solostaron Opublikowano 25 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2004 Na poczatku chcialbym sie przywitać. nazywam sie Piotrek i od jakiegos czasu interesuje sie WC. Moje zainteresowania poszły na tyle daleko ze wlasnie zaopatrzylem sie w Eheima 1048 :) Jutro prawdopodobnie dostane także Black Ice. Sprzet jak widac bedzie niezly, ale odbiegam od topicu :) Musze jakos sensownie rozmiescic, wszystko bedzie upakowane w midi towerze, miejsca wiec za wiele nie bedzie. Ponieważ podstawą przy konstruowaniu mojego WC jest cisza chce wszystko dobrać i ustawić tak wlasnie aby miec jak najwieksza cisze. Nie zalezy mi na osiagach i roznica temperatury 1C nie zrobi mi roznicy :) Teraz wiec pytanie wlasciwe: Utopic Eheima czy nie utopic? Nie mam doswiadczenia wiec wole zapytac was niz eksperymentowac i kombinowac :) Tak chyba bedzie prosciej, a na pewno skuteczniej :-) Planuje zrobic taki uklad: Eheim->Black Ice>Blok (prawdopodobnie Crystal C3, albo cos innego, jeszce sie zastanawiam, prosze o sugestie). POki co tyle, chlodzenie GPU moze w przyszlosci, poki co mam grafe bez wiatraka :) Wielkie dzieki za wszelkie sugestie! Pozdrawiam Piotr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marsjan Opublikowano 25 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2004 Teraz wiec pytanie wlasciwe: Utopic Eheima czy nie utopic? Na początek włączyć pompkę i sprawdzić czy słychać buczenie na tle innych wydających odgłosy komponentów. Jeśli słychać -> topić lub izolować gumami, jak nie słychać -> dać sobie spokój. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vegan Opublikowano 26 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2004 topienie Eheima ... to profanacja Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 26 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2004 Zgadzam sie z przedmowca. Topienie EHEIMa to ostatecznosc. Raczej bym tego nie robil, te pompki sa nieslyszalne :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 26 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2004 Zobacz na zdjęciach z mojego WWW jak zamontowałem swojego 1048 Może jest niesłyszalna w porównaniu z innymi "bombowcami" ale troszeczkę ją słychać. Jeśli masz kiepską obudowę do może ona wpadać w rezonans pod wpływem drgać pompki. Ja osadziłem ją na podkładkach gumowych wyciszających - nie ma ich na zdjęciach -> układ cały czas jest modyfikowany, może niedługo zrobię aktualizację strony WWW Kluczem do cichej pracy pompki jest idealne odpowietrzenie układu - inaczej Eheim potrafi mocno hałasować. Sam miałem z tym problem, trzeba było potrząsać komputerem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
solostaron Opublikowano 26 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2004 Moich perypetii ciąg dalszy :) Wlasnie zaopatrzyłem sie w Black Ice, poniewaz jestem jednak słabo zorientowany czy to co dostałem to wlasnie Black Ice Extreme, prosze o weteranow o jakies sugestie jak poznac ze to wlasnie Extreme a nie Pro. Jest koloru czarnego, ale jak wiadomo to nic nie mowi. Ma zalozone choinki 10/14 chyba, srebrne (zdaje sie ze wykrecane), swoja droga chce je zmienic na 12/16. Taka operacja jest mozliwa? Z gory dzieki za podpowiedzi :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misyo Opublikowano 26 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2004 solostaron: www.mcs.pc.pl tam masz opisy i zdjecia BI. Sprawdź po prostu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiu15go Opublikowano 26 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2004 Moich perypetii ciąg dalszy :) Wlasnie zaopatrzyłem sie w Black Ice, poniewaz jestem jednak słabo zorientowany czy to co dostałem to wlasnie Black Ice Extreme, prosze o weteranow o jakies sugestie jak poznac ze to wlasnie Extreme a nie Pro. Jest koloru czarnego, ale jak wiadomo to nic nie mowi. Ma zalozone choinki 10/14 chyba, srebrne (zdaje sie ze wykrecane), swoja droga chce je zmienic na 12/16. Taka operacja jest mozliwa? Z gory dzieki za podpowiedzi :) wersja pro ma 25mm grubości a wersja extreme ma 45mm grubości Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...