Skocz do zawartości
sts

Podkrecam ale?

Rekomendowane odpowiedzi

Mobo GA-7VAXP + procek 2400@2800, podkreciłem procek poprzez zmiane mnożnika (poprzez dipa umieszczonego na mobo) ustawilem mnożnik X9. I chyba sie to tak liczy że 9X133 (bo tak idzie procek a nie na 166) czyli=1197. A windzie mi pokazuje (mieże to WCPUID 3.1a) pokazuje że to procek 2800+ (czyli 2277) czy ja to dobrze licze czy to się inaczej liczy, czy to dziwne czy normalne? Próbowałem jeszcze ustawiac wyzszy i nizszy mnożnik ale pecet niestartował, jedynie stratuje na AUTO i na mnożniku X9.

Aha i jeszcze jedno w programie WCPUID 3.1a pokazuje mi ze mam mnożnik X17, DDR na 267, system clok na 133,95.

:?:

Podsumowanie:

Czy ja to dobrze licze? (9X133=1197 a mam naprawde 2277)???????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Athlon 2400 zazwyczaj ma mnożnik X15. Obadaj w instrtukcji płyty czy mnożnik nie jest przełączany na wyższe dla tych procesorów. Znaczy czy nie pisze Ci że pod ustawieniem mnożnika 9x kryje się mnożnik 17x. Nie znam tej płyty ale może ma 8 bitowy mnożnik i sama przełącza na wyższe. Na moim starym asusie (KT133a) tak miałem....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W instrukcji pisze że jeżeli mam procek który wymaga mnożnika wiekszego niz 12,5 to nalezy ustawic dip na AUTO. I tak ustawiłem to mi wykrywa 2400 czyli ok, a jak ustawiłem X9 to mam 2800+, a jak ustawie niższy mnoznik to sie PC nieodpala :?:

A co do 8 bitowego mnoznika to ja niewiem w instrukcji tego niema a ja sie az tak bardzo na tym nieznam, może ktoś ma to mobo i wie jak to jest?

Ale podejzewam że zuli007 ma racje pod mnożnikiem x9 kryje się mnożnik X17.

Czyli X8=X16

X7=X15 itd.

Czy tak?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi