie kiedys pojawial...moze nie miec związku z kartą, tak po prostu jest:) A ambient temperature wczoraj miałem 38,9...rdzenia 40 przy 450Mhz...za ciepło jest Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarkPL Opublikowano 24 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2004 Hmmm No nie wiem czy za ciepło skoro na allegro pisali ze rdzeń na 9800 Po ma oryginalnie ponad 70 stopni :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martinii Opublikowano 24 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2004 Trzeba zainwestowac w radiatorki niestety... Polecam te: http://www.4max.pl/produkt.asp?g=25&gg=19&id=892 ...wolnoobrotowym wiatrakiem owiewającym karte, tylko to więcej zachodu Polecam ten: http://www.barwkomp.pl/index2.php?id2=menu...d_p=WENTZAFB123 Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarkPL Opublikowano 24 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2004 Martinii A czy przypadkiem po tej tasmie klejącej nie odkleją sie radiatorki jak sie pamięci trochę nagrzeją... ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martinii Opublikowano 24 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2004 MarekPL nieee, no cos Ty! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarkPL Opublikowano 24 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2004 Hmmm A masz wlasnie takie same radiatorki ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martinii Opublikowano 24 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2004 Tak i Ty mozesz je sobie zalozyc. Ja musialem 2 zeszlifowac o 3mm, bo pod Silencera nie wchodzily. Polecam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
R.i.P. Opublikowano 24 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2004 Hmmm A masz wlasnie takie same radiatorki ? juz to pokazywalem ale pokaze jeszcze raz... u mnie to tak wyglada: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Payti Opublikowano 26 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2004 Flashował ktoś może biosa 9800PRO na XT jakimś narzędziem pod windą? Słyszałem, że jest coś takiego jak WinAtiflash czy jakoś tak. -=Payti=- Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarkPL Opublikowano 26 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2004 Tak Ja to robiłem i nawet się udało :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Payti Opublikowano 26 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2004 Możesz podesłać tego sprawdzonego WinAtiFlash'a ? THX payti@o2.pl -=Payti=- Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punek Opublikowano 11 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2004 Siema! Jest taka możliwość, że na tym co mam w podpisie, i z zaśmieconym dyskiem, i sterowniki po dziforsie usunełem tylko poprzez "dodaj/usuń programy" mam tylko 90003dmarka2k1? Kurcze, musiałem odłaczyć cd romy bo nie chciał mi komputer odpalić :D pozdr Punek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregu Opublikowano 12 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2004 Punek Moze byc niedowoltowana karta, przez PSU Zmien zasilacz Jak musisz odłączać urządzenia znak że za słaby, w związku z tym mogą niższe wyniki tez wychodzić . 3dmarkow powinienes miec min 13k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
akademiks Opublikowano 19 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2004 sorry moze glupie pytanie ale mozecie mi poradzic jak z tego sapphire'a 9800pro zdjac chlodzenie??? mam z tym problem a nie chce uszkodzic karty a jest to karta na pcb od xt a wiec pewnie i na r360 wiec juz zamowilem sobie vga silencera i radiatorki tylko tego cholernego radiatora nie moge sciagnac pomocy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Immothep Opublikowano 19 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2004 było setki razy jak to zdjąć... bierzesz pincete, lub coś podobnego i sciskasz te kolki (od strony gdzie nie ma radiatora) jedonczesnie wypychając je... ot co cała filozofia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
akademiks Opublikowano 19 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2004 gdyby to bylo takie proste to chyba bede musial kombinerkami robic z geforce'a 4 sciskalem palcami i schodzilo a tu te zapinki czarne sa bardzo twarde Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MietmaN Opublikowano 20 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2004 Nikt tego tutaj nie napisał, więc ja muszę :) Wszystkie testy, jakie czytałem po pojawieniu się 9800XT wskazywały na temperatury rdzenia w okolicach 70C, mierzone czujnikami (nie było jeszcze zakładki overdrive w sterach). RivaTuner podaje dobre różnice temperatur - w sensie amplitudy, np. po zmianie chłodzenia, po podkręceniu, pod dużym obciążeniem, ale nie wiem, skąd je bierze. Korzystam z niego czasami, ale na codzień używam ATITool, który wskazuje na Silencerze na high obecnie ponad 60C w spoczynku, do 70C pod obciążeniem po OC (jest cholernie duszno i ciepło u mnie). Na firmowym chłodzeniu temp w spoczynku wynosiły właśnie 70C. Miałem wcześniej 9600XT Turbo od HISa - nie korzystałem wtedy z RivyTunera, ale temp podawana w zakładce Overdrive (teraz jej nie mam, chociaż mam PCB od XT i zflashowany bios) była identyczna z temp podawaną przez ATIToola. Myślę więc, że ten program jest bliżej prawdy. :P Dla tych GPU to normalna temp pracy - to w końcu 0,15 mikrona wykręcone do granic swoich możliwości. ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krojczy Opublikowano 12 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2004 A ja ma kilka pytani. Po 1 to jakim programem flasciach!ecie biosy tych kart? Po 2 to gdzie znajduje sie ta zakladka Overdrive gdzie moge odczytac temp. (moja karta to Radeon 9800 Pro) THX Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...