H@kowy Opublikowano 26 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2004 Mam procka 2,4 HT i nie mogę go podnieść powyżej magistrali 220 Mhz. Powyżej to występują błędy STOP, w programach(3dmark2003 q3), czasami sie win nie chcial wlaczyc. I wogóle procek działa niestabilnie powyżej magistrali 220 Mhz. A przy 2,8 to nawet win sie niechcial wlaczyc. Próbowałem podwyższać napięcie do 1,6 V(nominalne miałem na 1,525). Próbowałem też kombinować z dzielnikiem(ustawiałem go na 3:2 i 5:4) i dalej nic. Timingi pamięci mam następujące: 2,5(próbowałem nawet na 2.0 i dalej nic;/) 8 3 3 Aha dodam jeszcze że wersję biosa mam chyba z 03/2003. Hmm ale to chyba wystarczy żeby podkręcić więcej procka. Już sam niewiem... _________________ ABIT IS7-E, P4 2,4 HT , Powercolor Radeon 9600 PRO 128 MB , TwinMos Twister 2*256MB 466 Mhz, Chieftec HPC 360-302DF Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mefju Opublikowano 26 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2004 jaka masz mobo jakie pamieci? pamieci sutaw aby nie krecily sie synchro z prockiem wylaxcz tez dzielnik agp:cpu :ddr :D i wtedy podkrec... jesli tez eni zadziala to mobo zmien :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nitro Opublikowano 26 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2004 O ile dobrze rozumiem, to próbował na Cas Latency 2,0 i 2,5. Spróbuj na Cas Latency 3 reszta 7-7-11 - to jest bardzo wolne ustawienie, ale okaże się, czy winne są pamięci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dev-o Opublikowano 26 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2004 jaka masz mobo jakie pamieci? pamieci sutaw aby nie krecily sie synchro z prockiem wylaxcz tez dzielnik agp:cpu :ddr :D i wtedy podkrec... jesli tez eni zadziala to mobo zmien :Dtylko lolek by zmienil mobo, mobo ma wporzo, moze przyczyna lezy gdzie indziej ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hakowy Opublikowano 27 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2004 Hmm.. Niewiem czego ktoś mnie wyrzucił z tego forum... Może za trudny topic LOL ? Dobra wreszcie udało mi się podkręcić!!!!! No więc tak: Dzielnik ustawiłem na 5:4, magistrale AGP/PCI zablokowałem. No i już swobodnie zmniejszyłem napięcie do 1,550 V Nitro przy cas latency 3.0 to mi sie komp nie wlaczyl (cos pipczało LOL). Mam jeszcze pytanie czym się różni dzielnik 5:4 i 3:2 bo na obu mi działa tylko niewiem na któym lepiej... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hakowy Opublikowano 27 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2004 Aha powiedzcie mi jeszcze czy mogę pozostać przy boxowym wiatraku. Temp. mialem na prime95 64 stopnie :D. Jak go wyłączyłem to spadła mi do 50 stopni gdzieś coś takiego. Czy kupować już zalmana?? Czy wystarczy ten boxowy?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hakowy Opublikowano 29 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2004 No dobra nastepny problem jak podkrecilem na 3.0 to przy paczatkowej próbie testów na 3dmarku 2001 SE fillrate i point spirit(ten z koniem-ostatni test) to działały mi ok. Po zapętleniu 3dmarka 2001 SE na 6 razy, to mi się przy końcu robiły zawieszki na tych testach. Hmm o co tu chodzi??, czego te zawieszki.. I wogóle inne gry mi też tak super płynnie nie działają ;/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mefju Opublikowano 30 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2004 jaka masz mobo jakie pamieci? pamieci sutaw aby nie krecily sie synchro z prockiem wylaxcz tez dzielnik agp:cpu :ddr :D i wtedy podkrec... jesli tez eni zadziala to mobo zmien :Dtylko lolek by zmienil mobo, mobo ma wporzo, moze przyczyna lezy gdzie indziej ;) ehh jak zwykle nie spojrzalem w opis :lol: sam sie czaje na taką plytke! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mefju Opublikowano 30 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2004 Aha powiedzcie mi jeszcze czy mogę pozostać przy boxowym wiatraku. Temp. mialem na prime95 64 stopnie :D. Jak go wyłączyłem to spadła mi do 50 stopni gdzieś coś takiego. Czy kupować już zalmana?? Czy wystarczy ten boxowy?? 5:4 to są lepsze ustawienia 3:2 to juz bardzo slabiutko! przy moim podkrecaniu 2,4 @ 3,6 przy ustawieniu 5:3 mialem pamieci 500mhz a jak dalem 3:2 bylo troszke ponad 400mhz a awiec mysle ze 5:4 powinno dzialac :D timingi daj na standardowe. jaką masz serie procka? sprawdz na pudełku albo na blaszce na procku.. moj kolega na boxowym z seri sl6wf wykrecil 3.6 i mial 85 stopni. co prawda stabilny nie byl ale dzialal.. jeli masz podobną serie to rowniez powinien spokojnie na tyle polecic. Jesli masz kase i nie zamierzasz kupowac wodnego albo freonu to mozesz sobie kupic zalmana . bo to jest naprawde zajebisty wybor i na przyszlosc ci wystarczy http://www.modernizacje.net/sklep/product....?productId=6926 a co powiecie na tego coolerka? http://www.modernizacje.net/sklep/product....?productId=8025 269 to troche drogo :lol: ale moze warto?:D:D:D duzo lepszy od zalmana mial juz go ktos? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hakowy Opublikowano 1 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2004 Po pierwsze przy temp. powyżej 74 stopni procek może się spalić :P, no więc niechce mi się wierzyć że ten twoj kolega podkrecil go do 3,6 chyba że wogóle nic nie włączał tylko się podniecił żem a 3,6 :D :P. No dobra ale powiedzcie mi skąd te zawieszki w 3dmark 2001 SE. Sprawdzałem też przy nominalnych ustawieniach na 2,4, najpierw potestowałem go prime95 a pozniej wlaczylem 3dmark 2001 SE no i w fillrate i point spirit miałem zawieszki !!! :/. Czego to może być wina...???? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mefju Opublikowano 3 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2004 Po pierwsze przy temp. powyżej 74 stopni procek może się spalić :P, no więc niechce mi się wierzyć że ten twoj kolega podkrecil go do 3,6 chyba że wogóle nic nie włączał tylko się podniecił żem a 3,6 :D :P. 3 miesiace temu zakladaem cooler coolermastera tez z heatpipe.... wyraznie stawia duzo opory przy mocowaniu ale olaem sprawe i waczylem komputer... przy starcie od razu pokazalo mi 80*C ale myslalem ze to jakies będy odczytu czy cuś... winbdows mozolnie się zaadowal, wlaczylem sobie spoped fana by sprawdzic temperasture - maly ruch myszą podnosil temperature do 82-85*C!! w momecie zresetowalem kompa i ponownie zaozylem radiator :D mialem duze szczescie ale jednak procesor sie nie spalil!! hmmm niestety nie mam pojecia co moze byc w two8m przypadku :/ proponuje zmienic procka na serie sl6wf ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...