Radek-GiereQ Opublikowano 8 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2004 a w ksiązeczce nieopisali? bo powiem Ci ze to czasem się róznie nazywa a w solteczkach są 2 takie opcje coś tam "Auto..." ale niepamiętam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ste3an Opublikowano 8 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2004 ja stawiam na zasilacz przetwornca moze byc walnieta :) znaczy dziala tylko piszczy :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr_the Opublikowano 8 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2004 te opcje podobno zmiejszaja możliwosci o.c. i jak wgrałem specjalny bios do o.c. to są zablokowane :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szulima Opublikowano 8 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2004 a w ksiązeczce nieopisali? bo powiem Ci ze to czasem się róznie nazywa a w solteczkach są 2 takie opcje coś tam "Auto..." ale niepamiętamnie rozumiem celu tego posta ani tonu, więc w podobnym stylu :evil: - może tak - co biosik, to inne opcyjki, na solteczku może opcyjka jest, na gigabajciku nie ma, nawet jeśli oba awardzika mają :twisted: paniemaju? "coś tam auto" ... to faktycznie, coś takiego na naszych GB jest, nawet sporo :lol: np Memory Frequency: [Auto] :lol: ---------------- Opcje obniżania zakłóceń powstały po to, by producent kiepskiej płyty mógł bezpiecznie przejść testy FCC. Ich uruchomienie ma sens wyłącznie wtedy, kiedy coś z powodu tych zakłóceń nie działa (np. komunikacja radiowa, itp). Przy podkręcaniu opcję należy wyłączyć, bo można procka do nieba posłać, a przynajmniej zdestabilizować system. Opcja sama w sobie nic nie zmniejsza, tyle że jak nagle podbije taktowanie o 20 Mhz, to ostro podkręcony procesor może się wywrócić (bo dla niego już każdy kolejny MHz to granica stabilności). --------------- A z tą przetwornicą - to by tłumaczyło dlaczego cewki piszczą non-stop albo przy bardzo dużym obciążeniu. Ale dlaczego takie maleństwo jak MBM (Motherboard Monitor) powoduje pisk? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek-GiereQ Opublikowano 8 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2004 skoro jesteś taki mądry i prześmiewczy to niezakładaj wątku tylko sam rozwiaż swój problem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr_the Opublikowano 9 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2004 spok to, jak sie wkurzę to rozwiażę ten problem prawdopodobnie dokręce trochę miedzi do tych piersciaków i pewnie przestaną piskać :lol: a może jakiś elektronik się wypowie ???? :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ecuadoo Opublikowano 9 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2004 Nooo może w koncu jakiś elektronik się odezwie... jade ze sprzętem w piątek (w czwartek święto)... później jeszcze "tylko" 14 dni wakacji od kompa... :cry: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr_the Opublikowano 10 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2004 to czekam na rezultaty :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CyberLord Opublikowano 14 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2004 Jade aktualnie na plycie Asus A7N8X-Deluxe i problem piszczenia pojawił sie przy podkreceniu Bartka2500@2200Mhz. Otoz temat jest mi dosc dobrze znany, zadziwiajace jest to,ze piszczenie zazwyczaj pojawia sie na prockach z rdzeniem Bartona. Problem rozwiazalem dosc nietypowo - wsadzilem w srodek cewki kawalek KIJA :))) Gwarancji nie strace a problemu sie pozbylem. W miedzyczasie trafil do mnie zasilacz ANTEC-350W (posiadam obecnie Chieftec'a 340W), wyjalem owe kijki i....sprzet przestal piskac(SIC!!) Co jak co ale na ANTEC'a mnie nie stac :( Moral -> Albo mam zwalone stabilizatory Chiefteca i wygladzaniem zajmuja sie wyjatkowo perfidnie koncowki przy procku albo wyjatkowego pecha....Lece poprawic moje KIJE :DD Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr_the Opublikowano 16 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2004 Więc -wcisnąłem kawałek zaostrzonego ołówka w cewki ale nic więcej nie dało po zalani ich superglutem sa już wystarczająco usztywnione i prawie ich nie słychać oprócz pewnych sytuacji i jak już pisałem np. przez 2 sekundy