Skocz do zawartości
Artuxx

Barton 2500 , prime i temperatura

Rekomendowane odpowiedzi

Mam to co w podpisie jak zapuszcze prime to temp wzrasta do 52st czy to duzo , bo powiem szczerze ze troszke mnie to wkurza, procek na normalnym napieciu ,zalozony copper od thermala i pasta silikonowa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja na boxowym mam tylko 33-37 max 40 stopni wszystko na Asusie, a na dziodzie z procka max mialem 60 stopni!!! Dziwie sie ze tak malo!! Moze czujniki sa zrabane albo plyta oszukuje!!! Co o tym sadzicie??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie, 52C to nie jest jeszcze tragedia, można bez większych problemów jechać na prawie 60C (oczywiście max stress).

Pamiętaj, że o wentyle typu TT V7+ należy dbać= często czyścić z kurzu.

BTW. V7+ to już nie najnowasza konstrukcja, wyprzedzają ją w testach tańsze i cichsze Spire WRIV.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgodzę się z przedmówcą... trzeba o nie dbac... czyczenie z kurzu to podstawa! Ale to ma się chyba również do innych produkcji :)

Ja na swoim Barku puszczonym na 200x11 (1.75v) mam obecnie temp 36stopni, a w po godzinie prime miałem 47! V7+ na LOW!!!

Także masz chyba troche dużo...

Zdejmij radiator wymyj go, odkurz... przesmaruj proca na nowo i powinno być lepiej! Acha... mam jeszcze jeden wyciągający wenty z tyłu obudowy!

P.S.>>> nitro masz jakiegoś linka do testu gdzie Spire IV bije V7+??? Bo nie chce mi się wierzyć... :cry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co powiecie na taka sytuacje. Komputer jak w podpisie plus dwa wiatrolapy Arctic Cooling - Fan PRO Termal Control do wydmuchiwania i wdmuchiwania. Obroty:

[*]~2600 na procku,

[*]~1800 na zasilaczu,

[*]~1400 na Arcticach,

Zaznacze, ze obudowa jest typu MIDI (3 sloty 5''3/4 i 2 sloty 3''1/2). Podlaczone dwa dyski (jeden w kieszeni miedzy dwoma napedami CDRW i DVD). Karta graficzna chlodzona pierdzacym nieco wiatroloczkiem.

Temperatura w stresie (odpalony 3D Mark 2001 SE na kilkanascie minut) odczytywana przez MBM to

[*]54* na procku

[*]33* w srodku kompa

Nie za duza ta roznica? Czy Spire nie powinien tego lepiej ciagnac? Jakies sugestie? Opinie?! Czekam niecieprliwie i z gory dzieki!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tez sie zastanawialem nad tym, ze moze to blad, ale po otwarciu obudowy temperatura jest w okolicach 36-42* w zaleznosci od obciazenia. Wskaznik od obudowy wskazuje wowczas tak okolo 26*. Moj znajmomy ma ten sam wentylatorek na procesorze i zasilacz i ma analogiczne wskazania (inna plyta). Czyzby zla kombinacja? Ciekawostka jest fakt, ze temperatura nie zmienila sie mimo zaisntalowania dwoch arcticow do wydmuchiwania/wdmuchiwania! To znaczy procek grzeje sie jak sie grzal, ale w trybie idle, kiedy jest spokoj, temperatura spada nieco szybciej chociaz do poziomu i tak - moim zdaniem - zbyt wysokiego (~46* przy zamknietej obudowie). Dziwne rzeczy.

Czy problemem moze byc zle zalozenie wentylatora na procka. Kupujac bebechy poprosilem o zalozenie wentyla goscia w sklepie. Spieprzyl sprawe zakladajac go tak, ze zachaczal o plastikowa obudowe socketa. Zauwazylem to, kazalem zdemontowac, wzialem identyczny, nowy wiatraczek i postanowilem sam zlozyc w domu. Na procku pozostaly syfy z poprzedniego (biala pasta), to ja lekko usunalem i zalozylem nowy wentylek korzystajac ze znajdujacej sie na nim pasty (tej syfiarskiej bialej). Moze powinienem odczepic wentylka, oczyscic podstawke i rdzen i dac paste ze sreberkiem (mam jeszcze taka sprzed roku, nadawala by sie?)? Poradzcie cos ^_^. Dzieki serdeczne!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie, 52C to nie jest jeszcze tragedia, można bez większych problemów jechać na prawie 60C (oczywiście max stress).  

BTW. V7+ to już nie najnowasza konstrukcja, wyprzedzają ją w testach tańsze i cichsze Spire WRIV.

V7+ vs WR IV : http://www.oc-serwis.pl/?page=testy&id=90

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Osobiscie tez uwazam, ze temperatura w okolicach 50* to nic wielkiego. Na Athlonie 1330MHz (FSB 266) mialem taka i nie bylo problemu. Chodzilo mi raczej o skutecznosc systemu chlodzenia. Wydaje sie, ze komponenty sa z wyzszej polki a tu taka niespodzianka. Najciekawsze jednak jest to, ze temperatura procka malo zalezy od temperatury otoczenia. Czyzby bledy w przeplywie powietrza?

Dzis jeszcze sprobuje odpalic ten programik do zbijania goraczki (S2kCtl12b53.zip), ktory odlacza northbridge. Podobno pomaga. Swoja droga odpalilem go teraz w pracy na Duronie 600MHz i jak mi tempertarua procka (normalnie 31*) zjechala do temperatury otoczenia (26*), to... komp sie zawiesil :) hehe...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

V7+ vs WR IV :http://www.oc-serwis.pl/?page=testy&id=90

Dzięki >>VIP<< ! Faktycznie za 100zeta mniej mamy ten sam poziom wydajnosci jak na V7+ na low!!! szok!! hehe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...