gdy się uruchamia Matherboard Monitor jest wyraźnie słychać pisk kiedyś myślałem że mi wentyl piska czasami ale po przesmarowaniu wszystkich doszedłem że to te cewki powyżej 2100MHz piskają, i to już nie drgają raczej a po prostu prąd o częstotliwości słyszalnej dla ludzkiego ucha piszczy???? Te cewki zamiast jednego bardzo grubego drutu miedzianego mają trzy cienkie druty poprzeplatane dlatego zastanawiałem się czy by nie dowalić jeszcze jeden już nawet skołowałem od kabla koncentrycznego jest podobnej grubości ale nie wiem czy dam radę bez odlutowania!!!! tych cewek to zrobić !!!! i czy coś da ??? :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ecuadoo Opublikowano 17 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2004 Byłem w serwisie została mi wydana nowa płyta. Zostałem bardzo dobrze obsłuzony przez serwis. Płyta okazała się wadliwa. I jeżeli macie z tym problem to raczej radze udać się do serwisu, podobnie jak mi powinna być wam wydana nowa płyta. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Madness Opublikowano 17 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2004 No to bardzo ucieszyła mnie twoja wypowiedź. Jak się okazuje zasilacz u mnie stabilizuje teraz lepiej napięcie lecz po otwarciu obudowy lekkie szumy z cewek dalej słychać Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr_the Opublikowano 18 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2004 Ecuadoo- no to masz fajnie że ci wydali nową płytę ale w twojej to bez podkręcania piskało i przy otwieraniu katalogów to rzeczywiście coś miałeś chyba na płycie zwalone, ja nie pójdę i nie powiem żeby podkręcili do 2200 i się wsłuchiwali przy uruchamianiu MBM bo mnie pewnie wyśmieją bo na standardzie 12,5x133 nic nie słychać nawet do 2100 jest cisza więc jak wymienię zasiłkę to może całkiem zniknie ten pisk ale z drugiej strony wiele ludzi to słyszy więc jak nie wymyślę czegoś innego to pewnie będę musiał się z tym faktem pogodzić!!!!! :lol: :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ecuadoo Opublikowano 18 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2004 Tak kiedyś siedziałem sobie i dumałem że te lekkie piski lub inne ustrojstwa moga byc spowodowane tym że płyta styka sie w któryms miejscu z obudową (wiem Ameryki nie odkryłem), to tez warto sprawdzić są wogóle jakieś inne kołki mocujące oprócz tych metalowych ( koloru złotego :D ) ? Jak montujecie swoje Mobo na ty kołach czy cosik innego stosujecie ? :] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yaa Opublikowano 17 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2004 Problem rozwiązałem przypadkowo... Bawiłem się ustawieniami w biosie, m.in. ustawieniami pamięci... Po przestawieniu na Agressive piski ustały... Więc to może problem z timingami pamięci, a nie cewkami, albo jednym i drugim... W każdym razie na tych ustawieniach cisza ! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechoo Opublikowano 17 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2004 Radzę nie wkładać żadnych metalowych (np. miedzianych) przedmiotów do tych cewek, a szczególnie robić zamkniętych pętli z miedzi na tych małych toroidach - w ten sposób zrobi się zwarcie na cewce i efekty mogą być nieciekawe. Takie piszczenie nie jest objawem zbliżającej się usterki, pozwolę sobie wyjaśnić skąd biorą się te dźwięki. Przetwornica w zasilaczu pracuje z częstotliwością około 50kHz, zaś po dwupołówkowym wyprostowaniu i odfiltrowaniu na napięcie wyjściowe z zasilacza nałożone są tętnienia o częstotliwości 2 razy większej, czyli 100kHz. Jeśli przetwornica na płycie głównej pracuje z częstotliwością zbliżoną do 100kHz (np. 95kHz lub 105kHz), to następuje interferencja z tętnieniami z zasilacza i powstają magnetostrykcyjne drgania rdzeni dławików ze słyszalną częstotliwością np. 5kHz. Zmiany obciążenia zasilacza przez poszczególne komponenty komputera może powodować niewielkie zmiany częstotliwości pracy przetwornicy zasilacza (to samo tyczy się przetwornicy na płycie zasilającej procesor) i dźwięki stają się mniej lub bardziej słyszalne. Mam nadzieję, że omówiłem ten problem (z punktu widzenia elektronika) wystarczająco dokładnie :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...